Αναδρομικά με δόσεις έως το 2026 γιατί «λεφτά δεν υπάρχουν»! Θεσμών… θέλοντων στην ΔΕΘ οι ανακοινώσεις

Must Read

Σε βάθος εξαετίας η επιστροφή των ποσών στους συνταξιούχους από τις περικοπές του 2012 καθώς λεφτά δεν υπάρχουν και η κυβέρνηση πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή την ανακοίνωση των προθέσεών της – Με δυσκολία η συναίνεση των θεσμών για τη σταδιακή καταβολή τους.

  • Από τον: Νάσο Χατζητσάκο

Την επιστροφή των αναδρομικών 11 μηνών από τις παράνομες μειώσεις στις συντάξεις και την κατάργηση των δώρων, με τους αντισυνταγματικούς νόμους του 2012, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τις σχετικές εξαγγελίες από τον πρωθυπουργό οι οποίες αναμένονταν να γίνουν στην πρόσφατη φιέστα – παρωδία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση για τις ψηφιακές συντάξεις την περασμένη Πέμπτη 23 Ιουλίου ‘20, να μετατίθενται για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική εκτίμηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι αφορά στη συνολική δαπάνη που θα προκληθεί για τον κρατικό προϋπολογισμό, κάνει λόγο για περίπου 3,9 δισ. ευρώ (αν και λόγω της απώλειας μεγάλου αριθμού συνταξιούχων, τα τελευταία χρόνια, με αρκετούς από αυτούς να μην έχουν κληρονόμους, αρκετοί νομικοί υποστηρίζουν ότι το κόστος θα είναι, τελικά, αρκετά πιο χαμηλό). Το ποσό πάντως αυτό, όπως μέχρι στιγμής φαίνεται να διαμορφώνεται, «στην παρούσα φάση δεν υπάρχει» αναφέρουν τις τελευταίες ημέρες, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Το θέμα της επιστροφής των αναδρομικών αυτών, με βάση την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τέθηκε και στο τραπέζι των πρόσφατων διαβουλεύσεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με εκπροσώπους των θεσμών. Οι θεσμοί φέρονται να τάχθηκαν τελικά, με… μεγάλη δυσκολία, υπέρ της σταδιακής αποπληρωμής τους σε βάθος χρόνου, δεδομένων των προβλημάτων που ήδη έχουν δημιουργηθεί -και- στην ελληνική οικονομία από τις επιπτώσεις που είχαν τα αναγκαία μέτρα περιορισμού της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αυξήσεις σε 100.000 νέους συνταξιούχων

Άλλωστε, πέρα από τα συγκεκριμένα αναδρομικά των 11 μηνών, για το τρέχον έτος ο προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί μέχρι τον Οκτώβριο με τις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις περίπου 100.000 νέων συνταξιούχων (όσων συνταξιοδοτήθηκαν με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, με περισσότερα από 31 έτη ασφάλισης) μετά τον επανυπολογισμό τους βάσει του πρόσφατου νόμου Βρούτση (ν. 4670/2020) και την απόδοση στους εν λόγω δικαιούχους των ανάλογων επιστροφών (αφορούν στη χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά).

Κατά μέσο όρο για τη μεγάλη πλειονότητα των δικαιούχων, οι αναπροσαρμογές αυτές αναμένεται να ανέλθουν στα 38,5 ευρώ τον μήνα και τα διορθωτικά ποσά, για χρονικό διάστημα 12 μηνών κυμαίνονται στα 462 ευρώ. Θα υπάρξουν και λίγοι «τυχεροί» που θα λάβουν αυξήσεις έως 252,2 ευρώ και αναδρομικά έως 3.028.2 ευρώ.

Για τους λόγους αυτούς (και με δεδομένο ότι, ήδη, οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν ταχθεί δημόσια υπέρ της επιστροφής των ποσών που προκύπτουν από την απόφαση του ΣτΕ, όχι μόνο στους περίπου 200.000 “απόμαχους της εργασίας” που έκαναν προσφυγές τα προηγούμενα χρόνια κατά των συγκεκριμένων περικοπών, αλλά και στους υπόλοιπους περίπου 2.250.000 συνταξιούχους που δεν κινήθηκαν δικαστικά) εξετάζεται το σενάριο της απόδοσης των αναδρομικών 11 μηνών έως το 2025 ή ακόμη και το 2026.

Τα δυο σενάρια

Συγκεκριμένα, με βάση το πρώτο σενάριο, η αποπληρωμή θα γίνει σε 60 μηνιαίες δόσεις, δηλαδή σε μια πενταετία. Σε αυτό το ενδεχόμενο, η ετήσια επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού θα κυμανθεί κάτω από τα 780.000.000 ευρώ τον χρόνο.

Βάσει του δεύτερου σεναρίου, η επιστροφή των αναδρομικών θα γίνει σε 72 μηνιαίες δόσεις, δηλαδή σε βάθος εξαετίας. Σε αυτή την περίπτωση, ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί με λιγότερα από 650.000.000 ευρώ ετησίως.

Μέχρι στιγμής, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες φέρονται να μην έχουν καταλήξει στο σενάριο το οποίο θα επιλέξουν, αφού ακόμη συνυπολογίζουν τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό στην οικονομία και στον Τουρισμό, όπως αυτές θα φανούν κυρίως από το Φθινόπωρο και μετά.

Στόχος τους, όμως, είναι να καταλήξουν σε μια εκδοχή μέχρι τα τέλη του Αυγούστου, ούτως ώστε τις σχετικές εξαγγελίες προς τους δικαιούχους συνταξιούχους να τις κάνει ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Προηγουμένως, φυσικά, το σενάριο στο οποίο θα έχει καταλήξει η ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να έχει πάρει, έστω και άτυπα, εκτός θεσμοθετημένων διαδικασιών, το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This