Όπισθεν ολοταχώς για την ελληνική οικονομία – Το lockdown μας γυρίζει στο… 2002!

Την ίδια ώρα εκτοξεύεται και το δημόσιο χρέος για πρώτη φορά πάνω από το 200% του ΑΕΠ

Must Read

Μια χαμένη γενιά και κάτι, δηλαδή 18 χρόνια πριν, αναμένεται να επιστρέψει το lockdown την ελληνική οικονομία. Το ΑΕΠ της χώρας μειώνεται κάθετα, μετά και τις νέες εφιαλτικές εκτιμήσεις που αναμένεται να φέρει το οικονομικό επιτελείο.

Ήδη, το υπ. Οικονομικών βλέπει ότι η ύφεση θα φτάσει κοντά στο 10% αντί για 8,2% που προέβλεπε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Η ύφεση βαθαίνει συνεχώς, καθώς σε lockdown μπαίνουν Θεσσαλονίκη και Σέρρες, ενώ στην Αττική, η οποία αποτελεί τη μισή οικονομία της χώρας, το μίνι lockdown φέρνει επιπλέον ύφεση.

Όλα αυτά, χωρίς να γνωρίζει κανείς πόσο θα διαρκέσουν τα lockdowns και τα αυστηρά μέτρα, αλλά και αν θα επεκταθεί το τοπικό κλείσιμο ολόκληρων περιφερειών.

Πέρυσι το ΑΕΠ ήταν στα 187,4 δισ. ευρώ. Φέτος αναμένεται να φτάσει κοντά στα 167 δισ. ευρώ, αν επιβεβαιωθεί η νέα εκτίμηση για ύφεση 10%, μια πτώση που θα αφαιρέσει εισόδημα σχεδόν 19 δισ., στα επίπεδα όπου βρισκόταν η οικονομία το 2002. Τότε το ΑΕΠ της χώρας ήταν 163,7 δισ. ευρώ.

Δεν είναι μόνο το χαμένο εισόδημα λόγω της ύφεσης. Την ίδια ώρα, εκτοξεύεται και το δημόσιο χρέος για πρώτη φορά πάνω από το 200% του ΑΕΠ, που θα κληθεί να πληρώσει και πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος.

Μην ξεχνάμε και κάτι ακόμα: στη 10ετή οικονομική κρίση δεν πληρώσαμε το χρέος σε κανέναν δανειστή, παρά μόνο στο ΔΝΤ. Τους υπόλοιπους (Ε.Ε. και ESM) δεν έχουμε αρχίσει καν να τους αποπληρώνουμε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This