Σάββατο 19/6/2021

Οι δικαιούχοι και τα δικαιολογητικά για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» – Πότε θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων;

Στις 11 Δεκεμβρίου 2020, λοιπόν, θα ανοίξει η πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» για υποβολή αιτήσεων, αρχής γενομένης από την Περιφέρεια Ηπείρου, Ιονίων Νήσων.

Ανατροπές στο χρονοδιάγραμμα και λιγότερα δικαιολογητικά κατά την υποβολή της αίτησης φέρνει η πανδημία του κορωνοϊού στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».

 • Του Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου

Στις 20 Ιανουαρίου 2021, αντί για τις 9 Δεκεμβρίου 2020 που είχε ανακοινωθεί, μετατίθεται η ημερομηνία έναρξης αιτήσεων ένταξης στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, που ήταν και να ανοίξει το πρόγραμμα, κάτι που πλέον έχει αλλάξει.

Ο οδηγός του προγράμματος, που δημοσιεύτηκε στην πλήρη του μορφή, επιβεβαιώνει επίσης τους φόβους μηχανικών και πολιτών όσον αφορά στη διαδικασία, καθώς σε έναν ακόμα κύκλο του προγράμματος επελέγη η λογική «όποιος προλάβει, πρόλαβε».

«Οι υπαγωγές στο Πρόγραμμα πραγματοποιούνται, μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων ανά Περιφέρεια και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, με βάση τη χρονική σειρά υποβολής των αιτήσεων, όπως αυτή πιστοποιείται από τον εξαψήφιο αριθμό πρωτοκόλλου που εκδίδεται από το πληροφοριακό σύστημα υπαγωγής των αιτήσεων και τη χρονική σειρά προέγκρισης δανείου, για τις περιπτώσεις που έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στον οδηγό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, όσοι δεν ενταχθούν φέτος θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αιτήσεις τους αμέσως επόμενους μήνες για το 2021, καθώς και για όλα τα επόμενα χρόνια, καθώς κάθε χρόνο πλέον θα προκηρύσσονται προγράμματα αυτής της κλίμακας.

Στις 11 Δεκεμβρίου 2020, λοιπόν, θα ανοίξει η πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» για υποβολή αιτήσεων, αρχής γενομένης από την Περιφέρεια Ηπείρου, Ιονίων Νήσων. Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά από τους υποψηφίους και υποχρεωτικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος της επίσημης διαδικτυακής πύλης του Προγράμματος https://exoikonomo2020.gov.gr

Λαμβάνοντας υπόψη τις παρενέργειες που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού αλλά και τα αιτήματα του τεχνικού κόσμου –ιδιαίτερα από τη Βόρειο Ελλάδα- τα συναρμόδια υπουργεία αποφάσισαν το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις περιφέρειες της Βορείου Ελλάδας -όπου τα προβλήματα με τον κορωνοϊό είναι εντονότερα- να μετατεθεί στο τέλος.

Κρίθηκε επίσης ότι σε περίπτωση μεγαλύτερης αναβολής (όπως ζητούσαν διάφοροι φορείς) ένα εμβληματικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης όπως είναι το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» θα έμενε ανενεργό σε μια περίοδο κατά την οποία η συμβολή του είναι κρίσιμη για τη μείωση των συνεπειών της ύφεσης και της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Αίτηση χωρίς πιστοποιητικό από τις Πολεοδομίες

Η δεύτερη ανατροπή αφορά στην απαλοιφή της υποχρέωσης προσκόμισης πιστοποιητικού από τις Πολεοδομίες. Το απαιτούμενο από τις Υπηρεσίες Δόμησης πιστοποιητικό για να υποβληθεί η αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα (Βεβαίωση νομίμως εκδοθείσας οικοδομικής άδειας ή Βεβαίωση τακτοποίησης αυθαιρέτου) δεν είναι υποχρεωτικό στην παρούσα φάση και μπορεί να αντικατασταθεί από μια υπεύθυνη δήλωση, με σχετική αλλαγή που θα γίνει στο πληροφοριακό σύστημα. Η κατάθεση του πιστοποιητικού καθίσταται υποχρεωτική σε επόμενο βήμα της διαδικασίας, ως προϋπόθεση υπαγωγής.

Πέντε εισοδηματικές κατηγορίες και τρία μπόνους

Στο νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» δημιουργούνται πέντε εισοδηματικές κατηγορίες (από επτά στο προηγούμενο πρόγραμμα) με υψηλότερες επιδοτήσεις. Στη χαμηλότερη εισοδηματική κατηγορία των δικαιούχων με ατομικό εισόδημα έως 10.000 και οικογενειακό έως 20.000 ευρώ το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται έως 85% (95% για τις λιγνιτικές περιοχές), ενώ στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν οικογένειες με εισόδημα έως 120.000 ευρώ.

Το ανώτατο ύψος των επιλέξιμων δαπανών ανεβαίνει από τα 25.000 ευρώ που ήταν στα προηγούμενα προγράμματα στα 50.000 ευρώ ανά κατοικία και επιπλέον δίνεται η δυνατότητα για υποβολή περισσότερων της μιας αιτήσεων ανά ΑΦΜ ωφελούμενου δικαιούχου για περισσότερες κατοικίες. Το ανώτατο ύψος της επιλέξιμης δαπάνης σε αυτήν την περίπτωση ανεβαίνει στα 100.000 ευρώ.

Επιλέξιμη κατοικία είναι εκείνη που ανήκει στην ενεργειακή κατηγορία Γ ή και χαμηλότερη (από Δ στα προηγούμενα προγράμματα). Αυτό σημαίνει ότι αποκτούν δυνατότητα υπαγωγής και πιο καινούρια σπίτια.

Σε σχέση με το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» το νέο πρόγραμμα θεσμοθετεί την υποχρέωση ενεργειακής αναβάθμισης κατοικίας κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ενώ ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ενεργειακών παρεμβάσεων ορίζεται στο 1,2 ευρώ ανά εξοικονομούμενη κιλοβατώρα.

Στον οδηγό προβλέπεται βασικό ποσοστό επιχορήγησης από 35% έως 65% (ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία) και επί του βασικού ποσοστού προβλέπονται οι κάτωθι προσαυξήσεις:

 1. Επί του βασικού ποσοστού επιχορήγησης προστίθεται επιπλέον σε όλους ειδική προσαύξηση 10% λόγω των δυσμενών επιπτώσεων στα νοικοκυριά και την οικονομία από την πανδημία COVID – 19.
 2. Σε κτίρια ενεργειακής κατηγορίας Η και Ζ (μονοκατοικίες, μεμονωμένα διαμερίσματα, πολυκατοικίες Τύπου Α), εφόσον επιτευχθεί αναβάθμιση σε τουλάχιστον Β’ ενεργειακή κατηγορία, προστίθεται ενεργειακό premium +10%.
 3. Eιδικά για τους δήμους, οι οποίοι ανήκουν σε λιγνιτικές περιοχές, το βασικό ποσοστό επιχορήγησης προσαυξάνεται κατά 10% (ρήτρα δίκαιης μετάβασης). Πρόκειται για τους δήμους Κοζάνης, Βοΐου, Βελβεντού, Εορδαίας, Σερβίων, Φλώρινας, Αμυνταίου, Πρεσπών Μεγαλόπολης και Γορτυνίας.

Με αυτές τις προσαυξήσεις το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης φθάνει το 55%-85%, ενώ στις λιγνιτικές περιοχές το ποσοστό κυμαίνεται από 65%-95% (ανάλογα με την κατηγορία).

Ποιες κατοικίες είναι επιλέξιμες

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία.

Επιλέξιμες κατοικίες είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία, καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα.

Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:

 • να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του προσώπου που τη χρησιμοποιεί,
 • να υφίσταται νόμιμα (ή να έχει τακτοποιηθεί αν πρόκειται για αυθαίρετο),
 • να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) που έχει εκδοθεί μετά τις 26/11/2017 σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ και
 • να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις ανά περιφέρεια

Τα 10 βήματα που δίνουν το εισιτήριο για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» – Όλα τα στάδια της αίτησης

Κάθε φυσικό πρόσωπο που επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα πρέπει αρχικά να ελέγξει εάν είναι «επιλέξιμος ωφελούμενος» και εάν η ιδιοκτησία του μπορεί να θεωρηθεί «επιλέξιμη κατοικία». Εφόσον πληροί τα εισοδηματικά και λοιπά κριτήρια, πρέπει να ακολουθήσει 10 βήματα για ένταξη στο πρόγραμμα και επιτυχή ολοκλήρωση της αίτησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος:

 1. Η συνολική διαδικασία υλοποιείται ηλεκτρονικά μέσα από το πληροφοριακό σύστημα της επίσημης διαδικτυακής πύλης του προγράμματος https://exoikonomo2020.gov.gr. Η σύνδεση του ενδιαφερομένου γίνεται με τους προσωπικούς κωδικούς TAXISnet και μέσω διαδικασίας αυθεντικοποίησης, κατά την οποία θα πρέπει την πρώτη φορά να γίνει εγγραφή χρήστη στο πληροφοριακό σύστημα. Ακολουθούν η δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου αίτησης, η συμπλήρωση των βασικών στοιχείων χρήστη και ακινήτου και η αποθήκευση του αρχείου.
 2. Από το στάδιο αυτό έως την υποβολή της αίτησης, εφόσον ο ενδιαφερόμενος το επιθυμεί, μπορεί να δηλώσει την επιλογή του να χρησιμοποιήσει σύμβουλο έργου για τη διαδικασία υποβολής και διαχείρισης της αίτησης. Στη συνέχεια μπορεί να καταχωρίσει τα στοιχεία του και να τον εξουσιοδοτήσει, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να συμπληρώνει τα απαραίτητα στοιχεία για την αίτησή του. Ο σύμβουλος έργου, εφόσον έχει πάρει την εξουσιοδότηση από τον ενδιαφερόμενο, μπορεί να μπει στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος με τους δικούς του κωδικούς TAXISnet και να συνεχίσει τη συμπλήρωση της αίτησης. Ο σύμβουλος έργου δεν έχει πλήρη δικαιώματα στη διαχείριση της αίτησης στο πληροφοριακό σύστημα. Σε κάθε στάδιο διαχείρισης της αίτησης αναφέρονται στο πληροφοριακό σύστημα οι ενέργειες που πρέπει να γίνονται αποκλειστικά από τον ωφελούμενο. Στο συγκεκριμένο στάδιο δηλώνονται στο πληροφοριακό σύστημα (κατόπιν σχετικής εξουσιοδότησης και λήψης από την ΑΑΔΕ ή κατά περίπτωση με συμπλήρωση στοιχείων) τα οικονομικά στοιχεία, καθώς και τα στοιχεία του ακινήτου για το οποίο γίνεται η αίτηση, και ελέγχεται εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις του προγράμματος. Επίσης, καταχωρίζονται στο πληροφοριακό σύστημα τα βασικά στοιχεία του Α΄ ΠΕΑ (τα επιμέρους στοιχεία αντλούνται από το buildingcert), ώστε να γίνει ο έλεγχος/υπολογισμός του ενεργειακού στόχου. Παράλληλα, επισυνάπτονται ηλεκτρονικά, σε μορφή PDF, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.
 3. Κατόπιν καταχωρίζονται στο πληροφοριακό σύστημα οι παρεμβάσεις που έχουν επιλεχθεί, οι ποσότητες και το αντίστοιχο κόστος τους. Τέλος, δηλώνεται το χρηματοδοτικό σχήμα (ίδια κεφάλαια ή δάνειο) με το οποίο ο χρήστης επιθυμεί να καλύψει την ιδιωτική συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Η δήλωση του χρηματοδοτικού σχήματος αποτελεί βασική προϋπόθεση και κομβικό σημείο ελέγχου των σχετικών πόρων του προγράμματος. Η επιλογή ιδίων κεφαλαίων είναι αμετάκλητη και δεν αλλάζει στη συνέχεια. Η επιλογή δανείου επιτρέπεται να αλλάξει σε ίδια κεφάλαια κατά το επόμενο στάδιο αίτησης δανείου και πριν από τη μετάβαση της αίτησης «προς υπαγωγή». Παράλληλα, επισυνάπτονται ηλεκτρονικά, σε μορφή PDF, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται στο στάδιο αυτό. Στο τέλος κάθε σταδίου πραγματοποιείται έλεγχος από το πληροφοριακό σύστημα σχετικά με την εκάστοτε πληρότητα των καταχωρίσεων, τις προϋποθέσεις του προγράμματος σε σχέση με τα οικονομικά στοιχεία και τα στοιχεία του ακινήτου, την επίτευξη του ενεργειακού στόχου και την (αριθμητική) πληρότητα των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Εάν διαπιστωθεί ότι η αίτηση έχει ελλείψεις, γίνεται ενημέρωση για τυχόν ελλείποντα στοιχεία. Ο ενδιαφερόμενος ή ο σύμβουλος έργου τροποποιεί τα στοιχεία καταχώρισης, επισυνάπτοντας και τα τυχόν ελλείποντα δικαιολογητικά, και προχωρά στο επόμενο στάδιο.
 4. Εφόσον η αίτηση δεν έχει ελλείψεις και υπάρχει διαθεσιμότητα πόρων από το πρόγραμμα, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει την αίτησή του, λαμβάνοντας στη συνέχεια μοναδικό εξαψήφιο ακέραιο αριθμό πρωτοκόλλου (στάδιο οριστικής υποβολής αίτησης), και δεσμεύεται το σχετικό ποσό για την επιχορήγηση. Επισημαίνεται ότι η ενέργεια υποβολής της αίτησης γίνεται υποχρεωτικά από τον ενδιαφερόμενο. Ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται για τον επιλέξιμο προϋπολογισμό, το ποσοστό και το ποσό της επιχορήγησης, το ανώτατο επιλέξιμο κόστος των παρεμβάσεων, του συμβούλου έργου, τυχόν μελετών καθώς και των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων. Ο εξαψήφιος αριθμός ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου αποδίδεται με την ολοκλήρωση υποβολής της αίτησης από τον ενδιαφερόμενο και δεσμεύεται το σχετικό ποσό πριν από την ολοκλήρωση των παραπάνω ελέγχων από τον δικαιούχο. Για τις υποβληθείσες αιτήσεις, για τις οποίες ο αιτών έχει επιλέξει ότι θα προχωρήσει σε υπαγωγή στο πρόγραμμα με δάνειο, τίθεται προθεσμία 130 ημερών για την έναρξη και την ολοκλήρωση της διαδικασίας δανειοδότησης, εντός της οποίας θα πρέπει να καταχωριστεί, να υποβληθεί και να εξεταστεί αίτηση για δανειοδότηση σε συνεργαζόμενη τράπεζα, ώστε μέχρι το πέρας της προθεσμίας η αίτηση να οδηγηθεί «προς υπαγωγή». Οι συνεργαζόμενοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί εφαρμόζουν τους ισχύοντες εσωτερικούς κανονισμούς που τους διέπουν, καθώς και τα κριτήρια πιστοδότησης για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας. Οφείλουν να ολοκληρώσουν τον πιστοληπτικό έλεγχο εντός 60 ημερών από τη χρονική στιγμή που ο ενδιαφερόμενος έχει αναρτήσει το σύνολο των απαιτούμενων για τη λήψη του δανείου δικαιολογητικών και έχει υποβάλει την αίτηση δανείου του. Αν εγκριθεί ποσό μικρότερο από αυτό που έχει αιτηθεί ο ενδιαφερόμενος, το υπόλοιπο δύναται να καλυφθεί με ίδια κεφάλαια.
  Ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται για την έκβαση του ελέγχου μέσω του πληροφοριακού συστήματος. Υποβληθείσα αίτηση δανείου προς εξέταση δύναται να ακυρωθεί από τον ωφελούμενο. Αν η αίτηση δανείου απορριφθεί εν όλω ή εν μέρει (από την τράπεζα) ή ακυρωθεί (από τον ωφελούμενο), ο ενδιαφερόμενος έχει την επιλογή να προχωρήσει αμετάκλητα με ίδια κεφάλαια «προς υπαγωγή», ή να υποβάλει ξανά αίτηση δανείου (λαμβάνοντας πάντα υπόψη το στάδιο εξέτασής του από την τράπεζα). Σε περίπτωση επανυποβολής αίτησης δανείου, η προθεσμία δανειοδότησης παρατείνεται αυτοδίκαια κατά 45 ημέρες. Η παράταση δίνεται μία φορά.
 5. Κατά τακτά χρονικά διαστήματα καταρτίζεται λίστα υπαγωγής από τον δικαιούχο με βάση τον αριθμό πρωτοκόλλου ολοκληρωμένης αίτησης (έγκριση δανείου, όπου απαιτείται) και αποστέλλεται στην Επενδυτική Επιτροπή: έκδοση απόφασης υπαγωγής / απόρριψης αιτήσεων / ενημέρωση ωφελουμένου ηλεκτρονικά από το πληροφοριακό σύστημα / κοινοποίηση της έγκρισης στον χρηματοπιστωτικό οργανισμό (όπου απαιτείται).
 6. Ο ωφελούμενος υποβάλλει δήλωση αποδοχής της συμμετοχής του στο πρόγραμμα (και στους όρους αυτού) ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα έως 30 ημέρες πριν από τη λήξη του αρχικού συμβατικού χρόνου υλοποίησης του έργου. Στην περίπτωση που έχει επιλεγεί λήψη δανείου, η υπογραφή της δανειακής σύμβασης από τον ωφελούμενο πραγματοποιείται εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος. Στο στάδιο αυτό και κατά την αποδοχή της υπαγωγής δηλώνονται τα στοιχεία του φυσικού προσώπου που δύναται να είναι διάδοχος του ωφελουμένου σε περίπτωση αποβίωσης. Σε περίπτωση ύπαρξης λοιπών συγκυρίων, διάδοχος θα πρέπει να είναι κάποιος εκ των συγκυρίων με οποιουδήποτε είδους εμπράγματο δικαίωμα. Αν δεν υπάρχουν συγκύριοι, δηλώνεται άλλο φυσικό πρόσωπο. Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση των στοιχείων του διαδόχου γίνεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος. Για τον λόγο αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί η εγγραφή του διαδόχου ως χρήστη στο πληροφοριακό σύστημα.
 7. Καταχωρίζονται τα στοιχεία των προμηθευτών στο σύστημα (έλεγχος ενεργών ΑΦΜ). Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι να έχει προηγηθεί η εγγραφή του προμηθευτή ως χρήστη και ο ορισμός τουλάχιστον ενός επαγγελματικού λογαριασμού ΙΒΑΝ. Με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης υπάρχει δυνατότητα εκταμίευσης ποσοστού 70% του δανείου, το οποίο αποτελεί προκαταβολή για την υλοποίηση του έργου. Οι προμηθευτές και ο ωφελούμενος ενημερώνονται μέσω του πληροφοριακού συστήματος για την κατάθεση των προκαταβολών δανείου. Στην περίπτωση που στο χρηματοδοτικό σχήμα της απόφασης υπαγωγής προβλέπεται η καταβολή ιδίων κεφαλαίων, τότε οι ωφελούμενοι τα καταβάλλουν στον ανάδοχο / προμηθευτή ως προκαταβολή, μόνο όμως μέσω τραπεζικού συστήματος, και τα καταχωρίζουν στο πληροφοριακό σύστημα. Τίθεται υπόψη ότι η καταβολή των ιδίων κεφαλαίων δεν γίνεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος και η παρακολούθησή της βαρύνει τον ωφελούμενο και τον εκάστοτε ανάδοχο / προμηθευτή. Ο ωφελούμενος είναι υπεύθυνος για το ύψος της προκαταβολής που καταβάλλει στον ανάδοχο / προμηθευτή. Εάν τα καταβληθέντα ίδια κεφάλαια είναι μεγαλύτερα από τα απαιτούμενα που αντιστοιχούν στο επιλέξιμο κόστος παρεμβάσεων, τότε απαιτούνται η επιστροφή του υπερβάλλοντος ποσού και η ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος. Διαφορετικά, προβλέπεται να μειωθεί το τελικό ποσό της επιχορήγησης. Η ευθύνη για την επιστροφή του υπερβάλλοντος ποσού και την ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος βαρύνει τον ωφελούμενο. Ακολουθεί η υλοποίηση των παρεμβάσεων και η δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση / έκδοση δεύτερου πιστοποιητικού (Β΄ ΠΕΑ). Μετά την έκδοσή του ο ωφελούμενος ή ο σύμβουλος έργου καταχίζει στο σύστημα τα στοιχεία του Β΄ ΠΕΑ και τα αναλυτικά στοιχεία των παραστατικών δαπανών των παρεμβάσεων. Τα στοιχεία του Β΄ ΠΕΑ αντλούνται από το buildingcert.
 8. Μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων και τη διενέργεια της δεύτερης ενεργειακής επιθεώρησης ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία: Ο ωφελούμενος καταχωρίζει τη δήλωση πιστοποίησης για την ολοκλήρωση του έργου και την παροχή των κινήτρων του προγράμματος στο πληροφοριακό σύστημα, επισυνάπτοντας τα παραστατικά δαπανών και τα λοιπά δικαιολογητικά. Ο ωφελούμενος ενημερώνεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος για το τελικό επιλέξιμο κόστος, καθώς και για το ποσό των ιδίων κεφαλαίων που απαιτείται να καταβάλει στους προμηθευτές / αναδόχους. Διενεργείται έλεγχος των δικαιολογητικών από τον δικαιούχο και διευθετούνται τυχόν εκκρεμότητες εντός οριζόμενων προθεσμιών. Με τη χρήση του πληροφοριακού συστήματος και σύμφωνα με την απόφαση υπαγωγής διαμορφώνεται, βάσει και των υποβαλλόμενων παραστατικών δαπανών, ο τελικός συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός του έργου.
 9. Ο δικαιούχος, εφόσον διαπιστώσει την καταβολή των ιδίων κεφαλαίων από τον ωφελούμενο για την εξόφληση των δαπανών, ενημερώνει τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό ώστε να καταβάλει την επιχορήγηση και την εκταμίευση του συνόλου του δανείου, κατά περίπτωση, για την εξόφληση των επί πιστώσει παραστατικών δαπανών (ανάδοχοι / προμηθευτές κ.λπ.) και την καταβολή στον ωφελούμενο του ποσού που του αντιστοιχεί για τα εξοφλημένα παραστατικά δαπάνης.
 10. Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ