Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2022

«Εύφλεκτος» Σεπτέμβρης για την Κυβέρνηση με τους συνταξιούχους έτοιμους να «εκραγούν»

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Έναν νέο γύρο ταλαιπωρίας για εκατομμύρια συνταξιούχους ανοίγει η ανεκδιήγητη και παράνομη απόφαση της κυβέρνησης για τα αναδρομικά.

Η αλλοπρόσαλλη εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), την οποία παρέθεσε αναλυτικά τις προηγούμενες ημέρες η «δημοκρατία», όχι μόνο δεν δίνει οριστικό τέλος στο πρόβλημα, αλλά, αντιθέτως, αναμένεται να προκαλέσει νέο κύμα προσφυγών.

Ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει η κυβέρνηση να δώσει τα αναδρομικά, και ιδιαίτερα εξαιτίας όσων προβλέπει η τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή, είναι βέβαιο ότι θα στρέψει και πάλι χιλιάδες συνταξιούχους στα δικαστήρια. Πολιτικά μιλώντας, η κυβέρνηση κατάφερε να ανακοινώσει ότι θα δώσει στους συνταξιούχους 900.000.000 ευρώ και την ίδια στιγμή να τους στρέψει όλους εναντίον της.

Δείτε ακόμα: Πως θα πληρωθούν τα αναδρομικά με τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ εκτός τροχιάς;

Αναλυτικότερα, με την εν λόγω τροπολογία παρερμηνεύονται οι αποφάσεις του ΣτΕ και εξαιρούνται τα ποσά των δώρων και των επικουρικών. Όμως με πλήρη σαφήνεια ορίζεται ότι «με την καταβολή των ως άνω σημαντικών ποσών, η οποία αφορά το σύνολο των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, οι αξιώσεις των συνταξιούχων για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων άδειας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. 43887/2016, αποσβέννυνται»! Δηλαδή, από τη μια δεν χορηγούνται τα ποσά των επικουρικών και των δώρων, από την άλλη θα φαίνεται ότι καταβλήθηκαν και αποσβέστηκαν!

Επιπτώσεις

Οι συνέπειες από την τροπολογία η οποία αφορά τους συνταξιούχους που δεν προέβηκαν σε αγωγές μπορεί να συνοψιστούν στις εξής: 

  • 1.600.000 συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη κάτω των 1.000 ευρώ, οι οποίοι  δέχτηκαν περικοπές μόνο των δώρων και δικαιώθηκαν από το ΣτΕ για ποσά έως 733 ευρώ, σύμφωνα με την τροπολογία δεν θα λάβουν τίποτα, αλλά και οι οφειλές θα αποσβεστούν!
  •   700.000 συνταξιούχοι με επικουρική σύνταξη κάτω των 200 ευρώ, στους οποίους περικόπηκαν μόνο τα δώρα και οι οποίοι δικαιώθηκαν από το ΣτΕ για ποσά έως 340 ευρώ, βάσει της τροπολογίας δεν θα λάβουν τίποτα, αλλά και οι οφειλές θα αποσβεστούν!
  •  Περίπου 900.000 με 1.000.000 συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ και επικουρική άνω των 200 ευρώ, οι οποίοι πέραν από τις περικοπές των δώρων είχαν μειώσεις από 50 έως και πάνω από 550 ευρώ (μηνιαίως) για την κύρια και από 2 έως και πάνω από 160 ευρώ για την επικουρική και δικαιώθηκαν από το ΣτΕ, θα λάβουν μόνο τα ποσά που αντιστοιχούν στην κύρια σύνταξη. Δεν θα λάβουν τα ποσά που αντιστοιχούν στην επικουρική και στα δώρα. Τους παρακρατούν, δηλαδή, από 1.100 έως και άνω των 3.000 ευρώ!
Δημοφιλείς Ειδήσεις  Λύση στα δάνεια με ελβετικό φράγκο

Συνοπτικά, από τα 3,9 δισ. ευρώ που επιδίκασε το ΣτΕ και θα έπρεπε να επιστραφούν σε 2.500.000 συνταξιούχους επιστρέφεται μόνο 1,4 δισ. ευρώ και μόνο σε 900.000 συνταξιούχους!

Αδικήματα

Όπως επισημαίνει στη «δημοκρατία» ο Κώστας Νικολάου, μέλος της διοικούσας επιτροπής ΚΕΠΕΑ / ΓΣΕΕ, «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ελέγχεται τουλάχιστον ηθικά, αν όχι και ποινικά, σχετικά με αδικήματα για ζημίες που υπέστησαν οι συνταξιούχοι από την απώλεια μεγάλων χρηματικών ποσών, αφού:          

α) Ο κ. Βρούτσης με παρελκυστικές τακτικές και ψεύτικες διαβεβαιώσεις ότι θα εφάρμοζε τις αποφάσεις του ΣτΕ σε όλους, ανεξάρτητα των αγωγών, απέτρεψε τους συνταξιούχους από προσφυγές, οι οποίοι έχασαν πολύτιμο χρόνο από το δικαίωμα αυτό (παραγραφή). Τη στιγμή, μάλιστα, που οι αγωγές αυτές είχαν και χαμηλό κόστος μόλις των 50 ευρώ!

β) Ακόμα και μετά την απόφαση του ΣτΕ, το υπουργείο Εργασίας συνεχίζει τα ίδια ψεύδη και με διοχετευμένες πληροφορίες καθησυχάζει τους συνταξιούχους να μην προσφύγουν σε αγωγές, αφού έτσι και αλλιώς τα ίδια ποσά θα δοθούν σε όλους».

Αναδρομικά των συνταξιούχων με βάση την απόφαση του ΣτΕ

Πίνακες με τα ποσά που δικαιούνται 2.500.000 συνταξιούχοι. Εως 733 ευρώ για τις κύριες συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ και από 1.283 ευρώ έως 6.618 για συντάξεις των άνω των 1.000 έως 3.500 ευρώ. Επιπλέον όσων οι συντάξεις (1.250.000 συνταξιούχοι επικουρικής) ήταν κάτω των 200 ευρώ δικαιούνται έως 340 ευρώ και έως 2.418 ευρώ για συντάξεις των 700 ευρώ.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Τζίφος και η νέα συνάντηση Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες

Χορηγούμενα ποσά με βάση την τροπολογία

Πίνακας με τα ποσά που θα χορηγηθούν σύμφωνα με την τροπολογία (χωρίς τα δώρα και τις επικουρικές) και τα οποία αφορούν περί τους 900.000 με 1.000.000 συνταξιούχους, όσων, δηλαδή, οι συντάξεις ήταν πάνω από 1.000 ευρώ.

Παράταση στην αγωνία για τους 500.000 του Δημοσίου

Άγνωστο παραμένει ποια στάση θα κρατήσουν οι περίπου 500.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου και αυτό γιατί η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή αφορά μόνο τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο από το 1,4 δισ. ευρώ που ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην ομιλία του η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κατέβασε το κόστος στα 900.000.000 ευρώ.

Μένει να αποδειχθεί εάν η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δέσμευσή της και θα φέρει άμεσα τροπολογία για την καταβολή περίπου 500.000.000 ευρώ στους συνταξιούχους του Δημοσίου, μετά και την έκδοση της σχετικής απόφασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Θεωρείται δεδομένο ότι το φθινόπωρο θα φέρει νέο κύμα αντιδράσεων από τους συνταξιούχους. Όπως έχουν ήδη προαναγγείλει συνταξιουχικοί φορείς, προκειμένου να προασπίσουν τα δικαιώματα τους από την τροπολογία Βρούτση αναμένεται πριν από την καταβολή των αναδρομικών ποσών από την κυβέρνηση να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας επικουρικές συντάξεις και δώρα, ενώ υπάρχει και το σοβαρό ενδεχόμενο οι συνταξιούχοι να προχωρήσουν και στην κατάθεση αιτήσεων αποποίησης των «κουρεμένων» αναδρομικών, ώστε να εξουδετερώσουν την επίμαχη φράση στην κυβερνητική τροπολογία περί απόσβεσης διεκδικήσεων.

Πηγή: «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εθνική Τράπεζα: Χαμηλότοκα επιχειρηματικά δάνεια με εγγύηση EGF μέχρι τέλος του 2022

Χαμηλότοκα δάνεια με την εγγύηση του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων Pan-European Guarantee Fund (EGF) παρέχει...

Τζίφος και η νέα συνάντηση Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες

Σε μεγάλο πονοκέφαλο έχει εξελιχθεί για την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών η κατάσταση...

Λύση στα δάνεια με ελβετικό φράγκο

Την ενεργοποίηση της σχετικής διάταξης του νόμου που παρέχει τη δυνατότητα στον υπουργό Ανάπτυξης...

Παγκρήτια Τράπεζα: Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τη «Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας»

Η Παγκρήτια Τράπεζα ανακοινώνει την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τη «Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας»...

Εκεί που σταματάει η λογική αρχίζει η ΡΑΕ

Νέα μεθοδολογία για τον υπολογισμό των χρεώσεων για το δίκτυο διανομής ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ) τίθεται...

Ο τζίρος των σούπερ μάρκετ… τραβάει την ανηφόρα!

Θησαυρίζουν και εν μέσω κρίσης: Αύξηση τζίρου 5% στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2022

ΕΦΚΑ: Διπλασιάζονται οι δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Νέο καθεστώς τίθεται σε εφαρμογή αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής...

Η μεγάλη κοροϊδία από τράπεζες-funds με τους πλειστηριασμούς και τα κατασχεμένα των οφειλετών!

Η δικηγόρος μιας οικογένειας από τη Λαμία, η οποία για χρέος κάτω από 50.000...

Νέα επιτυχία: Έχουμε την ακριβότερη βενζίνη σε όλη την Ευρώπη!

Την μια επιτυχία μετά την άλλη καταγράφουμε και η κυβέρνηση συνεχίζει να πανηγυρίζει για...

Νομοσχέδιο «σκούπα» από το υπουργείο Οικονομικών

Τι προβλέπει για τους φόρους ακινήτων και τους συντελεστές ΦΠΑ σε αγαθά, υπηρεσίες

«Καίει» η τιμή στο λάδι: Στα 6 ευρώ το λίτρο!

Ποιοι λόγοι οδήγησαν στην αύξηση

Ξεπερνούν τις 400.000 οι «μηδενισμένες» εκκρεμείς συντάξεις!

Πώς ο Χατζηδάκης, με ψέματα και ελλιπή στοιχεία που διοχετεύει στη δημοσιότητα, προσπαθεί να κρύψει κάτω από το χαλί την αδυναμία της κυβέρνησης να λύσει το τεράστιο πρόβλημα

Όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του χρόνου

Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Τριγμοί στην γερμανική βιομηχανία λόγω του αυξημένου κόστους

Μία στις τέσσερις γερμανικές εταιρείες σκέφτεται να μεταφέρει την παραγωγή σε άλλες χώρες εν...

Πώς θα εξοικονομήσουμε ενέργεια!

Μειωμένη κατά 10% έως 15% παρουσιάζεται η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου το...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ατελείωτη κατηφόρα στην τηλεθέαση για τη Μενεγάκη

Βαθιά βουτιά στα νούμερα τηλεθέασης κάνει η Eλένη Μενεγάκη...

Ξαφνική αποχώρηση της Ντόρας Κουτροκόη από ΣΚΑΪ – Πώς αντέδρασε η παρουσιάστρια

Επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια που ήθελαν τον ΣΚΑΪ να «κόβει»...

Ντυμένες στα λευκά η μάνα και η αδερφή της αδικοχαμένης Έμμας στην κηδεία

Δάκρυα στο πανελλήνιο προκάλεσε η είδηση ότι η 21χρονη...

Μαριέτα Φουρεράι: Είδαμε για πρώτη φορά την μητέρα της Ελένης Φουρέιρα

Η Ελένη Φουρέιρα βρίσκεται στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης...
spot_img

NEWSROOM