Τρίτη 22/6/2021

Η ματαίωση της ΔΕΘ και ισραηλινό lockdown «συνέτριψαν» τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης – Κλείνουν τα μεγάλα ξενοδοχεία

Τεράστιο είναι το πλήγμα που δέχεται ο τουριστικός κλάδος της Θεσσαλονίκης από τη ματαίωση της ΔΕΘ, αλλά ακόμα πιο μεγάλο, από το δεύτερο lockdown που ανακοινώθηκε στο Ισραήλ και έτσι χάνονται 50.000 διανυκτερεύσεις για τα ξενοδοχεία της πόλης μέχρι το τέλος του έτους.

Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια σημαντικότατη αύξηση στον αριθμό των Ισραηλινών που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια όλου του χρόνου, αν και το μεγαλύτερο ποσοστό σημειώνεται την περίοδο του καλοκαιριού, ενώ αγοράζουν και ακίνητα, κυρίως στο κέντρο της πόλης, κάτι που δεν συνέβη φέτος λόγω κορvνοϊού.

Το νέο lockdown  που ανακοινώθηκε στη χώρα, ανατρέπει τους σχεδιασμούς αναμενόμενων Ισραηλινών τουριστών, οι οποίοι, σημειωτέον, το 2019 κατέλαβαν την πρώτη θέση στους αλλοδαπούς επισκέπτες της Θεσσαλονίκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 η ισραηλινή αγορά έδωσε στη Θεσσαλονίκη 185.946 διανυκτερεύσεις, δηλαδή το 7,61% των συνολικών διανυκτερεύσεων, αυξημένες κατά 22,65% σε σχέση με εκείνες της προηγούμενης χρονιάς.

Με τη Θεσσαλονίκη να κρατάει συγκριτικά σε πολύ χαμηλά επίπεδα τον αριθμό των κρουσμάτων του Covid- 19 και με δεδομένο ότι στο επόμενο διάστημα υπάρχουν οι αργίες μεγάλων εβραϊκών γιορτών, τα ξενοδοχεία της πόλης ετοιμάζονταν να υποδεχθούν πολλούς Ισραηλινούς επισκέπτες.

Σημειώνεται ότι η νέα καραντίνα στο Ισραήλ θα τεθεί σε ισχύ από την προσεχή Παρασκευή για τη γιορτή Ρος Ασανά (Εβραϊκή Πρωτοχρονιά), θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της γιορτής Γιομ Κιπούρ και θα τελειώσει την τελευταία ημέρα της γιορτής του Σουκότ, γύρω στις 9 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσαν οι ισραηλινές Αρχές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέα Μανδρίνο είναι πολύ πιθανό μεγάλα ξενοδοχεία που περίμεναν τόνωση της κίνησης από την έλευση γκρουπ Ισραηλινών να προτιμήσουν να κλείσουν, αφού δεν υπάρχει κάποιο γεγονός, διοργάνωση ή προσδοκία για αύξηση της επισκεψιμότητας με το τέλος και του Thessaloniki Helexpo Forum.

Σημειώνεται ότι στο σύνολο των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης η πληρότητα είναι κοντά στο 20% και σε αυτά που είναι ανοικτά, στο 30%. Από τα ξενοδοχεία της πόλης, σε λειτουργία βρίσκεται το 80% καθώς αρκετοί επιχειρηματίες επέλεξαν να μην ανοίξουν τις μονάδες τους μετά την άρση του lock down.

Σε ό,τι αφορά την κίνηση εξωτερικού και σύμφωνα με στοιχεία 2019, την πρώτη θέση στις διανυκτερεύσεις κατέλαβε το βτη δεύτερη η Κύπρος και ακολούθησαν ΗΠΑ και Γερμανία.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ