Παρασκευή 25/6/2021

ΕΦΚΑ: Στο 30% το «κούρεμα» στους συνταξιούχους εργαζόμενους – Τι θα ισχύει τις επικουρικές

Την εγκύκλιο για την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4670/20 για την απασχόληση των συνταξιούχων εξέδωσε ο ΕΦΚΑ. Προβλέπει ότι θα χάνουν το 30% της σύνταξής τους, αντί για 60% που ίσχυε έως σήμερα.

Η νέα διάταξη αφορά το σύνολο των απασχολούμενων συνταξιούχων, με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου προβλέπεται μεταβατικό στάδιο ένταξης στη νέα ρύθμιση, προκειμένου για την ομαλή υπαγωγή στο νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Ειδικότερα, οι διατάξεις του άρθρου 27 του Ν. 4670/2020 εφαρμόζονται στους συνταξιούχους λόγω γήρατος όλων των ενταχθέντων στον e-ΕΦΚΑ φορέων και του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των προσώπων που λαμβάνουν χορηγία ή βουλευτική σύνταξη οι οποίοι είτε έχουν αναλάβει εργασία είτε ιδιότητα ή δραστηριότητα πριν από τις 29/2/2020 ή θα αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχόληση μετά την ισχύ του Ν. 4670/2020, δηλαδή από 29/2/2020, εφόσον για την εργασία ή την ιδιότητα ή τη δραστηριότητα προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ.

Επίσης, η επικουρική σύνταξη αναστέλλεται ή περικόπτεται μόνο εφόσον προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ (τ. ΕΤΕΑΕΠ).

Συνταξιούχοι που είχαν αναλάβει εργασία ή δραστηριότητα πριν από τις 13/05/16 και εξαιρούνταν από την εφαρμογή του άρ. 20 του Ν. 4387/2016 σύμφωνα με ειδικότερες διατάξεις, οι οποίοι εξακολουθούν να εργάζονται, υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος από 1/3/2022.

Επισημαίνεται ότι στους απασχολούμενους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας / ανικανότητας δεν έχουν εφαρμογή οι κοινοποιούμενες διατάξεις του Ν. 4670/2020, αλλά εφαρμόζονται οι διατάξεις της νομοθεσίας των εντασσόμενων στον e-ΕΦΚΑ φορέων.

Η αναστολή ή περικοπή της σύνταξης λαμβάνει χώρα για όσο χρονικό διάστημα ο συνταξιούχος απασχολείται και για την εργασία του αυτή έχει την υποχρέωση καταβολής εισφορών στους κλάδους κύριας και επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι δεν υφίσταται πλέον η δυνατότητα αναλογικής περικοπής της σύνταξης βάσει των ημερών απασχόλησης ανά μήνα.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ