Τετάρτη 23/6/2021

Τουρκικό «φρένο» στις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων – Το οικονομικό κόστος και η οικονομική κατάρρευση των γειτόνων!

Ο πρόεδρος του ΔΣ του ελληνο-τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Παναγιώτης Κουτσίκος, παρουσίασε στοιχεία για το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Τουρκίας, υπό τη σκιά της κρίσης στη σχέση των δύο χωρών, ενώ έκανε και αναφορά στην παραπαίουσα τουρκική οικονομία.

Επεσήμανε ότι η Τουρκία, από 2η κατά σειρά χώρα απορρόφησης των ελληνικών προϊόντων, το 2020 καταλαμβάνει την 5η κατά σειρά θέση της κατάταξης των ελληνικών εξαγωγών.

«Το κυριότερο οικονομικό πρόβλημα που προέκυψε κυρίως ως αποτέλεσμα της έντασης κυρίως μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, είναι η υποτίμηση της τουρκικής λίρας και ελαχιστοποίηση των συναλλαγματικών της διαθεσίμων», τονίζεται στην ανακοίνωση που αφορά στο οικονομικό κόστος του διμερούς εμπορίου.

Για την οικονομία της Τουρκίας, τα συμπεράσματα δεν είναι αισιόδοξα: «Η τουρκική λίρα είναι σήμερα ένα ασθενές νόμισμα που η αξία του το τελευταίο επτάμηνο είχε απώλειες της τάξης του 41%. Επιπλέον, έχει τεράστιο συναλλαγματικό πρόβλημα. Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει πάρει από τις Εμπορικές Τράπεζες 220 δισ. ευρώ και τα έχει διαθέσει για να στηρίξει το νόμισμά της. Εάν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς, σε λίγο διάστημα δεν θα διαθέτει επάρκεια κεφαλαίων για την εξυπηρέτηση των δανείων της. Συνεπώς, ή θα προσφύγει στο ΔΝΤ ή θα πάρει σκληρά εσωτερικά μέτρα».

Αναφορικά με το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδος-Τουρκίας, ο κ.Κουτσίκος υπογραμμίζει πως  το συνολικό εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, το 2016 έφτασε τα 4,52 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 2,85 δισ. ευρώ αποτελούσαν τις εξαγωγές μας και το 1,69 δισ. ευρώ ήταν οι εισαγωγές μας. Το 2019 οι εξαγωγές μας μειώθηκαν και έφτασαν στα 1,970 δισ. ευρώ, ενώ τους πρώτους 7 μήνες του 2020 κατρακύλησαν στα 790 εκατ. ευρώ.

Συγκριτικά με το 2019 έχουμε απώλειες περίπου στα 750 εκατ. ευρώ, ενώ σε σχέση με το 2016, οι απώλειες φτάνουν το 1,5 δισ. ευρώ!

Αντίστοιχα, οι εισαγωγές μας το 2016 ήταν 1,67 δισ. ευρώ, ενώ τους πρώτους επτά μήνες του 2020 έφτασαν στα 870 εκατ. ευρώ.

Τελικά, η Τουρκία από 2η κατά σειρά χώρα απορρόφησης των ελληνικών προϊόντων, το 2020 καταλαμβάνει την κατά σειρά θέση της κατάταξης των ελληνικών εξαγωγών.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ