Τετάρτη 23/6/2021

«Καμπανάκια» για τις τράπεζες της Ευρωζώνης ότι νέα κρίση σημαίνει νέα μέτρα

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης σύντομα πρόκειται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες, εάν η κρίση βαθύνει και διαβρώσει τις κεφαλαιακές θέσεις τους, εκτιμά σε αποκλειστική του συνέντευξη στο CNBC ο επικεφαλής της εποπτικής Αρχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Αντρέα Ενρια.

«Ο τραπεζικός τομέας στην ευρωζώνη κατέχει πολύ ισχυρή θέση, προκειμένου να αντέξει το πρωτοφανές αυτό σοκ» τόνισε ο Ενρια, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι σε περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης ορισμένες τράπεζες «ενδέχεται να δυσκολευτούν να διατηρήσουν τις δεσμεύσεις τους έναντι των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων».

Οι δηλώσεις του αξιωματούχου της ΕΚΤ ακολούθησαν την έκθεση αξιολόγησης 86 τραπεζών της ευρωζώνης, που δημοσίευσε η ΕΚΤ, στην οποία καταδεικνύεται ότι οι τράπεζες αυτές είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της πανδημίας. Ωστόσο, όπως τονίζεται, εάν η οικονομική κρίση συνεχιστεί, η μείωση των τραπεζικών κεφαλαίων θα μπορούσε να είναι «ουσιαστική», αλλά το συνολικό έλλειμμα θα παραμείνει περιορισμένο.

Οπως υπογραμμίζεται, η αξιολόγηση των τραπεζών που διενήργησε η ΕΚΤ βασίστηκε σε δύο σενάρια: στο βασικό σενάριο, που προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ σε ποσοστό 8,7% για το 2020, και στο πιο απαισιόδοξο σενάριο, που προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 12,6% για το 2020.

Η «Le Monde» γράφει ότι η ΕΚΤ έκανε σύσταση στις τράπεζες της ευρωζώνης να μην πληρώνουν μερίσματα ή να αγοράσουν μετοχές έως τον Ιανουάριο του 2021, προκειμένου να συνεχίσει να «στηρίζει την οικονομία σε αυτό το ιδιαίτερα αβέβαιο περιβάλλον».

H γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι με την προτροπή αυτή η ΕΚΤ παρατείνει κατά τρεις μήνες την οδηγία που είχε εκδώσει αρχικά τον Μάρτιο ως «προσωρινή και εξαιρετική», η οποία αποσκοπούσε στη «διατήρηση της ικανότητας των τραπεζών να απορροφούν απώλειες» και να αντιμετωπίσουν την υγειονομική κρίση.

Η «Le Monde» γράφει ότι, σύμφωνα με την ΕΚΤ, σε γενικές γραμμές «ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας μπορεί να αντισταθεί» στην κρίση, αλλά μία επιδείνωση της κατάστασης θα οδηγούσε σε «σημαντική μείωση των τραπεζικών κεφαλαίων», που θα απαιτούσε «πρόσθετα μέτρα» εκ μέρους των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ