Μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πετροδολαρίου κινδυνεύει με σοβαρή έλλειψη ρευστότητας

Must Read

Όταν ο πρώην υπουργός οικονομικών του Κουβέιτ Ανάς Αλ-Σαλέχ προειδοποιούσε το 2016 πως το Κουβέιτ πρέπει να περιορίσει τις δαπάνες και να ετοιμαστεί για την εποχή μετά το πετρέλαιο έγινε θύμα δημοσίου χλευασμού από μία κοινωνία που έχει μεγαλώσει στην πολυτέλεια χάρη στην φαινομενικά αμέτρητη ροή του πετροδολαρίου στη χώρα.

Τέσσερα χρόνια μετά από αυτή την δήλωση του ο Ανάς Αλ-Σαλέχ φαίνεται να βγαίνει δικαιωμένος. Εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας στην τιμή του πετρελαίου μία από τις πλέον πλουσιότερες χώρες του κόσμου δυσκολεύεται να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις. Το Κουβέιτ είναι η πρώτη χώρα του πετροδολαρίου που έρχεται αντιμέτωπη με μία τέτοια έλλειψη ρευστότητας ωστόσο από ό,τι φαίνεται δεν θα είναι η τελευταία.

Οι επιπτώσεις του κορονοϊού στο πεδίο της οικονομίας ήταν ιδιαίτερα καταστροφικές για το Κουβέιτ. Εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης αφενός κάθε μέρος της οικονομικής δραστηριότητας γνώρισε ύφεση με αποτέλεσμα το πετρέλαιο, το οποίο χρειάζεται για σχεδόν κάθε οικονομική δραστηριότητα να γνωρίσει μεγάλη μείωση στη τιμή πώλησης του.

Το κύριο καύσιμο έχασε ακόμη περισσότερο την αξία του

Επιπλέον τεράστια ήταν η ύφεση που γνώρισε ο τομέας των μετακινήσεων τόσο λόγω της ευρύτερης οικονομικής κρίσης αλλά και λόγω του κινδύνου διασποράς του ιού, έτσι το πετρέλαιο που αποτελεί το κύριο καύσιμο έχασε ακόμη περισσότερο την αξία του εξαιτίας αυτής της εξέλιξης.

Το Κουβέιτ είναι από τα κράτη που λόγω της εξάρτησης στο πετρέλαιο δεν χρειάστηκε ποτέ να επενδύσει σε άλλους τομείς της οικονομίας με αποτέλεσμα την αδυναμία του Κουβέιτ να εκπληρώσει τις τεράστιες οικονομικές του υποχρεώσεις εξαιτίας της πτώσης της τιμής του πετρελαίου.

Ο νυν υπουργός οικονομικών του Κουβέιτ δήλωσε μάλιστα πως τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους φτάνουν για την κάλυψη των υποχρεώσεων του μόνο μέχρι τον Οκτώβριο. Σε αντίθεση με χώρες όπως την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα οι οποίες μέσω της φορολογίας και των επενδύσεων σε άλλα πεδία της οικονομίας μπόρεσαν να αντέξουν το σοκ της κατακόρυφης πτώσης της τιμής του πετρελαίου, το Κουβέιτ βρίσκεται σε μία πολύ ευάλωτη θέση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών το έλλειμμα του Κουβέιτ για το 2020 θα φτάσει τα 46 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που αναγκαστικά θα οδηγήσει μια από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου σε περικοπές και λιτότητα που θυμίζουν την Ελλάδα του 2010.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This