Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020

Ετοιμάζεται «δωράκι» για τους… έχοντες, με κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Ένα απρόσμενο «δώρο» θα δουν όσοι έχουν μεγάλες περιουσίες, αφού το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να καταργήσει -με την πρώτη ευκαιρία- τον συμπληρωματικό φόρο στα ακίνητα.

Οι έχοντες, δηλαδή, θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερα, σε μια στιγμή που τα φτωχά νοικοκυριά πιέζονται να πληρώσουν τους φόρους τους, αντί να προωθηθεί μια μεγαλύτερη μείωση για τις μικρές και μεσαίες περιουσίες.

Από τη στιγμή που θα ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες (τοποθετείται χρονικά στα μέσα στο 2021), στο σύστημα θα μπουν για πρώτη φορά σχεδόν 3.000 περιοχές σε όλη τη χώρα που πλήρωναν πολύ λιγότερο ΕΝΦΙΑ απ’ όσο έπρεπε. Πρόκειται για ακριβές περιοχές και κοσμοπολίτικα νησιά, όπου σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα περιοχές-φιλέτα (με βίλες που διαθέτουν ακόμα και πισίνες) βρίσκονται εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού και πληρώνουν πολύ χαμηλό ΕΝΦΙΑ. Υπάρχουν δε περιπτώσεις όπου βίλες σε γνωστά νησιά των Κυκλάδων δεν πληρώνουν καν συμπληρωματικό φόρο.

Τα χρήματα που θα μπουν στα κρατικά ταμεία από την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών και των εμπορικών τιμών θα μπορούν να οδηγήσουν σε κατάργηση του φόρου και να ελαφρυνθούν όσοι έχουν περιουσίες πάνω από 250.000 ευρώ. Το σχέδιο για την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου δεν είναι καινούργιο, ωστόσο «πάγωσε» λόγω της πανδημίας, μαζί με την εξίσωση των νέων αντικειμενικών.

Ο φόρος επιβλήθηκε το 2014 και επιβαρύνει περίπου 500.000 ιδιοκτήτες. Φέτος βεβαιώθηκε συμπληρωματικός φόρος ύψους 631,38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 352,52 εκατ. ευρώ πληρώνουν τα φυσικά πρόσωπα και 272,38 εκατ. ευρώ οι επιχειρήσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ