«Σχοινί διάσωσης» σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα τα δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία

Must Read

Την άμεση δημιουργία δύο νέων επενδυτικών-χρηματοδοτικών προϊόντων κεφαλαίου επιχειρηματικού ρίσκου (venture capital – private equity) συνολικού ύψους 500.000.000 ευρώ δρομολογεί η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων.

Μέσα από την ενεργοποίηση εγχώριων επενδυτικών κεφαλαίων και την ενίσχυση της προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, οι δύο δράσεις στοχεύουν στην κεφαλαιακή ενίσχυση επιχειρήσεων για την αύξηση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητάς τους, όπως επίσης και στη χρηματοδότηση ενεργειακών επενδύσεων στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής εξοικονόμησης. Τα δύο προγράμματα εκτιμάται ότι θα κατευθυνθούν, με σημαντική μόχλευση, στην αγορά.

Ειδικότερα, οι νέες προσκλήσεις αφορούν τα προγράμματα:

  1.  «Greek Green Funds», ύψους εθνικής συμμετοχής 400.000.000 ευρώ, με την οποία προσκαλούνται ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν προτάσεις στην ΕΑΤΕ για τη σύσταση και τη διαχείριση επενδυτικών σχημάτων (ταμείων venture capital – private equity) επιχειρηματικών συμμετοχών. Τα εν λόγω επενδυτικά σχήματα θα πρέπει να βρίσκονται υπό τη διαχείριση φορέων του ιδιωτικού τομέα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα επενδύουν με συμμετοχή στα ίδια κεφάλαια ή/και μέσω μετατρέψιμων ομολογιών ή/και μέσω ομολόγων με δικαίωμα απόληψης σε νέες ή υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή Εταιρίες Ειδικού Σκοπού – Εργου, που διατηρούν εγκατάσταση τη στιγμή πραγματοποίησης της επένδυσης στην ελληνική επικράτεια και οι οποίες έχουν ως σκοπό την εξοικονόμηση ενεργειακών ή άλλων φυσικών πόρων (efficiency), την κυκλική οικονομία (ανακύκλωση, βιομάζα/βιοαέριο για παραγωγή ενέργειας κ.λπ.) ή την παραγωγή ενέργειας από μορφές ανανεώσιμων πηγών κ.λπ. Η συνολική μόχλευση αναμένεται να είναι τουλάχιστον 6, δηλαδή συνολικές επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ.
  2. «Συνεπένδυση – Coinvestment Fund», ύψους εθνικής συμμετοχής 100.000.000 ευρώ, με την οποία προσκαλούνται ενδιαφερόμενα ιδιωτικά επενδυτικά σχήματα (ταμείων venture capital – private equity) της Ελλάδας και του εξωτερικού να υποβάλουν προτάσεις στην ΕΑΤΕ για την υλοποίηση συνεπενδύσεων με τη μορφή ιδίων ή οιονεί ιδίων κεφαλαίων (equity / quasi equity) σε μικρομεσαίες ή μεσαίας κεφαλαιοποίησης επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, τα δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα με σκοπό τη δημιουργία σπουδαίων έργων για την οικονομία. Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι η πρόσκληση που αφορά το «Greek Green Funds» μπορεί να ενεργοποιήσει μεγάλης κλίμακας επενδύσεις σε «πράσινες» δράσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This