Τα κρατικά ταμεία γεμάτα, η τσέπη του Έλληνα άδεια

Must Read

Σύμφωνα με όσα δήλωσε προ δεκαημέρου ο υπουργός Οικονομικών  Χρήστος Σταϊκούρας, τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται στα 34,7 δισ. ευρώ και επιπρόσθετα ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε νέα έκδοση ομολόγου.

Όλα αυτά τη στιγμή που όλοι οι φορείς της αγοράς περιγράφουν τη δραματική κατάσταση της οικονομίας, καθώς όλα τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση κρίθηκε εκ του αποτελέσματος ότι δεν ήταν αρκετά.

Δεν έχει περάσει παρά σχεδόν ένας χρόνος από τότε που το οικονομικό επιτελείο, από τη θέση της αντιπολίτευσης, εξαπέλυε μύδρους για το λεγόμενο μαξιλάρι. Κι ενώ στους πρώτους μήνες της πανδημίας η κυβέρνηση διατυμπάνιζε ότι δεν χρειάζεται και δεν επιθυμεί να αξιοποιήσει τα αυξημένα ταμειακά διαθέσιμα, που ανέρχονταν σε 37,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, σταδιακά άλλαξε στρατηγική και ρητορική, περνώντας στο αφήγημα της προσεκτικής διαχείρισης.

Ακολούθησε σειρά μέτρων, όπως οι δύο κύκλοι επιστρεπτέας προκαταβολής, η μείωση του φόρου εισοδήματος, η άδεια ειδικού σκοπού, τα αντισταθμιστικά προς τους ιδιοκτήτες για τη μείωση των μισθωμάτων κ.λπ. και το άνοιγμα του τουρισμού τον Ιούνιο με τυμπανοκρουσίες στη Σαντορίνη. Ωστόσο, φαίνεται ότι όχι μόνο τα έσοδα δεν ήταν τα αναμενόμενα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μείωση έως και 80% σε σχέση με πέρυσι, αλλά ταυτόχρονα η εισροή ξένων επισκεπτών με τη διενέργεια επιλεκτικών τεστ έφερε ένα νέο κύμα της πανδημίας με κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός σχεδιάζεται να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο μέτρων από τη Θεσσαλονίκη το διήμερο 12-13 Σεπτεμβρίου, που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποτελεί ένα πλέγμα παράτασης των υφιστάμενων αλλά και κάποιων νέων. Μένει να αποδειχτεί εάν θα αποφασίσει επιτέλους ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ρίξει ένα μεγάλο μέρος των διαθεσίμων στην πραγματική οικονομία ή θα επιλέξει ξανά την ίδια στρατηγική, με ένα αφήγημα που θα προειδοποιεί για μελλοντικούς κινδύνους.

Εξάλλου, με στόχο να αντλήσει ένα ποσό 1,5-2 δισ. ευρώ, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έδωσε εντολή στις Barclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale ως Joint Lead Managers να κινήσουν τις διαδικασίες για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί τον Ιούνιο με απόδοση 1,5%.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This