Ετοιμάζεται «δωράκι» για τους… έχοντες, με κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ

Must Read

Ένα απρόσμενο «δώρο» θα δουν όσοι έχουν μεγάλες περιουσίες, αφού το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να καταργήσει -με την πρώτη ευκαιρία- τον συμπληρωματικό φόρο στα ακίνητα.

Οι έχοντες, δηλαδή, θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερα, σε μια στιγμή που τα φτωχά νοικοκυριά πιέζονται να πληρώσουν τους φόρους τους, αντί να προωθηθεί μια μεγαλύτερη μείωση για τις μικρές και μεσαίες περιουσίες.

Από τη στιγμή που θα ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες (τοποθετείται χρονικά στα μέσα στο 2021), στο σύστημα θα μπουν για πρώτη φορά σχεδόν 3.000 περιοχές σε όλη τη χώρα που πλήρωναν πολύ λιγότερο ΕΝΦΙΑ απ’ όσο έπρεπε. Πρόκειται για ακριβές περιοχές και κοσμοπολίτικα νησιά, όπου σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα περιοχές-φιλέτα (με βίλες που διαθέτουν ακόμα και πισίνες) βρίσκονται εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού και πληρώνουν πολύ χαμηλό ΕΝΦΙΑ. Υπάρχουν δε περιπτώσεις όπου βίλες σε γνωστά νησιά των Κυκλάδων δεν πληρώνουν καν συμπληρωματικό φόρο.

Τα χρήματα που θα μπουν στα κρατικά ταμεία από την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών και των εμπορικών τιμών θα μπορούν να οδηγήσουν σε κατάργηση του φόρου και να ελαφρυνθούν όσοι έχουν περιουσίες πάνω από 250.000 ευρώ. Το σχέδιο για την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου δεν είναι καινούργιο, ωστόσο «πάγωσε» λόγω της πανδημίας, μαζί με την εξίσωση των νέων αντικειμενικών.

Ο φόρος επιβλήθηκε το 2014 και επιβαρύνει περίπου 500.000 ιδιοκτήτες. Φέτος βεβαιώθηκε συμπληρωματικός φόρος ύψους 631,38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 352,52 εκατ. ευρώ πληρώνουν τα φυσικά πρόσωπα και 272,38 εκατ. ευρώ οι επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This