Καταγγελίες για «όργιο παραβάσεων από τους εργοδότες» και «εργασιακό μεσαίωνα» στον τουρισμό

Must Read

Απροστάτευτοι παραμένουν, παρά τις κυβερνητικές πομφόλυγες, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού, με αποκορύφωμα το γεγονός ότι τίθεται εν αμφιβόλω ακόμη και η καταβολή του 13ου και του 14ου μισθού. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκκλήσεις για παρεμβάσεις έχουν απευθύνει οι εκπρόσωποι τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών.

Σειρά ερωτημάτων απευθύνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό –  Τουρισμό (ΠΟΕΤΤ), τονίζοντας ότι έχει στα χέρια της εκατοντάδες καταγγελίες για εργοδοτική παραβατικότητα, απολύσεις, εξαναγκασμούς σε οικειοθελή αποχώρηση, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.

Μιλώντας στη «δημοκρατία», ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Γιώργος Χότζογλου τόνισε ότι, ενώ έχει ενημερωθεί το υπουργείο Εργασίας, δεν έχει γίνει καμία απολύτως κίνηση για να διορθωθούν σημαντικά λάθη και αβλεψίες, όπως το ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που αντί για 534 ευρώ έλαβαν λιγότερα από 300 ευρώ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι εργοδότες αρνούνται να προχωρήσουν σε επαναπρόσληψη προσωπικού που είχε εργαστεί στην ίδια επιχείρηση πέρυσι, με σκοπό να εκμεταλλευθούν μια ασάφεια στις ρυθμίσεις που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση και να μην καταβάλουν τον 13ο και τον 14ο μισθό στους εργαζομένους.

Για σκόπιμη κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού των εργαζομένων σε αναστολή κατηγορεί την κυβέρνηση η πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σημειώνοντας ότι «σκόπιμα δεν προέβη σε καμία πρόβλεψη, με αποτέλεσμα τη σιωπηρή κατάργηση των κατοχυρωμένων επί δεκαετίες μισθών για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους». Παράλληλα, καταγγέλλει ότι οι εργαζόμενοι που τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα επειδή έχει νοσήσει συνάδελφός τους «βρίσκονται παντελώς ακάλυπτοι. Και εδώ η κυβέρνηση σκόπιμα δεν προέβη σε καμία πρόβλεψη, με αποτέλεσμα, ενώ ο εργαζόμενος που νοσεί από κορωνοϊό να λαμβάνει την αναρρωτική άδεια σύμφωνα με τις πάγιες διατάξεις, ο συνάδελφός του που τίθεται υποχρεωτικά σε καραντίνα για 14 ημέρες να μην καλύπτεται από κανένα πλαίσιο, να μένει χωρίς δουλειά και χωρίς εισόδημα».

Απλούστευση των διαδικασιών, ώστε να καλυφθούν εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού που μένουν απροστάτευτοι, ζητεί και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Σε ανοιχτή επιστολή προς τον Γιάννη Βρούτση, ο ΣΕΤΕ αναφέρει ότι εργαζόμενοι που δεν διατηρούν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης δεν μπορούν να λάβουν μηνιαία έκτακτη αποζημίωση ίση με το τελευταίο μηνιαίο επίδομα ανεργίας, μια ρύθμιση που ψηφίστηκε στον ν. 4690/2020 και στην πράξη αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This