Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Το νου σας: Οι δικαιούχοι της μείωσης προκαταβολής φόρου θα λάβουν μήνυμα στο TAXISnet

Μέσω μηνύματος στην ατομική τους θυρίδα στο TAXISnet θα ενημερωθούν εντός της ημέρας οι δικαιούχοι της μείωσης της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος.

Μετά την υπογραφή της υπουργικής απόφασης την Παρασκευή από τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, πηγές της ΑΑΔΕ ανέφεραν ότι σήμερα Δευτέρα αναμένεται να εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος από τον διοικητή Γιώργο Πιτσιλή.

Πρόθεση της ΑΑΔΕ είναι να προχωρήσει σε μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία, με στόχο αυτή να ολοκληρώνεται σε ελάχιστα λεπτά για όσους έχουν ήδη υποβάλει φορολογική δήλωση και για τον σκοπό αυτόν οι δικαιούχοι θα λάβουν ένα εξατομικευμένο μήνυμα στη θυρίδα τους στο myTAXISnet με τις σχετικές οδηγίες.

Παράλληλα, όσες επιχειρήσεις δεν έχουν υποβάλει αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος θα μπορούν να την υποβάλουν απευθείας με τον μειωμένο συντελεστή προκαταβολής φόρου.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματικές ή και αγροτικές δραστηριότητες και είναι υποκείμενα σε ΦΠΑ, καθώς επίσης και τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που υπόκεινται σε ΦΠΑ θα λάβουν μείωση της προκαταβολής φόρου ανάλογα με την πτώση τζίρου που είχαν το πρώτο εξάμηνο του 2020 έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2019.

Συγκεκριμένα:

  • για πτώση τζίρου 5%-15% το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 30%
  • για πτώση τζίρου 15,01%-25%,το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 50%
  • για πτώση τζίρου 25,01%-35% το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 70%
  • για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35% το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 100%, δηλαδή η προκαταβολή θα μηδενιστεί

Για τον ακριβή υπολογισμό της πτώσης του τζίρου θα λαμβάνονται υπόψη:

  • οι δηλώσεις ΦΠΑ του πρώτου εξαμήνου 2019 που έχουν υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση των διατάξεων του νομοσχεδίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως
  • οι δηλώσεις ΦΠΑ του πρώτου εξαμήνου του 2020

Σε δήλωσή του ο Απόστολος Βεσυρόπουλος αναφέρει: «Μηδενίζουμε την προκαταβολή φόρου για τις εποχικές επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους το τρίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου του 2019, ένα μέτρο που στοχεύει στην ανακούφιση κυρίως των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις, παραδέχτηκε τη δραματική κατάσταση στην οικονομία, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για νέες φοροελαφρύνσεις: «Έχουμε μεγάλη ύφεση και δεν είναι το ίδιο εύκολο να κάνουμε παρεμβάσεις, αλλά το Ταμείο Ανάκαμψης μας δίνει τη δυνατότητα, με μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικό χώρο, να διαπραγματευτούμε με τους θεσμούς πρόσθετες φορολογικές και ασφαλιστικές μειώσεις, παρά το γεγονός ότι η οικονομία έχει πάει σχεδόν δύο χρόνια πίσω».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ