Χαμένοι στον κόσμο των πληροφοριακών συστημάτων: Χωρίς εισόδημα χιλιάδες εργαζόμενοι λόγω ΕΡΓΑΝΗΣ

Υποβάλλονται ενστάσεις στον ΟΑΕΔ και δεν δικαιώνονται οι προσφεύγοντες, γιατί οι επιτροπές κρίνουν ότι δεν είναι άνεργοι

Must Read

Χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν βρεθεί εν μέσω πανδημίας χωρίς καμία οικονομική ενίσχυση, εξαιτίας της αδυναμίας των υπηρεσιών και των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Εργασίας.

Πρόκειται για περιπτώσεις είτε εργαζομένων είτε ανέργων που προέρχονται από επίσχεση εργασίας ή οι επιχειρήσεις τους βρίσκονται υπό καθεστώς εκκαθάρισης και οι οποίοι εμφανίζονται στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ως εργαζόμενοι. Αυτό έχει ως συνέπεια είτε να μην μπορούν να λάβουν τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, εφόσον εμφανίζονται να εργάζονται σε δύο επιχειρήσεις ενώ εργάζονται σε μία, είτε να μη λάβουν επιδόματα ανεργίας, ούτε να μπορούν να ωφεληθούν από τα προγράμματα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία εργαζομένου που έφτασε στη «δημοκρατία», ο οποίος έχει μείνει χωρίς οικονομική στήριξη, καθώς ο νυν εργοδότης του τον έθεσε σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, αλλά δεν μπορεί να λάβει την αποζημίωση ειδικού σκοπού καθώς φαίνεται ότι ακόμη απασχολείται από τους δύο προηγούμενους εργοδότες του. Και αυτό, μάλιστα, την ώρα που για τον τέως εργοδότη ο εργαζόμενος είχε κοινοποιήσει την απόλυσή του στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ ο προηγούμενος εργοδότης είχε κλείσει την επιχείρηση η οποία έχει τεθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Την ανάγκη για άμεση επίλυση του προβλήματος, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, ζητά από το υπουργείο Εργασίας η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, επισημαίνοντας ότι «την περίοδο της δεκαετούς κρίσης -και ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία- καταγράφηκαν χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις.  Υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις απολυμένων που -λόγω σφαλμάτων σε ΑΠΔ και μη λύσης της σύμβασης ή καταγγελίας της σύμβασης στο ΕΡΓΑΝΗ, χωρίς καμία απολύτως προσωπική τους ευθύνη- δεν μπορούν να λάβουν επιδόματα ανεργίας, ούτε μπορούν να ωφεληθούν από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, πολύ περισσότερο μάλιστα αδυνατούν να λάβουν τις οικονομικές ενισχύσεις που παρέχονται σε ανέργους λόγω της πανδημίας».

Υπογραμμίζει η ΕΝΥΠΕΚΚ ότι, παρά το γεγονός πως υποβάλλονται ενστάσεις στον ΟΑΕΔ, δεν δικαιώνονται οι προσφεύγοντες, γιατί οι επιτροπές του ΟΑΕΔ κρίνουν ότι δεν είναι άνεργοι, αφού εμφανίζονται ως «ενεργοί» στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας. «Έτσι, αρκετές χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε έναν ιδιότυπο εγκλωβισμό, αφού ούτε απασχολούνται ούτε όμως θεωρούνται και άνεργοι, αφού εντελώς λανθασμένα και χωρίς δική τους ευθύνη έχουν καταχωριστεί στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This