Μαστίγιο (κυρίως) και… καροτάκι από το ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία που «δείχνει» τα 4 αγκάθια!

Must Read

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για την 2η μετά-προγραμματική αποστολή του στην Αθήνα, προβλέπει για φέτος πρωτογενές έλλειμμα 6,75% και βαθιά ύφεση 9,5%, πριν ανακάμψει κατά μέσο όρο 5% τη διετία 2021-22, από τη στιγμή που θα πέσουν στην αγορά και τα ευρωπαϊκά χρήματα.

Στην έκθεση, το ΔΝΤ απαριθμεί τέσσερις βασικές αβεβαιότητες που μπορεί να αντιμετωπίσει η οικονομία, που θα είναι οδυνηρές για την επιστροφή στην ανάπτυξη.

  1. Μόνιμη καθίζηση του τουρισμού. Το ΔΝΤ αναφέρει πως «μια παρατεταμένη πανδημία συνοδευόμενη από μια μόνιμη πτώση του παγκόσμιου τουρισμού θα οδηγούσε σε σημαντική επιδείνωση των προοπτικών της οικονομίας». Στον αντίποδα, δίνει μεγάλη σημασία στο εμβόλιο: «μια ταχεία ανακάλυψη και μαζική διανομή του εμβολίου θα βοηθούσαν στην τόνωση της ανάκαμψης».
  2. Νέα επιδόματα και μέτρα στήριξης. Στην ουσία εννοεί ότι ένα νέο lockdown θα φέρει σε δύσκολη θέση τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, αφού θα πρέπει να βγουν από τα κρατικά ταμεία αρκετά δις ευρώ.
  3. Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Το Ταμείο κάνει λόγο για «πιθανή νέα στήριξη τραπεζών» στη βάση του δυσμενούς σεναρίου. Αυτό θα κριθεί και από τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, καθώς υπάρχει ο φόβος να δημιουργηθεί και νέος κύκλος απλήρωτων δανείων.
  4. Δικαστικές αποφάσεις. Αγκάθι στα πλευρά της κυβέρνησης για μια ακόμη φορά αναδεικνύονται τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Στην έκθεση δεν αναφέρεται ξεκάθαρα το ζήτημα, αφού «κρύβεται» πίσω από τη φράση «συνεχιζόμενες δικαστικές υποθέσεις ενάντια σε βασικές μεταρρυθμίσεις του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής». Επί της ουσίας, το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο δικαστικός αγώνας των συνταξιούχων όχι μόνο δεν έχει τελειώσει αλλά μπορεί έχει και αποτελέσματα!

Επίσης, το Ταμείο καλεί την Κυβέρνηση να μη βιαστεί να επιστρέψει στα πλεονάσματα, θεωρώντας «ιδανικό» στόχο ένα πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.

Το ΔΝΤ δεν ανησυχεί για το χρέος, καθώς αναφέρει πως η «δυνατότητα αποπληρωμής παραμένει επαρκής», ενώ τονίζει πως το περιβόητο σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ» δεν αποτελεί συνολική λύση, χτυπώντας καμπανάκι στο Υπουργείο Οικονομικών για τη λύση που προώθησε. Τα «βελάκια» συνεχίζονται με μια ακόμα αναφορά, καθώς θεωρεί ως πιθανή λύση το σχέδιο για «bad bank» που παρουσίασε η Τράπεζα της Ελλάδας. Ο λόγος; Το σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ» θα αφήσει ένα σημαντικό όγκο Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Ωστόσο, το ΔΝΤ δίνει και εύσημα στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, χαρακτηρίζοντας «αξιέπαινη την ταχεία αντίδραση της κυβέρνησης». Δίνει και «ψήφο εμπιστοσύνης στο πακέτο στήριξης» της Κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι «είναι μεγάλο, έγκαιρο, και κατάλληλα αποτελούμενο από κυρίως προσωρινά μέτρα εντός του προϋπολογισμού που στοχεύουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν σφοδρά».

«Μαστίγιο» και η ανεργία

Για την ανεργία προβλέπεται από το ΔΝΤ πως θα φτάσει φέτος στο 20%, πριν αποκλιμακωθεί στη συνέχεια, καλώντας την κυβέρνηση να βελτιώσει κι άλλο το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, δίνοντας προτεραιότητα στις δαπάνες υγείας, στην αντιμετώπιση των κενών κάλυψης στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης και στην επέκταση των ευκαιριών για την επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This