Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020

Δεν κινείται φύλλο στην αγορά ακινήτων λόγω κορωνοϊού

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Μικρές είναι οι μεταβολές τιμών στην ενοικίαση και την αγορά ακινήτων στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών που αποτυπώνει διαχρονικά την τάση τιμών προσφοράς κατοικιών, με βάση τα δεδομένα αγγελιών του Spitogatos.

Οι μεταβολές είναι μικρές γιατί η αγορά ακινήτων έχει στην ουσία «παγώσει», με ελάχιστες συναλλαγές, λόγω της πανδημίας. Επιπλέον, στην έρευνα καταγράφονται οι ζητούμενες τιμές, την ίδια στιγμή που πολλοί ιδιοκτήτες θεωρούν ότι μπορούν ακόμα να κατοχυρώσουν τις υψηλές τιμές που είχαν διαμορφωθεί την τελευταία διετία.

Στην ιστοσελίδα Spitogatos, που διατηρεί δικτυακό τόπο αγγελιών, υποστηρίζουν ότι, βάσει των δεδομένων που δημοσιοποιήθηκαν για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σε γενικές γραμμές διαφαίνονται σταθεροποιητικές τάσεις στις τιμές προσφοράς σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ σε σχέση με το ίδιο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς μεγάλες αυξήσεις τιμών παρατηρούνται μόνο σε περιορισμένες περιοχές της επικράτειας.

Οσον αφορά τις τιμές πώλησης κατοικιών, χαρακτηριστικό είναι ότι, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στη γενική εικόνα της ελληνικής επικράτειας διαφαίνονται ελάχιστες έως μηδαμινές μεταβολές. Σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019, δηλαδή έναν χρόνο πριν, η τάση είναι σχεδόν αποκλειστικά αυξητική, με τη Θεσσαλονίκη να εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές πώλησης κατοικιών (17,90%), τα δυτικά προάστια της Αθήνας να ακολουθούν (8,50%) και τη Χαλκιδική να συμπληρώνει την τριάδα (7,50%).

Αν εστιάσουμε στις περιοχές της Αττικής, η μεγαλύτερη αύξηση στις ζητούμενες τιμές πώλησης, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, παρατηρείται στα ακίνητα που διατίθενται σε Νέο Ψυχικό (6,01%), Νέα Φιλαδέλφεια (5,99%), Καισαριανή (5,89%), Αγίους Αναργύρους (4,67%) και Γαλάτσι (3,92%). Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη πτώση στις τιμές πώλησης, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, παρατηρείται στα ακίνητα που διατίθενται σε Πολύγωνο – Τουρκοβούνια (-8,58%), Ροδόπολη (-4,76%), Σεπόλια – Σκουζέ (-4,51%), Λυκόβρυση (-4,30%) και Υμηττό (-3,23%).

Σταθερότητα τιμών διαφαίνεται και στις ενοικιάσεις κατοικιών, βάσει των μεταβολών που κατέγραψε ο SPI σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020. Ενδεικτικά, από τη συνολική εικόνα που δίνει η ελληνική επικράτεια, οι τρεις νομοί που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αύξηση ενοικίων είναι ο νομός Αχαΐας (6,86%), ο νομός Ιωαννίνων (6,72%) και ο νομός Τρικάλων (6,16%). Οσον αφορά τη σύγκριση τιμών σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019, η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές ενοικίου παρατηρείται σε Κυκλάδες (17,90%), νομό Τρικάλων (14,70%) και νομό Ιωαννίνων (11,20%).

Στην Αττική, συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη αύξηση τιμών σε σχέση με τους τρεις πρώτους μήνες του 2020 παρατηρήθηκε στα ακίνητα που διατίθενται προς ενοικίαση σε Πολύγωνο – Τουρκοβούνια (13,2%), Δάφνη (12,61%), Μελίσσια (12,50%), Παιανία (12,43%) και Πέραμα (11,54%). Αντιθέτως, πτώση τιμών σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σημειώθηκε στις κατοικίες που διατίθενται προς ενοικίαση σε Νέα Ιωνία (-9,61%), Νέα Φιλαδέλφεια (-9,41%), Μετς – Καλλιμάρμαρο (-7,15%), κέντρο Αθήνας (-6,76%) και ιστορικό κέντρο Αθήνας (-6,62%).

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ