Δείτε αναλυτικά ποια είναι τα επιδόματα και ποιος ο νέος τρόπος υποβολής των αιτήσεων στον ΟΠΕΚΑ

Must Read

Με έναν εύκολο και ταχύτερο τρόπο πλέον θα υποβάλλουν την αίτηση τους, οι δικαιούχοι για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, με τους κωδικούς TAXIS, μέσω της πύλης gov.gr.

Με σεβασμό και την προστασία προσωπικών δεδομένων, θα πραγματοποιούνται έλεγχοι και ταυτοποίηση στοιχείων του αιτούντος και στη συνέχεια θα αποστέλλεται email ή sms με σχετική ειδοποίηση στον ενδιαφερόμενο για την έγκριση ή την απόρριψή του.

Όσο αναφορά τους πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, οι ίδιοι θα μπορούν να απευθυνθούν στο ΚΕΠ της περιοχής τους απ’ όπου θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση τους και παράλληλα να ενημερωθούν για την εξέλιξή της πορείας της.

Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, θα μπορεί ο ενδιαφερόμενος, να αναρτά μόνο όσα έγγραφα χρειάζεται για την υποβολή της αίτησης, αφαιρώντας δικαιολογητικά που είτε ήταν περιττά, είτε μπορούσαν να αντληθούν μέσω άλλου μητρώου του Δημοσίου (πχ αντίγραφο ταυτότητας). Με αυτόν τον τρόπο απλοποιείται η όλη διαδικασία καθώς επίσης, οι πολλαπλές υπεύθυνες δηλώσεις που απαιτούνταν αντικαθίστανται με ένα απλό checkbox, ένα «κουτάκι», δηλαδή που ο ενδιαφερόμενος θα επιλέγει ώστε να κάνει τη σχετική δήλωση με ένα κλικ.

Μεταξύ άλλων, αυτή η διαδικασία, διευκολύνει και τους εργαζομένους του OΠΕΚΑ, καθώς θα μπορούν με ταχύτητα και ακρίβεια να αξιολογούν αν ο αιτούμενος είναι πράγματι δικαιούχος του επιδόματος και αυτό να του καταβάλλεται άμεσα.

Η νέα αίτηση θα αφορά τα εξής επιδόματα:

– το Επίδομα Παιδιού
– το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων
– το Επίδομα Γέννησης του νόμου 4659 /2020
– τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας
– την παροχή σύνταξης, ασφαλιστικής ικανότητας και εξόδων κηδείας που χορηγούσε ο ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες
– τις παροχές και τις υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας.
– προνοιακές παροχές, εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για την στήριξη ειδικών και ευπαθών ομάδων :
α) το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής σε ανασφάλιστους υπερήλικες
β) η εισοδηματική ενίσχυση Οικογενειών Ορεινών Μειονεκτικών Περιοχών
γ) η Κάρτα μετακίνησης Πολυτέκνων
δ) το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
ε) προγράμματα και δράσεις προνοιακής πολιτικής του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που του ανατίθενται σύμφωνα με το άρθρο 116 του ν.4488/2017 (Α’ 137).
στ) η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στους μοναχούς και μοναχές που είναι εγγεγραμμένοι στα μοναχολόγια Ιερών Μονών ή Μητροπόλεων της Ελλάδας, εγκαταβιούν στις Ιερές Μονές ή τα εξαρτήματα αυτών και δεν συνταξιοδοτούνται από Φορέα ημεδαπής, πλην ΟΠΕΚΑ, ή αλλοδαπής. Το δικαίωμα αυτό παρέχεται και στους Έλληνες το γένος, κληρικούς και μοναχούς των Πατριαρχείων της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, καθώς και μοναχούς της Ιεράς Μονής Σινά,
ζ) κάθε άλλη παροχή που χορηγείται σύμφωνα με ειδικότερες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και δεν έχει καταργηθεί μέχρι σήμερα.
– Οικονομικές ενισχύσεις σε πρόσωπα πληγέντα από φυσικές καταστροφές.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This