Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022

Καταρρέει το τουρκικό τραπεζικό σύστημα

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Χωρίς αντίκρισμα οι καταθέσεις των Τούρκων – Αυτό το γεγονός κάνει τον Ταγίπ Ερντογάν ακόμα πιο επικίνδυνο – Η τουρκική τραπεζική καταστροφή μόνο με πόλεμο μπορεί να καλυφθεί.

Οι πολεμικές ιαχές του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλέτ Τσαβούσογλου, του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Φ, Οκτάι και του ηγέτη του Εθνικού Κόμματος Μπαχτσελί, οι οποίοι χρησιμοποίησαν στις τοποθετήσεις τους για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις το Σαββατοκύριακο τις λέξεις «πόλεμος» (δις) και «σύγκρουση», δυστυχώς για τους γείτονες δεν μπορούν να σκεπάσουν την αμείλικτη οικονομική πραγματικότητα στην χώρα τους.

Μπορεί η Ελλάδα να αντέδρασε υπερβολικά ψύχραιμα και να αποκάλεσε την απειλή πολέμου ως…. «αρνησικυρία» (θα μπορούσαμε να είχαμε ήδη ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 42 της Συνθήκης της Λισσαβώνας που καλύπτει και την επικείμενη απειλή) ωστόσο αυτό δεν αναιρεί την βασική διαπίστωση: Η τουρκική ηγεσία αλαλάζει για πόλεμο αν και η Ελλάδα δεν έχει πει ακόμη λέξη για επέκταση των 12 μιλίων στο Αιγαίο, επειδή γνωρίζει άριστα πάνω σε τι οικονομικό ναρκοπέδιο κάθεται.

Δύο εξελίξεις φωτίζουν το τουρκικό ναρκοπέδιο και δείχνουν που μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα αν η Δύση πάρει το όπλο και αποφασίσει να επιβάλλει αυστηρές οικονομικές κυρώσεις στο τραπεζικό σύστημα του ανάγωγου και αλλοπρόσαλλου συμμάχου της.

Η πρώτη εξέλιξη έρχεται από την Ουάσιγκτον την έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η Βουλγάρα, στην καταγωγή, Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία διαδέχθηκε στον θώκο της την Κριστίν Λαγκάρντ προέβη πριν λίγες μέρες σε μια κίνηση με ισχυρότατο συμβολισμό. Ένδειξη ότι το Ταμείο ετοιμάζεται για τα χειρότερα στην Τουρκία.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Η μεγάλη κοροϊδία από τράπεζες-funds με τους πλειστηριασμούς και τα κατασχεμένα των οφειλετών!

Διόρισε σε μια περίοδο ευαίσθητη για την τουρκική οικονομία, ως επικεφαλής του Τμήματος Στρατηγικής και Αναθεώρησης την Τουρκάλα Σέιλα Παζαρμπασιόγλου. Η συγκεκριμένη ήταν μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, αρμόδια για την Ίση Ανάπτυξη, τα Χρηματοοικονομικά και τα Ιδρύματα. Το ενδιαφέρον στο βιογραφικό του στελέχους από την Τουρκία, είναι ότι το 2001 διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στην τραπεζική κρίση της γείτονος, ενώ αυτή τελούσε υπό την κηδεμονία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Θεωρείται δε αναμορφώτρια του τραπεζικού συστήματος της Τουρκίας, θέτοντας τις βάσεις για την ισχυροποίηση του. Ξέρει τα κατατόπια. Πρόκειται για παλαιό στέλεχος του Ταμείου αφού πριν την μετεγγραφή της στην Παγκόσμια Τράπεζα ήταν επί 23 χρόνια υπεύθυνη σε επιτελικές θέσεις του ΔΝΤ. Ασφαλώς δεν πρόκειται για τυχαία τοποθέτηση. Τα report που καταφθάνουν στο γραφείο της Γκεοργκίεβα για την κατολίσθηση της τουρκικής λίρας έχουν σημάνει συναγερμό.

Η δεύτερη σημαντική εξέλιξη μετά τον διορισμό της Παζαρμπατζιόγλου στο ΔΝΤ είναι η τολμηρή στις διατυπώσεις της- κατά την άποψη μας – τοποθέτηση του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη Αλέξη Πατέλη για την δεινή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και δη των τουρκικών τραπεζών.

Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Δεν είναι φυσικά δουλειά ενός οικονομικού συμβούλου να σχολιάζει τις οικονομίες άλλων χωρών. Ωστόσο στο βαθμό που πρόκειται για την γείτονα μας και βρισκόμαστε ήδη σε μια διένεξη είναι σημαντικό να παρακολουθούμε αυτά που συμβαίνουν εκεί και να είμαστε καλά προετοιμασμένοι. Η τουρκική οικονομία σήμερα χαρακτηρίζεται από ένα διαχρονικό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το οποίο όμως με δυσκολία χρηματοδοτείται. Η κεντρική τράπεζα φαίνεται να μη θέλει να ανεβάσει τα επιτόκια στο επίπεδο που θα μπορούσαν να στηρίξουν το νόμισμα φοβούμενη πιθανώς τις υφεσιακές επιπτώσεις στην εσωτερική οικονομία, η οποία έχει υποστηριχθεί από την ταχύρρυθμη πιστωτική επέκταση. Ως αποτέλεσμα υπάρχουν εντεινόμενες εκροές από την τουρκική λίρα και μειωμένη αξιοπιστία. Οι εσωτερικές καταθέσεις σε ξένο συνάλλαγμα έχουν αυξηθεί, ωστόσο η κεντρική τράπεζα στην προσπάθεια της να στηρίξει την τουρκική λίρα έχει ουσιαστικά ‘δανειστεί’ αυτές τις καταθέσεις από τις εμπορικές τράπεζες και τις έχει εκποιήσει. Δηλαδή φαίνεται πως δεν υπάρχουν αρκετά συναλλαγματικά αποθέματα να καλύψουν ολόκληρες τις καταθέσεις σε ευρώ και δολάρια αν οι Τούρκοι καταθέτες μια μέρα προσπάθήσουν να τις αποσύρουν ολόκληρες . Μην υποτιμάμε το πλεονέκτημα μας. Είμαστε στο ευρώ. Η Τουρκία είναι σήμερα πολύ πιο ευάλωτη οικονομικά». (Το Βήμα) .

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Η μεγάλη κοροϊδία από τράπεζες-funds με τους πλειστηριασμούς και τα κατασχεμένα των οφειλετών!

Περισσότερο σαφής δεν μπορούσε να είναι ο κύριος Πατέλης: Οι τουρκικές καταθέσεις είναι σήμερα ακάλυπτες. Ενώ η Ελλάδα ως χώρα του ευρώ θα μπορούσε να υποδεχθεί στο τραπεζικό της σύστημα, αν δεν το έχει πράξει ήδη, καταθέσεις Τούρκων οι οποίοι λαμβάνουν εγκαίρως τα μέτρα τους και αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Και μάλιστα σε μια περίοδο που το ημέτερο εγχώριο τραπεζικό σύστημα παίρνει βαθιές ανάσες μετά την εντυπωσιακή επιστροφή καταθέσεων (αύξηση 28,5% τον Ιούλιο).

Η αιχμηρή διαπίστωση Πατέλη δείχνει τι θα μπορούσε να συμβεί αν Τραμπ-Μέρκελ επέβαλαν κυρώσεις στις τουρκικές τράπεζες. Επειδή είναι όμως αμφίβολο για την ώρα, οι Τούρκοι σπεύδουν να κλιμακώσουν πριν τις αμερικανικές εκλογές. Θεωρούν δε τους εαυτούς τους «Τoo big, to Fail» . Προσεχώς θα μάθουμε τι από όλα ισχύει.

πηγή: «ΕΣΤΙΑ»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΦΚΑ: Διπλασιάζονται οι δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Νέο καθεστώς τίθεται σε εφαρμογή αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής...

Εθνική Τράπεζα: Χαμηλότοκα επιχειρηματικά δάνεια με εγγύηση EGF μέχρι τέλος του 2022

Χαμηλότοκα δάνεια με την εγγύηση του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων Pan-European Guarantee Fund (EGF) παρέχει...

Η μεγάλη κοροϊδία από τράπεζες-funds με τους πλειστηριασμούς και τα κατασχεμένα των οφειλετών!

Η δικηγόρος μιας οικογένειας από τη Λαμία, η οποία για χρέος κάτω από 50.000...

Νέα επιτυχία: Έχουμε την ακριβότερη βενζίνη σε όλη την Ευρώπη!

Την μια επιτυχία μετά την άλλη καταγράφουμε και η κυβέρνηση συνεχίζει να πανηγυρίζει για...

Νομοσχέδιο «σκούπα» από το υπουργείο Οικονομικών

Τι προβλέπει για τους φόρους ακινήτων και τους συντελεστές ΦΠΑ σε αγαθά, υπηρεσίες

«Καίει» η τιμή στο λάδι: Στα 6 ευρώ το λίτρο!

Ποιοι λόγοι οδήγησαν στην αύξηση

Ξεπερνούν τις 400.000 οι «μηδενισμένες» εκκρεμείς συντάξεις!

Πώς ο Χατζηδάκης, με ψέματα και ελλιπή στοιχεία που διοχετεύει στη δημοσιότητα, προσπαθεί να κρύψει κάτω από το χαλί την αδυναμία της κυβέρνησης να λύσει το τεράστιο πρόβλημα

Όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του χρόνου

Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Τριγμοί στην γερμανική βιομηχανία λόγω του αυξημένου κόστους

Μία στις τέσσερις γερμανικές εταιρείες σκέφτεται να μεταφέρει την παραγωγή σε άλλες χώρες εν...

Πώς θα εξοικονομήσουμε ενέργεια!

Μειωμένη κατά 10% έως 15% παρουσιάζεται η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου το...

«Κόκκινα» δάνεια: Απολύτως απροστάτευτη η πρώτη κατοικία!

Πώς φτάσαμε στο σημείο να βγαίνει στο σφυρί. Εφιάλτης για τους δανειολήπτες οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Τα επόμενα βήματα

Από την 1η Νοεμβρίου 2022 ξεκίνησε η ψηφιακή απογραφική διαδικασία του χρόνου εργασίας στο...

Το σχέδιο νόμου για τη στέγαση νέων έως 39 ετών

Το σχέδιο νόμου για τη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης έθεσε σε δημόσια διαβούλευση έως...

Παράταση για την υποβολή «πόθεν έσχες»

Με τροπολογία των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης παρατείνεται μέχρι και την 15η Ιανουαρίου 2023...

Αττική Οδός: Έρχονται διόδια στα 2,5 ευρώ

Μειωμένο κατά 0,30 ευρώ αναμένεται να είναι τα διόδια στην Αττική Οδό.Σύμφωνα με πληροφορίες,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μαριέτα Φουρεράι: Είδαμε για πρώτη φορά την μητέρα της Ελένης Φουρέιρα

Η Ελένη Φουρέιρα βρίσκεται στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης...

Νέος ισχυρός σεισμός στην Εύβοια αισθητός και στην Αθήνα! – Λέκκας: «Περιπλέκεται τώρα το θέμα…»

5 Ρίχτερ το μέγεθος σύμφωνα με το Γεωδυναμικό - «Αυτόν τον σεισμό τον αντέχουν τα κτήρια, συνιστώ ψυχραιμία, δε νομίζω να φτάσουμε σε πολύ μεγάλα μεγέθη»

«Η μητέρα του πατέρα Αντώνιου ζει σε “κοτέτσι” και κρυώνει»

Την ώρα που οι Αρχές κάνουν φύλλο και φτερό...

Σοκαριστική καταγγελία: Έκλεψαν 1.500 ευρώ από την 21χρονη Έμμα, ενώ ήταν αιμόφυρτη στο οδόστρωμα!

Στο δικαστικό Μέγαρο βρέθηκε η οικογένεια της αδικοχαμένης φοιτήτριας, ζητώντας να αλλάξουν οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο δράστης

NEWSROOM