Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Στη… φάκα οι στρατηγικοί κακοπληρωτές του νόμου Κατσέλη, με νέο νομοσχέδιο που στηρίζει τα ευάλωτα νοικοκυριά

Σε πιο σύντομο χρόνο θα επαναπροσδιοριστούν περισσότερες από 37.000 αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών να ενταχθούν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη, οι οποίες έχουν προσδιοριστεί να δικαστούν ακόμη και μια δεκαετία μετά.

Αυτό προβλέπουν οι διατάξεις νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010, σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 § 1 ΕΣΔΑ ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και λοιπές διατάξεις», θα οδηγήσει σε επαναπροσδιορισμό όλων των υποθέσεων, οι οποίες έχουν προσδιοριστεί να δικαστούν μετά τις 15 Ιουνίου του 2021.

Βέβαια, η διαδικασία απαιτεί οι αιτούντες να υποβάλουν υποχρεωτικά αίτηση επαναπροσδιορισμού της συζήτησης, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Επίσης, θα εφαρμοστεί το δικονομικό πρότυπο της νέας τακτικής διαδικασίας του ν. 4335/2015, κάτι που σημαίνει ότι η δίκη θα διεξαχθεί κυρίως μέσω εγγράφων, εκτός αν ο δικαστής κρίνει ότι είναι απαραίτητη η ακροαματική διαδικασία και μάρτυρες θα κληθούν να καταθέσουν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, στόχος του νομοσχεδίου είναι να προστατευτούν τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δικαιούνται να ενταχθούν στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη, αλλά και να γίνει ξεκαθάρισμα από στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι χρησιμοποιούν το δίχτυ προστασίας, με δεδομένο ότι η υπόθεσή τους μπορεί να δικαστεί ακόμη και έπειτα από μία δωδεκαετία.

Ηλεκτρονική συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων

Επίσης, προβλέπεται ότι η συγκέντρωση των αποδεικτικών στοιχείων, όπως φορολογικές δηλώσεις, κ.λπ., θα γίνεται μέσα από την πλατφόρμα της ειδικής γραμματείας ιδιωτικού χρέους, ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία των πολιτών.

Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο περιλαμβάνει και διατάξεις οι οποίες αφορούν τον Κώδικα Δικηγόρων, εισάγοντας ρυθμίσεις για τον τρόπο κτήσης της δικηγορικής ιδιότητας και τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία εγγραφής στους δικηγορικούς συλλόγους των ασκούμενων δικηγόρων που έλαβαν πτυχία από πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Επίσης, θεσπίζεται η δυνατότητα διενέργειας γενικών συνελεύσεων και συνεδριάσεων οργάνων των δικηγορικών συλλόγων με ηλεκτρονικά μέσα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ