Τρίτη 15/6/2021

Ρύθμιση οφειλών σε 12, ή 24 δόσεις: Ποιο θα είναι το επιτόκιο

Μία νέα ρύθμιση οφειλών προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Όπως τόνισε ο κ. Γιάννης Βρούτσης, η ρύθμιση αυτή, που θα κατατεθεί ως τροπολογία στη Βουλή, θα αφορά τόσο τις ασφαλιστικές εισφορές όσο και τις φορολογικές υποχρεώσεις και θα κατανέμει τις οφειλές σε 12 ή 24 δόσεις.

Σε περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέγει τις 12 δόσεις το επιτόκιο θα είναι μηδενικό, ενώ αν επιλέγει τις 24 δόσεις θα επιβαρύνεται με επιτόκιο 2,5%. Η αποπληρωμή θα ξεκινά την 1η Απριλίου 2021 και εκτιμάται ότι μόνο οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια ευρώ, καθώς τα χρέη αφορούν παγωμένες οφειλές των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου για τις επιχειρήσεις και τεσσάρων μηνών για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Για το θέμα αυτό τις τελευταίες ημέρες τα σχετικά αιτήματα από εκπροσώπους της αγοράς πέφτουν βροχή προς τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών. Χαρακτηριστικά, σε πρόσφατη συνάντηση της ΕΣΕΕ με τον κ. Βρούτση, οι εκπρόσωποι των εμπόρων είχαν ζητήσει επίσης τη διευθέτηση των οφειλών που ανεστάλησαν, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων των 100 και 120 δόσεων. Η ΕΣΕΕ πρότεινε είτε την επιμήκυνση των ρυθμίσεων κατά τον αριθμό των δόσεων που ανεστάλησαν, είτε τον καταμερισμό του συνολικού οφειλόμενου ποσού στις δόσεις που απομένουν, με στόχο να μην μείνει καμία επιχείρηση εκτός ρύθμισης.

Εξάλλου, με πρόσφατη απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου, επιμηκύνθηκε, έως τις 30 Απριλίου 2021, η παράταση της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης των βεβαιωμένων οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων. Με την ίδια απόφαση, δόθηκε, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021, για την προθεσμία καταβολής και αναστολής είσπραξης για τις δόσεις των ρυθμίσεων και των τμηματικών διευκολύνσεων, οι οποίες τελούν ήδη σε καθεστώς αναστολής.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ