Τα… δεκαδικά της ύφεσης έκαναν «πεδίο μάχης» τη Βουλή στη συζήτηση του Προϋπολογισμού

Διαφωνούν για το αν η ύφεση θα είναι 7,9%, 8,2%, ή θα ανέβει κι άλλο

Must Read

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων εκ μέρους της αντιπολίτευσης, ξεκίνησε την Τετάρτη η συζήτηση του προσχεδίου του κρατικού Προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, με τα κόμματα να ερίζουν για το αν η ύφεση θα είναι 7,9%, 8,2% ή θα ανέβει σε διψήφιο ποσοστό, βλέποντας το δέντρο και χάνοντας το δάσος της δεινής ύφεσης που διανύει η χώρα μας.

Η κυβέρνηση δέχθηκε, ως αναμενόταν, σφοδρότατες επικρίσεις από σύσσωμη την αντιπολίτευση, η οποία κατήγγειλε, μεταξύ πολλών άλλων, πως η κυβερνητική εκτίμηση για ύφεση 8,2% το 2020 είναι υπεραισιόδοξη, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να απαντά, ισχυριζόμενος πως το σημερινό «consensus» των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών, μεταξύ άλλων του ΔΝΤ, είναι για ύφεση 7,9%.

Βασιζόμενος στις «επί τα βελτίω» αναθεωρήσεις της ύφεσης, ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε πως οι στόχοι του Προϋπολογισμού είναι ρεαλιστικοί, παραδέχθηκε ωστόσο πως μια περαιτέρω επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων σε σχέση με αυτά που συμπεριλαμβάνονται στο βασικό σενάριο του Προϋπολογισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση κατά 3 μονάδες του ρυθμού ανάπτυξης και κατά 2% του ΑΕΠ στο πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Είχε προηγηθεί η κριτική εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, διά στόματος της γενικής εισηγήτριας Έφης Αχτσιόγλου, που κατήγγειλε πως η κυβέρνηση εν μέσω πανδημικής κρίσης έκανε πολύ λίγα, πολύ αργά και σε λάθος κατεύθυνση, μιλώντας για στρατηγικό σχέδιο ακραίας ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας εις βάρος των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και υπέρ μιας μικρής επιχειρηματικής ελίτ. «Ανεδαφικές προβλέψεις για ανάπτυξη 7,5%, μειωμένες δαπάνες σε σχέση με το 2020, αοριστολογίες για Παιδεία, τίποτα για τον Πολιτισμό, και επιπλέον 2 δισ. στα εξοπλιστικά» ανέφερε, μάλιστα, περιγράφοντας το προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού.

Πάντως, τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών δεν συμμερίζεται όχι μόνο άπασα η αντιπολίτευση, αλλά ούτε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σειρά αβεβαιοτήτων, δημοσιονομικών και μακροοικονομικών, του προσχεδίου του Προϋπολογισμού, εκτιμώντας ότι η ύφεση το 2020 θα είναι μεγαλύτερη της προβλεπόμενης (8,2%), ενώ χαρακτήρισε «αισιόδοξη» και «αρκετά υψηλότερη από όλες τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών» την προβλεπόμενη ανάκαμψη κατά 7,5% το 2021.

Στον συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, υποστηρίζοντας πως η βασική αβεβαιότητα του Προϋπολογισμού είναι η αβεβαιότητα της πανδημίας, προσθέτοντας πάντως πως δεν υπάρχει αβεβαιότητα για την κουλτούρα πληρωμών, καθώς οι πολίτες συνεχίζουν να είναι κατά το δυνατόν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. «Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι διατηρεί τη δομή του Προϋπολογισμού υγιή για την επόμενη ημέρα από την πανδημία» όπως σημείωσε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This