Αλαλούμ με την καταβολή αναδρομικών στους δικαιούχους κληρονόμους

Must Read

«Στα τυφλά» πορεύεται η κυβέρνηση σχετικά με την καταβολή αναδρομικών σε κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων.

Σε άλλο ένα δείγμα της επικοινωνιακής φούσκας που λέγεται «επιτελικό κράτος», ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παραδέχθηκε το Σαββατοκύριακο σε δημόσιες παρεμβάσεις του ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ακόμη σε αναζήτηση λύσης και ενώ έχει δεσμευθεί να καταβάλει τα αναδρομικά εντός του μηνός.

Το θέμα είχε αναδείξει η «δημοκρατία» τον περασμένο Αύγουστο, με τη συνέντευξη της γενικής γραμματέως του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Πόπης Μουρική.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, συνταξιούχοι έχασαν τη ζωή τους ενώ δικαιούνταν αναδρομικά που υπολογίζονται σε περίπου 400.000 ευρώ, ενώ οι κληρονόμοι ξεπερνούν το 1.000.000. Για αυτούς αναζητεί την πλέον πρόσφορη λύση το υπουργείο Εργασίας, ώστε να αποφευχθεί ένας πολυετής κύκλος ταλαιπωρίας.

Χαρακτηριστικά, εφόσον δεν δοθεί άμεση λύση, τότε θα πρέπει οι κληρονόμοι, και υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι δεν έχουν κάνει αποποίηση κληρονομιάς, να προσκομίσουν: ληξιαρχική πράξη θανάτου, πιστοποιητικό εγγύτερων συγγενών, δημοσίευση διαθήκης, εάν υπάρχει, περί μη δημοσιεύσεως της διαθήκης (αν δεν υπάρχει διαθήκη), περί μη αποποίησης κληρονομιάς (από το Ειρηνοδικείο), αποφάσεις σύνταξης του θανόντος ή της θανούσης, ενημερωτικά σημειώματα της σύνταξης του θανόντος ή της θανούσης, φωτοτυπίες ταυτότητας των κληρονόμων και ΑΜΚΑ.

Επ’ αυτού τοποθετήθηκε ο κ. Βρούτσης, σημειώνοντας ότι «η άσκηση δεν είναι εύκολη. Μακάρι να ήταν εφικτή η δυνατότητα καταβολής σε κληρονόμους των συγκεκριμένων ποσών με την ίδια ευκολία που θα τα καταβάλουμε στους εν ζωή συνταξιούχους. Εδώ θέλει άλλη διαδικασία, και η άσκηση που διεξάγουμε αυτή τη στιγμή είναι πώς θα αποφύγουμε τη γραφειοκρατία. Αν μπούμε στη διαδικασία και έρχονται στον e-efka χαρτιά που πιστοποιούν τα κληρονομικά δικαιώματα, θα πάρει πάρα πολύ χρόνο».

Σε κάθε περίπτωση, οι κληρονόμοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το σύνολο των αναδρομικών δικαιούται να λάβει εν ζωή σύζυγος στις περιπτώσεις που η σύνταξη δεν έχει μεταβιβαστεί σε σύζυγο ή τέκνα του θανόντος. Εφόσον υπάρχουν εν ζωή σύζυγος και τέκνα ή αδέλφια του θανόντος, τότε το ποσό επιμερίζεται, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση τα αναδρομικά δικαιούνται οι συγγενείς με τον κοντινότερο βαθμό συγγένειας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This