Απαισιόδοξη έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: «Σβήνουν» μια στις τρεις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις

Must Read

Με λουκέτο κινδυνεύει μία στις τρεις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με την αγορά να μετρά ήδη την απώλεια 117.000 θέσεων εργασίας το πρώτο εξάμηνο του 2020 και να εκφράζονται φόβοι ότι θα χαθούν άλλες 100.000 έως το τέλος του έτους.

  • Του Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου

Η εξαμηνιαία έρευνα οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ αποτυπώνει την εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση που βρίσκονται οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Όλοι οι δείκτες οικονομικού κλίματος καταγράφουν σοβαρή μείωση, δείχνοντας πως μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η κατάσταση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων έχει επιδεινωθεί δραματικά, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ:

  • 1 στις 3 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εκφράζει τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητάς της κατά το επόμενο διάστημα.
  • 1 στις 2 αναμένει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης το επόμενο εξάμηνο, έναντι μόλις του 10,7% που αναμένει βελτίωση και του 26,9% που δεν περιμένει καμία μεταβολή.
  • 1 στις 4 επιχειρήσεις δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις της προς τις τράπεζες και στις υποχρεώσεις ενοικίου.
  • 1 στις 6 επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό προχώρησε σε μείωση των θέσεων απασχόλησης κατά το προηγούμενο εξάμηνο. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας εκτιμάται ότι το προηγούμενο εξάμηνο χάθηκαν 117.000 θέσεις απασχόλησης (αναμένονται σήμερα και τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την ανεργία του Ιουνίου, με τις πληροφορίες ν’ αναφέρουν ότι δεν θα είναι καθόλου ευχάριστα).
  • 1 στις 7 επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό θα προχωρήσει σε μείωση των θέσεων απασχόλησης το επόμενο διάστημα, έναντι 6,7% που θα κάνει προσλήψεις. Από την επεξεργασία των επιμέρους στοιχείων εκτιμάται ότι το επόμενο εξάμηνο κινδυνεύουν να χαθούν 105.000 θέσεις απασχόλησης.
  • 8 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν πως η οικονομική κατάστασή τους επιδεινώθηκε κατά το προηγούμενο εξάμηνο.
  • 8 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν πως ο τζίρος τους μειώθηκε, έναντι μόλις 5,6% που δήλωσε ότι αυξήθηκε. Μέσος όρος μείωσης του κύκλου εργασιών, 46,4%.

Χαμηλότερος ο φετινός τζίρος στις 9 από τις 10 επιχειρήσεις

Τη μείωση του τζίρου επιβεβαιώνει και η εξαμηνιαία έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, με 9 στις 10 επιχειρήσεις να καταγράφουν χαμηλότερο τζίρο.

Πέρα απ’ αυτό, σχεδόν 6 στις 10 επιχειρήσεις (55%) θεωρούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για την αποκατάσταση της ομαλότητας, ενώ μία στις 10 εξαρτά την απάντησή της από το εάν θα υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This