Σας ενδιαφέρει: Ποιες e-αποδείξεις «μετράνε» για μείωση φόρου

Ο κόσμος θα πρέπει να πληρώσει ηλεκτρονικά το 30% του εισοδήματός του

Must Read

Λιγότερο από δύο μήνες πριν λήξει το έτος, οι τράπεζες θυμήθηκαν να… ενημερώσουν τον κόσμο ότι έχει στη διάθεσή του τις προσεχείς ημέρες για να καλύψει το 30% του εισοδήματός του με πλαστικό χρήμα.

Οι ηλεκτρονικές αποδείξεις που «περνάνε» στην Εφορία είναι: διατροφή, ένδυση – υπόδηση, στέγαση (εξαιρούνται τα ενοίκια), είδη νοικοκυριού, μεταφορές (εξαιρούνται τα τέλη κυκλοφορίας και η αγορά Ι.Χ.), λογαριασμοί κινητού και σταθερού, ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια και εκπαίδευση.

Ο κόσμος θα πρέπει να πληρώσει ηλεκτρονικά το 30% του εισοδήματός του, αλλιώς θα έχει πρόστιμο το 22% του ποσού που δεν μάζεψε με κάρτες. Δηλαδή, για εισόδημα 15.000 ευρώ θα πρέπει να μαζέψει 4.500 ευρώ. Αν συλλέξει τα 2.000 ευρώ, θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 22% για τα 2.500 ευρώ που δεν συγκέντρωσε, δηλαδή 990 ευρώ.

Προσοχή χρειάζεται και στις περιπτώσεις αγοράς ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας με δόσεις. Για παράδειγμα, αν αγοραστεί ένα προϊόν αξίας 120 ευρώ με 12 δόσεις και η πρώτη δόση πληρωθεί με κάρτα τον Ιούνιο, ως δαπάνη θα πιαστούν οι δόσεις που έχει καταβάλει μέσα στο 2020, δηλαδή 10 ευρώ / μήνα επί 6 δόσεις. Το υπόλοιπο ποσό θα υπολογιστεί το επόμενο έτος.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται και τα ζευγάρια που υποβάλλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις. Για παράδειγμα, αν ο σύζυγος υπερκαλύπτει το όριο δαπανών με κάρτα, αλλά δεν το έχει καλύψει η σύζυγος, μπορούν να ανταλλάξουν αποδείξεις. Αν όμως καταθέτουν χωριστή φορολογική δήλωση, η σύζυγος θα πληρώσει πρόστιμο, αφού μόλις υποβάλει τη φορολογική της δήλωση, δεν θα μπορεί να ανταλλάξει καμία απόδειξη με το σύζυγό της.

Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται το ποσό που πληρώνει κάποιος για ειδική εισφορά αλληλεγγύης, διατροφή σε περίπτωση διαζυγίου, αλλά και η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα σε πραγματικό και τεκμαρτό εισόδημα.

Οι εξαιρέσεις

Σε περίπτωση που ένας φορολογούμενος πληρώνει το 60% του εισοδήματός του σε φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, δόσεις δανείων και ενοίκια, τότε το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται στο 20% αντί για 30%. Στα ενοίκια περιλαμβάνονται τα μισθώματα για κύρια και δευτερεύουσα κατοικία, η επαγγελματική στέγη, καθώς και το ενοίκιο για το παιδί του που σπουδάζει σε άλλη πόλη.

Από τη συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων απαλλάσσονται φορολογούμενοι, μεταξύ άλλων:

  • Όσοι είναι πάνω από 70 ετών
  • Άτομα με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%
  • Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος
  • Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία
  • Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων
  • Οι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This