Διευκολύνσεις στην απόκτηση πρώτης κατοικίας με επιπλέον φοροαπαλλαγές

Στο ποσό της φοροαπαλλαγής περιλαμβάνονται μία θέση στάθμευσης και η αποθήκη του σπιτιού που μπορούν να αγοραστούν μαζί με το σπίτι

Must Read

Περισσότερα τετραγωνικά και μεγαλύτερης αξίας μπορεί να είναι η πρώτη κατοικία που είναι δυνατόν να αποκτήσει κάποιος, με βάση την τροπολογία την οποία κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στο νομοσχέδιο για τον Πτωχευτικό.

Έτσι, διευκολύνεται η απόκτηση πρώτης κατοικίας με επιπλέον φοροαπαλλαγές ακόμα και για όσους έχουν ήδη ένα άλλο σπίτι, αλλά αυτό δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις μιας βασικής κατοικίας. Το νέο πλαίσιο αυξάνει το συνολικό εμβαδόν των ακινήτων του δικαιούχου που απαλλάσσεται από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων για αγορά πρώτης κατοικίας.

Η νομοθεσία προβλέπει σήμερα ότι βασικές στεγαστικές ανάγκες καλύπτονται από ένα ακίνητο με εμβαδόν έως 70 τ.μ., προσαυξανόμενο κατά 20 τ.μ. για καθένα από τα πρώτα δύο παιδιά και κατά 25 τ.μ. για το τρίτο και τα επόμενα τέκνα. Με τη ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή μεγαλώνουν τα όρια του νόμου για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών και με τη νέα διάταξη η επιφάνεια για τα τέκνα γίνεται 25 τ.μ. και 30 τ.μ., αντίστοιχα.

Για ζευγάρι με δύο παιδιά χορηγείται απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης για αγορά πρώτης κατοικίας όταν η επιφάνεια της κατοικίας που αποκτάται είναι πλέον έως 120 τ.μ. από τα έως 110 τ.μ. που ίσχυε πριν.

Και δεύτερο ακίνητο

Σε περίπτωση που ένας πολίτης έχει αγοράσει ένα σπίτι, αλλά δεν το έχει δηλώσει ως πρώτη κατοικία (δηλαδή να το έχει αγοράσει ως αφορολόγητο), έχει πλέον δικαίωμα να αγοράσει και ένα δεύτερο, με φοροαπαλλαγή.

Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι με ένα παιδί, που έχει ένα σπίτι 70 τ.μ. και δεν το έχει δηλώσει στην Εφορία ως πρώτη κατοικία, μπορεί να αγοράσει και ένα δεύτερο, μεγαλύτερο σπίτι, έως 90 τ.μ.

Ομοίως και μια πενταμελής οικογένεια: μπορεί το ζευγάρι ήδη να έχει ένα σπίτι 80 τ.μ. χωρίς να το έχει δηλώσει ως πρώτη αφορολόγητη κατοικία. Δικαιούται να αγοράσει ένα σπίτι έως 125 τ.μ.

Σήμερα η νομοθεσία προβλέπει φοροαπαλλαγή πρώτης κατοικίας μέχρι του ποσού των 200.000 € για τον άγαμο και των 250.000 € για τον έγγαμο. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 € για καθένα από τα πρώτα δύο τέκνα και κατά 30.000 € για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του. Δηλαδή το αφορολόγητο όριο αγοράς πρώτης κατοικίας για μια τετραμελή οικογένεια είναι 300.000 €.

Στο ποσό της φοροαπαλλαγής περιλαμβάνονται μία θέση στάθμευσης (π.χ. στην πιλοτή) και η αποθήκη του σπιτιού (έως 20 τ.μ.), που μπορούν να αγοραστούν μαζί με το σπίτι και να αναφέρονται στο ίδιο συμβόλαιο αγοράς ακινήτου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This