Moody’s: Οι απλές καταθέσεις των ελληνικών νοικοκυριών στηρίζουν τις τράπεζες

Must Read

Με την υγειονομική κρίση σε εξέλιξη  και τους φόβους  ότι θα αυξηθούν τα  μη εξυπηρετούμενα  δάνεια  οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν μία «ελπίδα» στο βάθος του παραπάνω τούνελ, σύμφωνα με τον οίκο αξιολογήσεως  Moody’s.

Όπως διαπιστώνει ο οίκος, σημειώνεται σαφής στροφή των καταθετών σε λογαριασμούς όψεως ή ταμιευτηρίου και απόσυρση από προθεσμιακές καταθέσεις, μία κίνηση η οποία ευνοεί τις τράπεζες, καθώς μειώνει το κόστος γι’ αυτές, με δεδομένα τα πολύ χαμηλότερα επιτόκια που δίνουν στις καταθέσεις όψεως ή ταμιευτηρίου.

Σε σημείωμά του, στην τακτική μελέτη του «Credit Outlook», ο οίκος εξετάζει αναλυτικά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, αναφορικά προς  τις καταθέσεις για τον μήνα Μάιο.

«Τα ελληνικά νοικοκυριά στρέφονται στις απλές καταθέσεις για τις οποίες τα επιτόκια είναι σχεδόν στο μηδέν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ οι προθεσμιακές καταθέσεις τον Μάιο έφθαναν στο 34% του συνόλου των καταθέσεων τον νοικοκυριών από 41% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2017», σημειώνει ο οίκος.

Τονίζει ακόμη ότι το μέσο κόστος των νέων καταθέσεων όψεως για τις τράπεζες έφθασε τον Μάιο στο 0,13% από 0,58% που ήταν στα τέλη του 2015. Τον Μάιο, το κόστος για τις καταθέσεις ταμιευτηρίου ήταν 0,3%, ενώ το μέσο κόστος για τις προθεσμιακές ενός έτους 0,28%.

Σαφώς η στροφή στις καταθέσεις όψεως από τους Έλληνες  γίνεται διότι ανησυχούν  για την πορεία της οικονομίας και προτιμούν να λαμβάνουν ακόμη και μηδενικό επιτόκιο, αλλά να μπορούν ανά πάσα στιγμή να στηρίξουν τη ρευστότητά τους με αναλήψεις, παρά να έχουν «δεσμεύσει» τα κεφάλαιά τους ακόμη και για μικρό χρονικό διάστημα.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This