Σάββατο 19/6/2021

Ακατάσχετη η «αιμορραγία» της ελληνικής οικονομίας στο οκτάμηνο του 2020 – Τα έσοδα έχασαν 11,9% από τον στόχο!

Βουτιά 3,64 δισ. ευρώ καταγράφουν τα φορολογικά έσοδα του οκταμήνου, με τη διπλή δόση του φόρου εισοδήματος τον Αύγουστο να ανακόπτει την κατρακύλα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 26,9 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 3,64 δισ. ευρώ ή 11,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020.

Δείτε ακόμα: Με «σπασμένα φρένα» τρέχει το δημόσιο χρέος επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα φτάσει στο τέλος του χρόνου το 215%!

Το ύψος των καθαρών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθε σε 30,50 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 2,4 δισ. ευρώ ή 7,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της υγειονομικής κρίσης, καθώς και στην επίπτωση από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή της.

«Ξέφυγαν» οι δαπάνες

Τα στοιχεία καταγράφουν, επίσης, υπερβάσεις στις δαπάνες λόγω κορωνοϊού και πρωτογενές έλλειμμα 5,48 δισ. ευρώ το οκτάμηνο, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,15 δισ. ευρώ και για πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2019.

Τον Αύγουστο το σύνολο των καθαρών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθε στα 6,16 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,77 δισ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο, στόχο γεγονός που οφείλεται τόσο στα αυξημένα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων όσο και στην παράταση που δόθηκε για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την πληρωμή της πρώτης και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ