Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020

Ανύπαρκτα τα φορολογικά έσοδα τον Σεπτέμβριο, αγωνία για τον Οκτώβριο

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Κατέρρευσαν τα έσοδα τον Σεπτέμβριο, 1,9 δισ. € κάτω έναντι του μηνιαίου στόχου

Διευρύνεται η «τρύπα» στα έσοδα, καθώς η πανδημία και τα αυστηρά μέτρα που έχουν επιβληθεί φέρνουν όλο και λιγότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν τον Σεπτέμβριο στα 3,9 δισ, ευρώ, μειωμένα κατά 1,9 δισ, ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Ωστόσο, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες μηνιαίες εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας (του περασμένου Απριλίου), τα έσοδα από φόρους είναι μειωμένα για τον μήνα Σεπτέμβριο κατά 1,4 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα 1,6 δισ. οφείλονται στις έκτακτες παρεμβάσεις της κυβέρνησης.

  1. Οι επιχειρήσεις πληρώνουν μικρότερη προκαταβολή φόρου
  2. Οι δόσεις φορολογίας φυσικών και νομικών προσώπων είναι φέτος 8 αντί για 6 πέρυσι, που σημαίνει χαμηλότερες μηνιαίες δόσεις.
  3. Η δόση Σεπτεμβρίου του ΕΝΦΙΑ έχει πάρει παράταση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών τονίζει πως «το βασικό πλήγμα από την ύφεση θα φανεί στους φόρους κατανάλωσης». Γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει προβληματισμός για τις εισπράξεις από τον ΦΠΑ.

Τα στοιχεία στο εννεάμηνο του έτους δείχνουν μείωση 3,3 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 660.000.000 ευρώ είναι αναστολή πληρωμής και συμψηφισμοί, και τα υπόλοιπα 2,7 δισ. ευρώ τα «έφαγε» η πανδημία, αφού δεν δούλεψαν οι επιχειρήσεις και δεν υπήρξαν τζίροι.

Τα πρώτα στοιχεία για τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δείχνουν καλή πορεία των εσόδων, χωρίς αυτό, φυσικά, να προδικάζει κάποια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, μιας και οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν ταυτόχρονα διπλή δόση ΕΝΦΙΑ και την τέταρτη δόση του φόρου εισοδήματος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ