Πως θα κάνετε εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 χωρίς το πρόστιμο των 100 ευρώ

Must Read

Εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 χωρίς να καταβάλουν το πρόστιμο των 100 ευρώ μπορούν να κάνουν οι φορολογούμενοι μέχρι να κλείσει το Ε9 στο Taxisnet (γύρω στα τέλη Αυγούστου) προκειμένου να εκδοθεί ο ΕΝΦΙΑ.

Μέχρι να εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στις διορθώσεις προκειμένου να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ που πραγματικά τους αναλογεί και όχι περισσότερο που θα τους ζημιώσει ή λιγότερο που θα τους δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον στην περίπτωση μεταβίβασης κάποιου ακινήτου.

Οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς υπάρχουν κάποια λάθη που κάνουν και τους στοιχίζουν σε φόρο. Το πιο συνηθισμένο λάθος αφορά στην επιφάνεια του ακινήτου. Πρέπει να αναγράφεται η καθαρή επιφάνεια των κύριων χώρων και οι βοηθητικοί χώροι σε ξεχωριστό σημείο. Όταν οι βοηθητικοί χώροι αθροίζονται και δηλώνονται μαζί τότε προκύπτει μεγαλύτερος φόρος από αυτόν που πραγματικά αναλογεί. Σε αυτήν την περίπτωση χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης.

Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος είναι να δηλώνεται ως κύριος χώρος η υπόγεια επιφάνεια ακινήτου ή το πατάρι που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τον κύριο χώρο καταστήματος.

Στην περίπτωση της ηλικίας του ακινήτου πρέπει να αναγραφεί το έτος έκδοσης της οικοδομικής αδείας του και όχι το έτος αποπεράτωσής του.

Στην περίπτωση των ορόφων πολύ συχνά είναι τα λάθη που αφορούν τον τρόπο δήλωσης των μεζονετών. Η φορολογική νομοθεσία ορίζει ότι στην περίπτωση δήλωσης των μεζονετών ως όροφος θα πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφος της μεζονέτας. Για παράδειγμα, αν μια μεζονέτα έχει τρεις ορόφους με είσοδο στο ισόγειο τότε θα πρέπει να δηλωθεί ως όροφος ο δεύτερος, δηλαδή ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.

Ένα άλλο λάθος είναι η δήλωση χώρων ως επαγγελματικών που στην οριζόντια ιδιοκτησία εμφανίζονται ως αποθήκη. Αυτό συνήθως συμβαίνει στις περιπτώσεις που το ακίνητο είναι μισθωμένο ως επαγγελματικός χώρος. Όμως οι αποθήκες, ακόμη και αν είναι ξεχωριστή οριζόντια ιδιοκτησία, έχουν σημαντικά μειωμένο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τους κανονικούς επαγγελματικούς χώρους ή κατοικίες.

Λάθη και παραλείψεις είναι πιθανό να γίνουν και στην αναγραφή των στοιχείων για κτίσματα που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια. Η νομοθεσία προβλέπει ότι σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή 5 και έτσι ο φόρος αυξάνεται σημαντικά. Αν όμως το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος δεν αυξάνεται.

Προσεκτικοί θα πρέπει να είναι και οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, καθώς δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This