Πτώση-σοκ στα τουριστικά έσοδα καταγράφουν τα στοιχεία της ΤτΕ!

Must Read

Χειρότερη ακόμα και από τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις είναι η εικόνα του ελληνικού τουρισμού, προκαλώντας έντονο προβληματισμό για βαθύτερη ύφεση της οικονομίας.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφουν δραματική μείωση των εσόδων από τον τουρισμό, τα οποία έως και το 2019 κάλυπταν σημαντικό μέρος του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ενώ κατά τους θερινούς μήνες, από Ιούνιο και μετά, δημιουργούσε πλεόνασμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι αφίξεις κατοίκων εξωτερικού και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 93,8% και 97,5%, αντίστοιχα! Ειδικότερα, οι εισπράξεις ανήλθαν μόλις στα 64.300.000 ευρώ από έσοδα 2,55 δισ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο!

Παράλληλα, μείωση κατά 81,3% σημείωσαν και οι αντίστοιχες πληρωμές. Μείωση κατά 39,7% καταγράφηκε στο ισοζύγιο μεταφορών, λόγω της επιδείνωσης των ισοζυγίων των θαλάσσιων και των αεροπορικών μεταφορών.

Το ίδιο αποθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2020. Συγκεκριμένα, οι εισπράξεις από τον τουρισμό περιορίστηκαν σε 678.000.000 ευρώ, έναντι 5.413,7 δισ. ευρώ, που ήταν στο πρώτο εξάμηνο του 2019, υποχώρησαν δηλαδή κατά 87,5%, που μεταφράζεται σε 4.735,7 δισ. ευρώ, ενώ οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών παρουσίασαν μείωση της τάξης του 76,9%.

Δεν αναμένονται, δε, ιδιαίτερα έσοδα από το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τα τοπικά lockdown και τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλαν κάποιες χώρες για τα ταξίδια προς την Ελλάδα. Οι τουριστικοί φορείς εκτιμούν ότι οι εισπράξεις από τον τουρισμό φέτος δεν θα ξεπεράσουν τα 3,5 δισ. ευρώ, έναντι των 18,5 δισ. ευρώ που μπήκαν στα ταμεία το 2019.

Την ίδια στιγμή, η Ελληνική Στατιστική Αρχή παρουσιάζει σε μία έκτακτη τομεακή δημοσίευση τη χαρτογράφηση της εξέλιξης του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους παροχής καταλυμάτων και υπηρεσιών εστίασης. Στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου παροχής καταλυμάτων, ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 104.682.448 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 94,3% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2019, όπου είχε ανέλθει σε 1.846.435.467 ευρώ.

Η μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2020 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2019 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου (99,5%), ενώ η μικρότερη μείωση (11,7%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This