Πέμπτη, 22 Απρ 2021

Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Πότε ξεκινάει και ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση; Τι γίνεται με τις πολυκατοικίες

Η έναρξη υποβολής των αιτήσεων για τις επιλέξιμες κατοικίες προγραμματίζεται για τον Νοέμβριο, σε διακριτές χρονικά ημερομηνίες ανά Περιφέρεια.

Η αρχή θα γίνει στις 2 Νοεμβρίου από τις Περιφέρειες Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου. Δύο ημέρες αργότερα θα ακολουθήσει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ στις 9 Νοεμβρίου τη σκυτάλη θα πάρει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Στις 11 Νοεμβρίου θα αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων στην Κεντρική Μακεδονία, στις 16 Νοεμβρίου στη Θεσσαλία και στις 18 Νοεμβρίου στις Περιφέρειες Ηπείρου και Ιονίων Νήσων.

Στην Αττική το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα κάνει πρεμιέρα στις 23 Νοεμβρίου, τρεις ημέρες αργότερα θα ακολουθήσουν οι Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου, ενώ τελευταία (στις 30 Νοεμβρίου) θα μπει στον… χορό η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος. Η επιχορήγηση θα δοθεί με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια του φορολογικού έτους 2019 (εκκαθαρισμένες δηλώσεις φορολογίας), ενώ η επιλεξιμότητα των δαπανών του προγράμματος λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Η διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα είναι ότι όσοι δεν προλάβουν να υποβάλουν αίτηση θα έχουν δεύτερη και τρίτη ευκαιρία, καθώς από το 2021 η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα είναι διαρκώς ανοιχτή ή θα τρέχουν νέοι κύκλοι του προγράμματος ανά τρίμηνο.

Τι ισχύει και τι αλλάζει για τις πολυκατοικίες

Με δεδομένο ότι η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει δείξει ότι οι πολυκατοικίες είναι η πιο δύσκολη περίπτωση, το ΥΠΕΝ εισάγει μια δεύτερη κατηγορία παρεμβάσεων σε πολυκατοικίες, οι οποίες αφορούν μόνο τους κοινόχρηστους χώρους και άρα δεν απαιτούν παρεμβάσεις στα επιμέρους διαμερίσματα. «Εχουμε προβλέψει ξεχωριστό προϋπολογισμό και ξεχωριστές ημερομηνίες για τις πολυκατοικίες και είμαι βέβαιη ότι και σε αυτόν τον τομέα το νέο πρόγραμμα θα αποδειχθεί βελτιωμένο έναντι των προηγούμενων» σημείωσε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου.

Το πρόγραμμα για τις πολυκατοικίες θα έχει διακριτό προϋπολογισμό και η υποβολή αιτήσεων προγραμματίζεται να αρχίσει στις 3 Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, θα υπάρχουν δύο τύποι αίτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Η αίτηση πολυκατοικίας τύπου Α θα αφορά κοινόχρηστες παρεμβάσεις και παρεμβάσεις στα επιμέρους διαμερίσματα. Η αίτηση πολυκατοικίας τύπου Β θα αφορά μόνο κοινόχρηστες παρεμβάσεις. Θα υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο και θα περιλαμβάνει μόνο αυτοτελείς παρεμβάσεις αναβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας, χωρίς, δηλαδή, να συμπεριλαμβάνονται παρεμβάσεις στα διαμερίσματα. Η πολυκατοικία θα πρέπει να έχει εκδώσει αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και να έχει αριθμό τραπεζικού λογαριασμού.

Με το πρόγραμμα δίνεται οριζόντια σε όλους τους ιδιοκτήτες βασικό ποσοστό επιχορήγησης 60% ανεξαρτήτως εισοδήματος, το οποίο προσαυξάνεται κατά 10% (μέσω του Covid-19 premium) για τα έτη 2020-2021, ενώ δίνεται ενεργειακό μπόνους 10% στις αιτήσεις πολυκατοικίας τύπου Α.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ