Κοροϊδία με τον ΕΝΦΙΑ: Ίδια τα ποσά με πέρυσι παρά τις υποσχέσεις – Πλήρης οδηγός

Must Read

Διαψεύδοντας τις προσδοκίες τις οποίες τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη είχαν καλλιεργήσει, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη περιελάμβαναν ήσσονος σημασίας αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.

Τα εκκαθαριστικά που αναρτώνται από προχθές σταδιακά θα είναι απαράλλακτα για τη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Επί της ουσίας, οι υπόχρεοι καλούνται να πληρώσουν τα περσινά ποσά, αλλά με τη δυνατότητα να τα καταβάλουν, προαιρετικά, με μία επιπλέον δόση, ενώ συνολικά 7.300.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα καταβάλουν κάτι λιγότερο από 2,5 δισ. ευρώ.

Πότε πληρώνονται οι δόσεις

Σύμφωνα με τη διάταξη που κατέθεσε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, δίνεται η δυνατότητα προαιρετικής παράτασης κατά έναν μήνα στην καταβολή της πρώτης δόσης. Δηλαδή, αντί για τις 30 Σεπτεμβρίου, οι υπόχρεοι μπορούν να πληρώσουν, εάν το επιθυμούν, την πρώτη και τη δεύτερη δόση ταυτόχρονα στα τέλη Οκτωβρίου. Από εκεί και έπειτα, οι υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ πληρώνονται στο τέλος κάθε μήνα, έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

Πώς θα εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό του 2020 από το TAXISnet

Οι φορολογούμενοι μπορούν να εκτυπώσουν τον ΕΝΦΙΑ 2020 και την ταυτότητα πληρωμής από τους προσωπικούς λογαριασμούς τους στο TAXISnet.

Για να εκτυπώσουν οι φορολογούμενοι το ποσό του φόρου που προκύπτει θα πρέπει:

  • Να συνδεθούν στο gsis.gr (my taxisnet – Ο λογαριασμός μου) με τους προσωπικούς κωδικούς τους (username / password), επιλέγοντας την εφαρμογή «Υποβολή Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9)».
  • Επιλέξτε το τρέχον έτος (2020).
  • Επιλέξτε την καρτέλα Πιστοποιητικά και από τις διαθέσιμες ενέργειες την έκδοση νέου πιστοποιητικού για χρήση στο έτος 2019.
  • Επιλέξτε χρήση και πληκτρολογήστε τον εντεκαψήφιο ΑΤΑΚ (Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου) του εμπράγματου δικαιώματος για το οποίο θέλετε να εκδώσετε πιστοποιητικό. Για κάθε ΑΤΑΚ εκδίδεται ξεχωριστό πιστοποιητικό.
  • Από τις διαθέσιμες ενέργειες, κάντε κλικ στην επιλογή δικαιώματος για έκδοση πιστοποιητικού.
  • Επιλέξτε έκδοση πιστοποιητικού και στη συνέχεια εκτύπωση.

Ποια μικρά νησιά απαλλάσσονται

Υλοποιώντας την εξαγγελία του πρωθυπουργού, η Βουλή ενέκρινε την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για περίπου 10.500 ιδιοκτήτες ακινήτων σε 26 μικρά νησιά της χώρας. ‘Ομως η απαλλαγή αφορά μόνο την πρώτη κατοικία.

Τα νησιά, οι κάτοικοι των οποίων δεν θα πληρώσουν φέτος ΕΝΦΙΑ είναι τα εξής:

  • Φούρνοι, Αγιος Μηνάς και Θύμαινα της Περιφερειακής Ενότητας Ικαρίας,
  • Αγιος Ευστράτιος της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου,
  • Σαμιοπούλα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου,
  • Οινούσσες, Ψαρά και Αντίψαρα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου,
  • Αγαθονήσι, Καλόλιμνος, Πλάτη, Τέλενδος, Ψέριμος, Λειψοί, Φαρμακονήσι, Αρκοί και Μαράθι ή Μάραθος της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου,
  • Σαρία και Κάσος της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου,
  • Μεγίστη (Καστελόριζο), Τήλος και Χάλκη της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου,
  • Γυαλί και Νίσυρος της Περιφερειακής Ενότητας Κω,
  • Γαύδος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και
  • Ερεικούσσα, Μαθράκι και Οθωνοί της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας.

Αυξημένος λόγω «εμφάνισης» τετραγωνικών

Φουσκωμένο ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να πληρώσουν από φέτος και στο εξής όσοι προχώρησαν στην αποκάλυψη «ξεχασμένων» επιφανειών. Καθώς ο φόρος εξαρτάται από τα τετραγωνικά του ακινήτου, η εμφάνιση αδήλωτων μέχρι πρότινος τετραγωνικών συνεπάγεται και την αύξηση του φόρου. Μάλιστα, όσοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση θα κληθούν να πληρώσουν τη διαφορά στον ΕΝΦΙΑ και για τα πέντε προηγούμενα χρόνια!

Νέες αντικειμενικές αξίες

Ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες που θεσμοθετήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ως συνέπεια της δικαίωσης κατοίκων 16 περιοχών επί της προσφυγής τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τους ανεξάρτητους εκτιμητές δεν είχαν για όλους θετική έκβαση, καθώς υπάρχουν περιοχές στις οποίες οι αντικειμενικές αξίες αυξήθηκαν!

Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης διαμερίσματος 100 τ.μ. στη Φιλοθέη (25ετίας) θα πληρώσει 278 ευρώ λιγότερα για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά για διαμέρισμα με τα ίδια τετραγωνικά στην Πλάκα (30ετίας) άλλος ιδιοκτήτης θα κληθεί να καταβάλει 60 ευρώ περισσότερα.

  • Για τη ζώνη Α΄ της Δημοτικής Ενότητας Ψυχικού, του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού, της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής 3.950 ευρώ, από 4.200 ευρώ προηγουμένως.
  • -Για τη ζώνη Β΄ της Δημοτικής Ενότητας Ψυχικού, του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού, της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών, 3.100 ευρώ, από 3.750 ευρώ προηγουμένως.
  • -Για τη ζώνη ΣΤ΄ της Δημοτικής Ενότητας Ψυχικού, του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού, της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής, 2.800 ευρώ, από 3.250 ευρώ προηγουμένως.
  • Για τη ζώνη Α΄ της Δημοτικής Ενότητας Φιλοθέης, του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού, της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής, 3.750 ευρώ, από 4.150 ευρώ προηγουμένως.
  • Για τη ζώνη Β΄ της Δημοτικής Ενότητας Φιλοθέης, του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού, της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής, 4.700 ευρώ (αμετάβλητο).
  • Για τη ζώνη Γ΄ της Δημοτικής Ενότητας Φιλοθέης, του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού, της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής, 3.300 ευρώ, από 3.550 ευρώ προηγουμένως.
  • Για τη ζώνη Δ΄ της Δημοτικής Ενότητας Φιλοθέης, του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού, της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής, 3.350 ευρώ, από 3.200 ευρώ προηγουμένως.
  • Για τη ζώνη ΚΕ΄ του 1ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων, της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής, 3.250 ευρώ, από 3.050 ευρώ προηγουμένως.
  • Για τη ζώνη Ε΄ Εκάλης του Δήμου Κηφισιάς, της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής, 2.000 ευρώ, από 1.900 ευρώ προηγουμένως.
  • Για τη ζώνη Α΄ του οικισμού Λιλαίας του Δήμου Δελφών, της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, 1.000 ευρώ, από 900 ευρώ προηγουμένως.
  • Για τη ζώνη Α΄ του οικισμού Αετοφωλιάς της Δημοτικής Ενότητας Εξωμβούργου, του Δήμου Τήνου, της Περιφερειακής Ενότητας Τήνου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, 900 ευρώ.
  • Για τη ζώνη Α΄ του οικισμού Αγίας Βαρβάρας της Δημοτικής Ενότητας Τήνου, του Δήμου Τήνου, της Περιφερειακής Ενότητας Τήνου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, 850 ευρώ.
  • Για τη ζώνη Α΄ του οικισμού Καρκάδος, της Δημοτικής Ενότητας Τήνου, του Δήμου Τήνου, της Περιφερειακής Ενότητας Τήνου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η τιμή εκκίνηση αναθεωρείται σε 800 ευρώ.
  • Για τη ζώνη Β΄ του οικισμού Κάτω Κλείσματος, της Δημοτικής Ενότητας Τήνου, του Δήμου Τήνου, της Περιφερειακής Ενότητας Τήνου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η τιμή εκκίνησης αναθεωρείται σε 950 ευρώ.
  • Για τη ζώνη Α΄ του οικισμού Καλλονής της Δημοτικής Ενότητας Τήνου, του Δήμου Τήνου, της Περιφερειακής Ενότητας Τήνου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η τιμής εκκίνησης αναθεωρείται σε 1.100 ευρώ.
  • Για τη ζώνη ΣΤ΄ Τήνου του Δήμου Τήνου, της Περιφερειακής Ενότητας Τήνου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η τιμή εκκίνησης αναθεωρείται σε 950 ευρώ.

Έκπτωση φόρου λόγω μειωμένων μισθωμάτων

Μικρή ελάφρυνση προκύπτει για ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι εισέπραξαν, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μειωμένα μισθώματα. Το υπουργείο Οικονομικών θέσπισε τον συμψηφισμό της έκπτωσης φόρου που δικαιούνται με την καταβολή μειωμένου φόρου εισοδήματος ή και ΕΝΦΙΑ.

Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι υποχρεούνται να αποδεχθούν περικοπές 40% στα ενοίκια που εισπράττουν δικαιούνται έκπτωση 20% από φορολογικές οφειλές, με βάση το τμήμα του μισθώματος που εισπράττουν τελικά μετά τη μείωση κατά 40%, δηλαδή επί του 60% του ενοικίου.

Οι εκπτώσεις που ισχύουν και φέτος

Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν στο φετινό εκκαθαριστικό τις ίδιες μειώσεις του φόρου που ίσχυαν το 2019, οι οποίες ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας φθάνουν σε:

  1. 30% για αξία ακίνητης περιουσίας έως 60.000 ευρώ,
  2. 27% για αξία ακίνητης περιουσίας έως 70.000 ευρώ,
  3. 25% για αξία ακίνητης περιουσίας έως 80.000 ευρώ,
  4. 20% για αξία ακίνητης περιουσίας έως 1.000.000 ευρώ,
  5. 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Εκπτωση 50% στο ποσό του ΕΝΦΙΑ θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Το συνολικό εμβαδό της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Ποιοι δεν θα πληρώσουν καθόλου

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται και φέτος στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το συνολικό της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Πυρόπληκτοι

Παρατείνεται και για το έτος 2020 (ίσχυε για τα έτη 2018 και 2019) η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, τις οποίες έπληξαν οι πυρκαγιές της 23ης και της 24ης Ιουλίου 2018.

Στο μέτρο υπάγονται οι ιδιοκτήτες τους που είναι κάτοχοι, εναλλακτικά, είτε Δελτίου Επανελέγχου ή Εκθεσης Αυτοψίας ή Πρωτοκόλλου Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτιρίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που θα έχουν εκδοθεί έως τις 31.12.2020.

Επίσης, παρατείνεται η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα δικαιώματα επί του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των θανόντων εξαιτίας των πυρκαγιών κατά την προαναφερόμενη περίοδο.

Συμπληρωματικός για μεγάλες περιουσίες

Τσουχτερά εκκαθαριστικά θα λάβουν περίπου 300.000 ιδιοκτήτες, οι οποίοι έχουν συνολική περιουσία άνω των 250.000 ευρώ, καθώς επιβαρύνονται με τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων. Το 2019 μόνο από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ το υπουργείο Οικονομικών εισέπραξε 627.000.000 ευρώ.

Ο συντελεστής για τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ διαμορφώνεται ως εξής:

  • 250.001-300.000: 0,15%
  • 300.001-400.000: 0,30%
  • 400.001-500.000: 0,50%
  • 500.001-600.000: 0,60%
  • 600.001-700.000: 0,80%
  • 700.001-800.000: 0,90%
  • 800.001-900.000: 1,00%
  • 900.001-1.000.000: 1,05%
  • 1.000.001-2.000.000: 1,10%
  • Πάνω από 2.000.001: 1,15%

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More Articles Like This