Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2020

«Καμπανάκια» για τις τράπεζες της Ευρωζώνης ότι νέα κρίση σημαίνει νέα μέτρα

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης σύντομα πρόκειται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες, εάν η κρίση βαθύνει και διαβρώσει τις κεφαλαιακές θέσεις τους, εκτιμά σε αποκλειστική του συνέντευξη στο CNBC ο επικεφαλής της εποπτικής Αρχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Αντρέα Ενρια.

«Ο τραπεζικός τομέας στην ευρωζώνη κατέχει πολύ ισχυρή θέση, προκειμένου να αντέξει το πρωτοφανές αυτό σοκ» τόνισε ο Ενρια, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι σε περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης ορισμένες τράπεζες «ενδέχεται να δυσκολευτούν να διατηρήσουν τις δεσμεύσεις τους έναντι των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων».

Οι δηλώσεις του αξιωματούχου της ΕΚΤ ακολούθησαν την έκθεση αξιολόγησης 86 τραπεζών της ευρωζώνης, που δημοσίευσε η ΕΚΤ, στην οποία καταδεικνύεται ότι οι τράπεζες αυτές είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της πανδημίας. Ωστόσο, όπως τονίζεται, εάν η οικονομική κρίση συνεχιστεί, η μείωση των τραπεζικών κεφαλαίων θα μπορούσε να είναι «ουσιαστική», αλλά το συνολικό έλλειμμα θα παραμείνει περιορισμένο.

Οπως υπογραμμίζεται, η αξιολόγηση των τραπεζών που διενήργησε η ΕΚΤ βασίστηκε σε δύο σενάρια: στο βασικό σενάριο, που προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ σε ποσοστό 8,7% για το 2020, και στο πιο απαισιόδοξο σενάριο, που προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 12,6% για το 2020.

Η «Le Monde» γράφει ότι η ΕΚΤ έκανε σύσταση στις τράπεζες της ευρωζώνης να μην πληρώνουν μερίσματα ή να αγοράσουν μετοχές έως τον Ιανουάριο του 2021, προκειμένου να συνεχίσει να «στηρίζει την οικονομία σε αυτό το ιδιαίτερα αβέβαιο περιβάλλον».

H γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι με την προτροπή αυτή η ΕΚΤ παρατείνει κατά τρεις μήνες την οδηγία που είχε εκδώσει αρχικά τον Μάρτιο ως «προσωρινή και εξαιρετική», η οποία αποσκοπούσε στη «διατήρηση της ικανότητας των τραπεζών να απορροφούν απώλειες» και να αντιμετωπίσουν την υγειονομική κρίση.

Η «Le Monde» γράφει ότι, σύμφωνα με την ΕΚΤ, σε γενικές γραμμές «ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας μπορεί να αντισταθεί» στην κρίση, αλλά μία επιδείνωση της κατάστασης θα οδηγούσε σε «σημαντική μείωση των τραπεζικών κεφαλαίων», που θα απαιτούσε «πρόσθετα μέτρα» εκ μέρους των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καταγγελία ΠΟΑΣΥ: «Στέλνουν σε υπηρεσία τους αστυνομικούς που νοσούν»

«Αυτή τη στιγμή νοσούν από κορωνοϊό περίπου 500 αστυνομικοί»

Ετοιμάζουν αιματοχυσία οι Tούρκοι στη Λιβύη;

Η Τουρκία παρέδωσε στις δυνάμεις της Τρίπολης εκτοξευτές πυραύλων πολλαπλών ρουκετών

Streaming δια του αρραβώνος: Η Warner Bros. θα «βγάλει» όλες τις νέες ταινίες της στην πλατφόρμα HBO Max! (video)

«Βόμβα» στα θεμέλια του σινεμά θεωρείται (από τους ρομαντικούς κυρίως) η ανακοίνωση της Warner Bros. ότι αποφάσισε να διανείμει όλες τις ταινίες της που...

Οι ΗΠΑ αβαντάρουν τον Ερντογάν με επενδυτές στα Βαρώσια

Το Τουρκο-Αμερικανικό Συμβούλιο Ανάπτυξης (ATBD) ανοίγει τη δεύτερη αντιπροσωπεία του στα Βαρώσια

Ρωσοτουρκική ρήξη!

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως οι Ρώσοι ήταν κατάσκοποι και κατασκόπευαν την παραγωγή των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών!

Κυβερνητική «επιτυχία»: Μόλις 20 ξένοι επενδυτές «εγκαταστάθηκαν» φορολογικά στην Ελλάδα

Ουρά κάνουν και οι ξένοι συνταξιούχοι που μεταφέρουν τη φορολογική έδρα τους στη χώρα μας... Ήρθαν επτά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

newsbreak.gr

FREE
VIEW