27/9/2022

Τα βάρη του κορωνοϊού: Ανεβαίνοντας στον «Γολγοθά» των χρεών με την πτώχευση στην κορυφή…

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Τα νοικοκυριά κάθε μήνα καλούνται να επιλέξουν ποιες υποχρεώσεις θα αφήσουν απλήρωτες

Ενώ οι καραντίνες συσσωρεύουν οφειλές στα νοικοκυριά, το 2021 θα πρέπει να καταβληθούν επιπλέον 6 δισ. από φόρους και εισφορές που έχουν «παγώσει»! Οι Έλληνες βρίσκονται στην τελευταία θέση ως προς τη δυνατότητα εξόφλησης λογαριασμών, την ίδια ώρα που οι θεσμοί ζητούν την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου.

Τον χριστουγεννιάτικο τζίρο των 3,5 δισ. ευρώ προσπαθεί να σώσει η κυβέρνηση με το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς. Ταυτόχρονα επιδοτεί τις επιχειρήσεις με επιστρεπτέες προκαταβολές, προκειμένου να αποπληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις, αλλά και να καταβάλουν το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζομένους τους, με στόχο την τόνωση της κατανάλωσης.

Το οικονομικό επιτελείο έδωσε δίμηνη παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, ωστόσο δεν έπραξε το ίδιο με τις διορίες πληρωμής των τακτικών φόρων που καταβάλλονται κάθε μήνα, όπως ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος. Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής είναι να αυξάνονται οι οφειλέτες του Δημοσίου και την ίδια ώρα να απειλούνται με κατασχέσεις.

4 στους 10 δανείζονται

Τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι αποκαλυπτικά, καθώς έκθεση της Intrum, με τίτλο «European Payment Report 2020», κατατάσσει τη χώρα μας στην τελευταία θέση της Ευρώπης ως προς τη δυνατότητα πληρωμής λογαριασμών και αποταμίευσης.

Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει:

  • Έξι στα 10 νοικοκυριά (61%) μένουν χωρίς χρήματα στο τέλος του μηνός.
  • Τέσσερα στα 10 (37%) αναγκάζονται να δανειστούν από το ευρύτερο και φιλικό περιβάλλον. Μάλιστα, σχεδόν τα μισά απ’ αυτά τα νοικοκυριά αναγκάζονται να δανείζονται κάθε μήνα.

Η οικονομική ανέχεια έχει προκαλέσει ακόμα έναν «πονοκέφαλο» στους φορολογουμένους, καθώς κάθε μήνα καλούνται να επιλέξουν ποιες υποχρεώσεις θα αφήσουν απλήρωτες. Σύμφωνα με την έκθεση, η πρώτη σκέψη των Ελλήνων είναι να μην πληρώσουν τις δόσεις για πιστωτικές κάρτες και έπειτα τη δόση του δανείου, αλλά και το ενοίκιο.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Ταμείο Ανάκαμψης: Πώς θα μοιραστεί η δόση των 1,7 δισ. €

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το 49% των Ελλήνων (35% στην Ε.Ε.) είδε μείωση στο εισόδημά του λόγω της πανδημίας του Covid-19. Όσοι απάντησαν ότι μειώθηκε το εισόδημά τους ανέφεραν επίσης ότι μείωσαν τις δαπάνες για μη απαραίτητα έξοδα (70%) και έψαξαν για επιπλέον εργασία (31%) για να διαχειριστούν τη μείωση αυτή.

Τα χρέη φέρνουν πτώχευση

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα επιστρέψει στο β΄ μισό του έτους, μια περίοδο που θα αρχίσει η καταβολή όλων των νέων φόρων για το 2021. Παράλληλα, ευελπιστεί ότι θα εισρεύσουν επιπλέον χρήματα στα κρατικά ταμεία από τον τουρισμό, καθώς εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε σχέση με το (καταστροφικό) 2020.

Η ερχόμενη χρονιά, όμως, διαθέτει ακόμα μία «ιδιαιτερότητα»: Θα πρέπει να καταβληθούν επιπλέον 6 δισ. ευρώ από τους φόρους και τις εισφορές που έχουν «παγώσει» λόγω της πανδημίας, ταυτόχρονα με τις τρέχουσες υποχρεώσεις, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ.

Με δεδομένο ότι οι θεσμοί ζητούν επιτακτικά την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου, υπάρχει άμεσος κίνδυνος αρκετοί φορολογούμενοι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να εξαναγκαστούν σε πτώχευση με εντολή των πιστωτών τους, δηλαδή το κράτος.

Υπό το βάρος των συσσωρευμένων οφειλών, θεωρείται αδύνατο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ακόμα και αν υπαχθούν τα χρέη τους σε πολλές δόσεις. Η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα χειρότερη σε έναν χρόνο από τώρα, όταν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα κληθούν να επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο τις επιστρεπτέες προκαταβολές που έλαβαν εν μέσω της πανδημίας.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να φτάσουν σε οριακό σημείο, με μόνη λύση τη ρευστοποίηση όλης της περιουσίας τους και το «λουκέτο» στις επιχειρήσεις τους.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Ενέργεια: Πυρά Γιάννη Μασούτη κατά των παρόχων!

Ποιους λογαριασμούς αφήνουν απλήρωτους

Σύμφωνα με την έκθεση «European Payment Report 2020», τα ελληνικά νοικοκυριά καθυστερούν πληρωμές για να τα βγάλουν πέρα με την εξής σειρά:

  • 52% για πιστωτικές κάρτες, υπερανάληψη και προσωπικά δάνεια
  • 40% για στέγαση (δάνειο ή ενοίκιο)
  • 28% για θέρμανση, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα
  • 14% για ίντερνετ
  • 8% για δόσεις οχημάτων
  • 2% άλλες υποχρεώσεις

Αντιμέτωποι με κατασχέσεις επτά στους 10 οφειλέτες της Εφορίας

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Εφορίας, που συνεχίζει το μπαράζ κατασχέσεων, καθώς εκατομμύρια φορολογούμενοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Η περίοδος της πανδημίας έδειξε πως δεν είναι πολλοί οι φορολογούμενοι που αποφεύγουν συστηματικά την πληρωμή των φόρων τους, αλλά αναγκάζονται να το πράξουν λόγω έλλειψης χρημάτων. Άλλωστε, η «κουλτούρα πληρωμών» δεν έχει αλλάξει, όπως επισημαίνουν συνεχώς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Ο κόσμος φαίνεται πως συνεχίζει να πληρώνει όσο περισσότερους φόρους μπορεί, ακόμα και αν το μόνο εισόδημά του είναι τα έκτακτα επιδόματα από το κράτος.

Παρ’ όλ’ αυτά, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν πως 7 στους 10 οφειλέτες της Εφορίας έχουν έρθει αντιμέτωποι ή απειλούνται με κατασχέσεις.

Τα ίδια στοιχεία για το μήνα Οκτώβριο αποκάλυψαν πως χρέη στην Εφορία έχουν 4.366.874 οφειλέτες, εκ των οποίων 1.780.000 άτομα απειλούνται με κατασχέσεις, ενώ αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έχουν ήδη επιβληθεί σε 1.290.000 φορολογουμένους. Είναι ενδεικτικό πάντως ότι τον Σεπτέμβριο οι οφειλέτες ήταν 3.867.892. Με τον κίνδυνο κατασχέσεων ζούσαν 1.720.000 φορολογούμενοι, δηλαδή 60.000 λιγότεροι σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020.

Σύμφωνα με τον «οδηγό» κατασχέσεων της ΑΑΔΕ, από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εξαιρούνται οι οφειλές προς το Δημόσιο έως 500 ευρώ, λογαριασμοί που έχουν δηλωθεί για μισθοδοσία ή είσπραξη συντάξεων με υπόλοιπα έως 1.500 ευρώ, αλλά και τραπεζικές καταθέσεις έως 1.250 ευρώ, μηνιαίως, για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε μόνο ένα πιστωτικό ίδρυμα.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Ενέργεια: Πυρά Γιάννη Μασούτη κατά των παρόχων!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόσο πλήρωνες την αμόλυβδη το 2018 όταν το πετρέλαιο είχε την ίδια τιμή με...

Παγκόσμια κρίση η πανδημία. Οι Έλληνες όμως πλήρωσαν το βαρύτερο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές.Παγκόσμια...

Ταμείο Ανάκαμψης: Πώς θα μοιραστεί η δόση των 1,7 δισ. €

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει έως το τέλος της εβδομάδες το επίσημο αίτημα εκταμίευσης προς την Κομισιόν

Ενέργεια: Πυρά Γιάννη Μασούτη κατά των παρόχων!

Δεν έχουν πού να κρύψουν τα κέρδη τους, επισήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

Έρχεται σοκ για 1.200.000 μη μισθωτούς από τη νέα χρονιά!

Οι υπέρογκες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές θα ξεπεράσουν το 9%, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει στα ύψη - Αφωνία από Κωστή Χατζηδάκη

Power Pass: Σήμερα οι πληρωμές – Ποιοι δικαιούχοι θα δουν χρήματα στον λογαριασμό τους

Θα δοθούν οι εκκρεμότητες για τις πληρωμές του Ιουνίου αλλά και κάποιες που αφορούν στο προηγούμενο εξάμηνο

Αυτά τα ποσά καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ, τη ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ ως και...

Την καταβολή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων Οκτωβρίου, την προκαταβολή σύνταξης για τον...

Μεγάλη απάτη η επιστροφή των νοικοκυριών στη θέρμανση με πετρέλαιο

Οποια μορφή ενέργειας και να επιλεγεί, η δαπάνη θα είναι υψηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια

Appodixi: Χιλιάδες πολίτες κατήγγειλαν πλαστές αποδείξεις!

Τρελό σουξέ για την εφαρμογή Appodixi, η οποία έγινε διαθέσιμη εντός εβδομάδας, με περισσότερους...

Κυνικός ο Σταϊκούρας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων: «Εμείς είπαμε ότι θα επιστραφούν τα...

Οριστική ταφόπλακα στις ελπίδες χιλιάδων συνταξιούχων που περίμεναν τα αναδρομικά, αλλά δεν είχαν προσφύγει...

Τα «φρέσκα» χρέη διογκώθηκαν τον Ιούλιο!

Οι απλήρωτοι  φόροι έφτασαν τα 4,4 δισ. ευρώ στο επτάμηνο

Μαύρα μαντάτα από το ΔΝΤ: Έρχεται η οργή των φτωχών!

Παγκόσμια αναταραχή, αν δεν ληφθούν μέτρα για την προστασία των αδύναμων, προβλέπει με τρόμο η επικεφαλής του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Οι δυο προσφορές που κατατέθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Το ΤΑΙΠΕΔ παρέλαβε δύο προσφορές για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του...

Γραφείο Προϋπολογισμού: Πληθωρισμός και έλλειμα ισοζυγίου συναλλαγών θέτουν σε κίνδυνο μισθούς, συντάξεις, εισοδήματα, χρέος

Καμπανάκι από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για τον πληθωρισμό και το...

Κόρη Ουκρανού υπουργού με ρευστό!

Η έκφραση «μπάτε, σκύλοι, αλέστε» χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση που επικρατεί στις...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νομιμοποιούνται 1.200.000 οικόπεδα με δασωμένους αγρούς

Ποιοι μπορούν να τεκμηριώσουν εμπράγματο δικαίωμα και σε ποιες περιπτώσεις το Δημόσιο δεν πρόκειται να προβάλει καμία διεκδίκηση

Μεγάλη απάτη η επιστροφή των νοικοκυριών στη θέρμανση με πετρέλαιο

Οποια μορφή ενέργειας και να επιλεγεί, η δαπάνη θα είναι υψηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια

Ζει στο αυτοκίνητο με τον 93χρονο πατέρα της εδώ και 8 μήνες: «Δεν είναι ανθρώπινο αυτό»

Άστεγοι έχουν μείνει από τον περασμένο Φεβρουάριο μια 50χρονη...

Σεισμός στο Κρεμλίνο από την αποκάλυψη του Νίκου Ευαγγελάτου

Η Ευρώπη βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό έπειτα από τα...

Αυτό είναι το παλικάρι που διαμελίστηκε σε ρομποτικό κάδο σκουπιδιών – Συγκλονίζει ο πατέρας του

Τον περασμένο Μάϊο η τοπική κοινωνία της Αλεξανδρούπολης «πάγωσε» στο άκουσμα...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ