Πέμπτη 13/5/2021

Χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων προανήγγειλε ο επικεφαλής του ESM

Σε μια ελπιδοφόρα δήλωση προχώρησε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), αφήνοντας ανοικτό το παράθυρο για αλλαγές στη «μέγγενη» της αυστηρής τήρησης των δημοσιονομικών κανόνων που στραγγάλιζαν μέχρι τώρα κυρίως τα φτωχότερα μέλη της Ευρωζώνης.

Η επάνοδος στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. θα πρέπει να εξετασθεί το επόμενο έτος, είπε, μιλώντας σε συνέδριο στη Γερμανία, ενώ παράλληλα τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης των κανόνων, ώστε το πλαίσιο δημοσιονομικής εποπτείας να είναι απλούστερο και πιο αξιόπιστο.

Ο Ρέγκλινγκ πρόσθεσε, δε, ότι μια πρόωρη επιστροφή στους κανόνες αυτούς θα μπορούσε να προκαλέσει νέα ύφεση, αλλά και ότι μια πολύ αργή επάνοδος θα μπορούσε να οδηγήσει στην υπερχρέωση αρκετών χωρών. «Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την τρέχουσα κατάσταση -με την άρση των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. για τα δημοσιονομικά ελλείμματα το 2020 και κατά πάσα πιθανότητα και το 2021- για να συμφωνήσουμε σε ένα βελτιωμένο, απλούστερο και πιο αξιόπιστο πλαίσιο δημοσιονομικής εποπτείας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ESM.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας της Ευρωζώνης, ο Ρέγκλινγκ είπε ότι η κρίση του κορωνοϊού είναι αναμφίβολα η χειρότερη που έχει υπάρξει ποτέ, καθώς υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και οι οικονομικές επιδόσεις δεν θα επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα πριν από το 2022, στην καλύτερη περίπτωση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ