Δευτέρα 14/6/2021

Τα δύο προγράμματα (με λήξη στις 20 Νοεμβρίου) για ρευστότητα στις επιχειρήσεις – Ποιοι τα δικαιούνται;

Επιστρεπτέα προκαταβολή και ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης από την Περιφέρεια Αττικής επιχειρούν να δώσουν ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την 3η επιστρεπτέα προκαταβολή, ύψους 1,5 δις ευρώ. Το κρατικό δάνειο αφορά επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από το Μάρτιο έως και τον Αύγουστο και η ενίσχυση θα δοθεί σε όσες έχουν υποστεί πτώση τζίρου τουλάχιστον 10%.

Οι αιτήσεις θα γίνονται έως τις 26 Οκτωβρίου, ενώ θα ξεκινά από τις 2.000 ευρώ το ποσό του δανείου με περίοδο χάριτος έως το τέλος του 2021.

Στην απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζεται ποιοι δεν θα επιστρέψουν μέρος της χρηματοδότησης που θα λάβουν:

  1. Εφόσον ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης, ένα έτος μετά τη λήψη της ενίσχυσης, είναι μειωμένος κατά 70% ή παραπάνω σε σχέση με το ύψος του 2019, δεν θα επιστραφεί το 30% της επιδότησης. Δηλαδή, επιχείρηση που θα πάρει 10.000 €, δεν θα επιστρέψει τις 3.000 €.
  2. Επιχειρήσεις που απασχολούσαν την 1η Αυγούστου περισσότερους από είκοσι 20 εργαζόμενους, εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 1η Αυγούστου 2020, δεν θα επιστρέψουν το 40%. Δηλαδή, μια επιχείρηση που πήρε 10.000 € ως ενίσχυση, θα επιστρέψει τις 6.000 € και θα της «χαριστούν» 4.000 €. Από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν οι επιχειρήσεις κατά την 1η Αυγούστου 2020, εξαιρούνται οι λύσεις συμβάσεων λόγω συνταξιοδότησης ή θανάτου, οι λύσεις συμβάσεων εργασίας Ορισμένου Χρόνου και οι οικειοθελείς παραιτήσεις.

Σε λίγες ημέρες ξεκινά (ήταν να ανοίξει χθες η πλατφόρμα για τις αιτήσεις) το Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής, για την ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με ποσά από 5.000 – 50.000 €. Το πρόγραμμα προβλέπει τη χορήγηση κεφαλαίου κίνησης σε όσους είδαν τις δραστηριότητες να πλήττονται από τον κορωνοϊό, μέσω ειδικού προγράμματος 200 εκατ. ευρώ, του ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020.

Το μεγάλο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων, αφού θα είναι επιχορήγηση, άρα μη επιστρεπτέο, έφερε παράταση στην ημερομηνία έναρξης του προγράμματος. Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν τελικά, στις 23 Οκτωβρίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ependyseis.gr/mis  με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται στις 20 Νοεμβρίου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ