«Καμπανάκια» για τις τράπεζες της Ευρωζώνης ότι νέα κρίση σημαίνει νέα μέτρα

Must Read

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης σύντομα πρόκειται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες, εάν η κρίση βαθύνει και διαβρώσει τις κεφαλαιακές θέσεις τους, εκτιμά σε αποκλειστική του συνέντευξη στο CNBC ο επικεφαλής της εποπτικής Αρχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Αντρέα Ενρια.

«Ο τραπεζικός τομέας στην ευρωζώνη κατέχει πολύ ισχυρή θέση, προκειμένου να αντέξει το πρωτοφανές αυτό σοκ» τόνισε ο Ενρια, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι σε περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης ορισμένες τράπεζες «ενδέχεται να δυσκολευτούν να διατηρήσουν τις δεσμεύσεις τους έναντι των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων».

Οι δηλώσεις του αξιωματούχου της ΕΚΤ ακολούθησαν την έκθεση αξιολόγησης 86 τραπεζών της ευρωζώνης, που δημοσίευσε η ΕΚΤ, στην οποία καταδεικνύεται ότι οι τράπεζες αυτές είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της πανδημίας. Ωστόσο, όπως τονίζεται, εάν η οικονομική κρίση συνεχιστεί, η μείωση των τραπεζικών κεφαλαίων θα μπορούσε να είναι «ουσιαστική», αλλά το συνολικό έλλειμμα θα παραμείνει περιορισμένο.

Οπως υπογραμμίζεται, η αξιολόγηση των τραπεζών που διενήργησε η ΕΚΤ βασίστηκε σε δύο σενάρια: στο βασικό σενάριο, που προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ σε ποσοστό 8,7% για το 2020, και στο πιο απαισιόδοξο σενάριο, που προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 12,6% για το 2020.

Η «Le Monde» γράφει ότι η ΕΚΤ έκανε σύσταση στις τράπεζες της ευρωζώνης να μην πληρώνουν μερίσματα ή να αγοράσουν μετοχές έως τον Ιανουάριο του 2021, προκειμένου να συνεχίσει να «στηρίζει την οικονομία σε αυτό το ιδιαίτερα αβέβαιο περιβάλλον».

H γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι με την προτροπή αυτή η ΕΚΤ παρατείνει κατά τρεις μήνες την οδηγία που είχε εκδώσει αρχικά τον Μάρτιο ως «προσωρινή και εξαιρετική», η οποία αποσκοπούσε στη «διατήρηση της ικανότητας των τραπεζών να απορροφούν απώλειες» και να αντιμετωπίσουν την υγειονομική κρίση.

Η «Le Monde» γράφει ότι, σύμφωνα με την ΕΚΤ, σε γενικές γραμμές «ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας μπορεί να αντισταθεί» στην κρίση, αλλά μία επιδείνωση της κατάστασης θα οδηγούσε σε «σημαντική μείωση των τραπεζικών κεφαλαίων», που θα απαιτούσε «πρόσθετα μέτρα» εκ μέρους των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This