Η Κίνα είναι ο μεγάλος «νικητής» της πανδημίας με τις εξαγωγές να απογειώνονται!

Must Read

Η Κίνα και συγκεκριμένα η επαρχία Γουχάν αποτελεί τον τόπο στον οποίο εντοπίστηκαν τα πρώτα μαζικά κρούσματα κορονοϊού και ξεκίνησε η διάδοση του ιού σε ολόκληρη την υφήλιο. Με βάση την παραπάνω δήλωση θα περίμενε κανείς η Κίνα να είναι η πλέον πληγείσα χώρα από τις συνέπειες του Covid-19 ωστόσο μάλλον το αντίθετο φαίνεται να ισχύει…

Αφενός στο επίπεδο της υγείας η Κίνα μετά την έξαρση του πρώτου κύματος βρίσκεται σε πολύ καλύτερη μοίρα αναφορικά με την διασπορά του ιού και σε αντίθεση με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχει σχεδόν εξαλείψει την παρουσία του ιού στα σύνορα της. Αφετέρου οι επιτυχίες της Κίνας δεν εντοπίζονται μόνο στην επιτυχημένη καταπολέμηση της πανδημίας και στα ελάχιστα κρούσματα αλλά επεκτείνονται στο πεδίο της οικονομίας.

Το 2020 υποτίθεται πως ήδη πριν τον κορονοϊό θα αποτελούσε το έτος που η Κίνα θα έχανε την δυναμική της. Οι δασμοί στα κινέζικα προϊόντα από την κυβέρνηση Τραμπ σε συνδυασμό με την μετακίνηση των εργοστασίων μεγάλων πολυεθνικών από την Κίνα σε άλλες χώρες για πολλούς οικονομολόγους σήμαινε την οικονομική αποδυνάμωση της Κίνας. Η εξάπλωση της πανδημίας στην Κίνα φάνηκε μόνο να επιβεβαιώνει αυτές τις εκτιμήσεις. Ωστόσο η πραγματικότητα τελικά είναι αρκετά διαφορετική.

Μετά την επαναλειτουργία των κινεζικών εργοστασίων κατά τις αρχές Μαρτίου, οι βιομηχανίες της χώρας έχουν αποκτήσει μια τεράστια δυναμική στις εξαγωγές τους η οποία συνεχώς αυξάνεται. Αυτός ο Ιούλιος για παράδειγμα, παρά την μειωμένη παγκόσμια ζήτηση αποτέλεσε τον δεύτερο πιο κερδοφόρο Ιούλιο στην ιστορία της Κίνας από πλευρά εξαγωγών. Οι Κινέζοι δεν έχουν καταφέρει μόνο την διατήρηση της παραγωγής σε προ κορωνοϊού επίπεδα (που από μόνο του είναι εντυπωσιακό), αλλά επιπλέον εξάγουν και σε προ κορωνοϊού επίπεδα την ώρα που η παγκόσμια αγορά συνεχώς συρρικνώνεται. Επιπροσθέτως όλα αυτά γίνονται από την χώρα από την οποία προέρχεται ο παράγοντας που επηρεάζει τόσο αρνητικά τις αγορές ενώ ταυτόχρονα η Κινέζοι αντιμετωπίζουν τους δασμούς των ΗΠΑ και οικονομικό πόλεμο από χώρες όπως η Ιαπωνία.

Παρά τους δασμούς και την καχυποψία των καταναλωτών τα κινεζικά αγαθά συνεχίζουν να κυριαρχούν στο τομέα των τιμών εξαιτίας του εξαιρετικά χαμηλού κόστους παραγωγής, αυτή η εξέλιξη έχει οδηγήσει την Κίνα στο να αποτελεί τον εξαγωγέα του 20% των συνολικών αγαθών στο κόσμο κατά την Περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2020. Αυτή το ποσοστό είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς πως η κινεζικές εξαγωγές ήταν το 12,8% των παγκόσμιων εξαγωγών το 2018 και το 13,1% πέρυσι.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μία ακόμη ένδειξη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει να χάνουν για τα καλά την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία και πολύ σύντομα η Κίνα θα αποτελεί την νέα αδιαμφισβήτητη υπερδύναμη. Η οικονομία είναι βέβαια μόνο η αρχή και στα υπόλοιπα πεδία όπως ο στρατός και η διπλωματία η κόντρα των δύο υπερδυνάμεων θα απασχολεί την παγκόσμια επικαιρότητα για πολλά χρόνια ακόμη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This