Σας ενδιαφέρει: Πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε έξι, αντί για πέντε μηνιαίες δόσεις (video)

Must Read

Σε έξι μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο έως και τον Φεβρουάριο, αντί για πέντε που ίσχυαν μέχρι πέρυσι, θα κληθούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, συνολικού ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι ιδιοκτήτες 7,35 εκατομμυρίων ακινήτων.

Τα φετινά εκκαθαριστικά θα πρέπει να αναμένονται στα μέσα του μήνα, επομένως οι υπόχρεοι θα έχουν περιθώριο περίπου 15 ημερών για να πληρώσουν την πρώτη δόση.

Σε περίπτωση που ο ΕΝΦΙΑ παραμείνει απαράλλακτος, θα ισχύσει η έκπτωση φόρου έως 30% που θεσμοθετήθηκε πέρυσι.

Συγκεκριμένα, ο ΕΝΦΙΑ (κύριος και συμπληρωματικός φόρος) μειώνεται κατά:

  • 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ
  • 27% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ
  • 25% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ
  • 20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ
  • 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν έχει υπερβεί τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
  • το σύνολο της επιφανείας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Επίσης, έκπτωση 50% θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος
  • Το σύνολο της επιφανείας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This