Πέμπτη 24/6/2021

«Τσουνάμι» προσφυγών για τα αναδρομικά θα… πνίξει την κυβέρνηση! «Μην τρέχετε» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Σε έναν νέο γύρο προσφυγών οδηγεί η κυβέρνηση 2.250.000 συνταξιούχους που δεν κινήθηκαν νομικά τα προηγούμενα χρόνια, αφού τα αρμόδια στελέχη της δεν ξεκαθαρίζουν τι θα γίνει με τα αναδρομικά των 11 μηνών, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

  • Νάσος Χατζητσάκος

Είναι ενδεικτικό ότι συνταξιουχικοί φορείς, είτε επίσημα είτε άτυπα, καλούν όσα μέλη τους δεν έχουν κάνει αγωγές να προσφύγουν δικαστικά ως τα τέλη Ιουλίου για να μην υπάρξει θέμα παραγραφής. Παράλληλα, εκφράζουν την πρόθεση να φτάσουν ως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διεκδικώντας αναδρομικά τουλάχιστον 40 μηνών (από τα μέσα του ’15 ως τα τέλη του ’18).

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, οι περίπου 250.000 συνταξιούχοι που προσέφυγαν κατά των περικοπών που προκάλεσαν οι αντισυνταγματικοί νόμοι του 2012 δικαιούνται αναδρομικά 11 μηνών (περιλαμβάνουν τις περικοπές στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις και την αναλογία των «δώρων» που είχαν καταργηθεί). Το ύψος τους, ανάλογα με τα ποσά της κύριας και της επικουρικής σύνταξης κάθε δικαιούχου πριν από το «κούρεμα» του ’12, για τη μεγάλη πλειονότητα των «απομάχων της εργασίας» κυμαίνεται από 733 έως περίπου 6.812 ευρώ.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), «παραμένει νομικά ανοιχτό το θέμα άσκησης αγωγών από τους συνταξιούχους για το εντεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 για όσους δεν έχουν ακόμα καταθέσει». Γι’ αυτή τη μεγάλη κατηγορία συνταξιούχων νομικοί υποστηρίζουν ότι, εάν δεν υπάρξει άμεσα πολιτική λύση από την κυβέρνηση με βάση την απόφαση του ΣτΕ κινδυνεύουν (εάν δεν κινηθούν νομικά ως τα τέλη Ιουλίου) να χάσουν τμήμα ή και το σύνολο των αναδρομικών 11 μηνών, λόγω παραγραφής πενταετίας.

Η ανησυχία των συνταξιούχων εντείνεται εξαιτίας των «θολών» δηλώσεων στις οποίες προχώρησαν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι «θα σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις, που σημαίνει ότι θα τις υλοποιήσουμε» και πρόσθεσε -χωρίς να δώσει κανένα χρονοδιάγραμμα για τις επιστροφές και τον τρόπο που θα γίνουν- ότι καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει το δημοσιονομικό κόστος, το ύψος του οποίου… ακόμη υπολογίζουν.

Μπροστά στο ενδεχόμενο απωλειών ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος κάλεσε με δήλωσή του όλους τους συνταξιούχους που δεν το έχουν κάνει ήδη να προχωρήσουν ως τα τέλη του μήνα σε προσφυγές. Παράλληλα, σε ανακοίνωση του Ενιαίου Δικτύου αναφέρεται ότι «επιστρέφονται στους συνταξιούχους ελάχιστα σε σχέση με τα 80 δισ. ευρώ που ήταν το σύνολο των περικοπών». Για τον λόγο αυτό, τονίζεται στην ανακοίνωση, θα συνεχιστούν οι προσπάθειες διεκδίκησης των ποσών που περικόπηκαν ως τα τέλη του 2018, ενώ το επόμενο «βήμα» θα είναι η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στέλιος Πέτσας: Μην τρέχετε!

Ο Στέλιος Πέτσας μίλησε για το θέμα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και τόνισε:

«Θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους συνταξιούχους ότι δεν χρειάζεται να ασκούν προσφυγές και να τρέχουν σε δικηγόρους. Χρειάζεται μόνο να έχουν λίγο υπομονή καθώς δεν τίθεται ζήτημα παραγραφής και να περιμένουν τις οριστικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης που θα γίνουν μετά από προσεκτική μελέτη της απόφασης του ΣτΕ».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ