Στροφή 180 μοιρών για την κυβέρνηση: Αναγκάζεται να επιστρέψει στα οριζόντια μέτρα στήριξης

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κόστος που ξεπερνά το 1.500.000.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση η καραντίνα να ολοκληρωθεί τέλη Φλεβάρη

Must Read

Στροφή 180 μοιρών έχει αναγκαστεί να κάνει το υπουργείο Οικονομικών, με φόντο το νέο lockdown, που έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ μετρά ήδη τις «πληγές» που αφήνει πίσω της η πολύμηνη καραντίνα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κόστος που ξεπερνά το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η καραντίνα θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα, όπως έχει ανακοινωθεί. Σε αντίθετη περίπτωση, αν διαρκέσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου, το κόστος θα αγγίξει τα 2,7 με 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ!

Διαβάστε ακόμα: Τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων στο πρώτο τρίμηνο του έτους

Το κόστος ανεβαίνει μέρα με τη μέρα, καθώς η κυβέρνηση αναγκάζεται να επαναφέρει τα οριζόντια μέτρα στήριξης, όπως είναι οι αποζημιώσεις ενοικίων, τα επιδόματα για τις αναστολές εργασίας, οι άδειες ειδικού σκοπού, αλλά και νέες αναστολές πληρωμής φόρων. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για επεκτάσεις μέτρων που έχουν εφαρμοστεί και τους προηγούμενους μήνες, παρά την ασφυκτική πίεση που δέχονται οι φορολογούμενοι από την υγειονομική κρίση.

Το οικονομικό επιτελείο είχε σχεδιάσει τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων έως το τέλος Απριλίου, ωστόσο, το νέο lockdown ανέτρεψε όλα τα δεδομένα, απειλώντας τον Προϋπολογισμό, αλλά και τα οικονομικά των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Ενοίκια

Το μέτρο της απαλλαγής από την καταβολή ενοικίου επεκτείνει η κυβέρνηση και για τον μήνα Μάρτιο, καθώς συνεχίζεται το lockdown. Συγκεκριμένα, μηδενικό μίσθωμα θα καταβάλουν η εστίαση, τα γυμναστήρια, οι επιχειρήσεις του πολιτισμού και αθλητισμού, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και οι εταιρίες μεταφορών. Σημειώνεται πως στις επιχειρήσεις που θα λάβουν πλήρη απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου και τον μήνα Μάρτιο συμπεριλαμβάνεται και το λιανεμπόριο.

Οι ιδιοκτήτες-φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις κλειστές επιχειρήσεις θα αποζημιωθούν από τον κρατικό Προϋπολογισμό με το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, ενώ οι ιδιοκτήτες-νομικά πρόσωπα θα αποζημιωθούν με το 60% του ενοικίου. Για παράδειγμα, για μηνιαίο ενοίκιο 1.000 ευρώ, ο ιδιοκτήτης δεν θα λάβει κανένα ποσό από τον ενοικιαστή του, αλλά 800 ευρώ από το κράτος. Αντίστοιχα, αν ο ιδιοκτήτης είναι νομικό πρόσωπο, θα εισπράξει αποζημίωση ύψους 600 ευρώ.

Το μέτρο του μειωμένου ενοικίου επεκτείνεται και τον Μάρτιο στις πληττόμενες επιχειρήσεις που έχουν δικαίωμα καταβολής «κουρεμένου» μισθώματος κατά 40%, όπως και τους προηγούμενους μήνες. Παράλληλα, το μέτρο αφορά και την πρώτη κατοικία των εργαζομένων που η σύμβαση εργασίας τους βρίσκεται σε αναστολή, όπως επίσης και τη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη.

48 δόσεις για τα «κορωνοχρέη»

Νέα παράταση στην καταβολή των οφειλών που έχουν «παγώσει» έως το τέλος Απριλίου δίνει το υπουργείο Οικονομικών, με τη νέα προθεσμία να λήγει στο τέλος του έτους. Η αναστολή είσπραξης αφορά τις τρέχουσες βεβαιωμένες οφειλές προς την Εφορία, που δεν τελούσαν σε καθεστώς ρύθμισης και δεν πληρώθηκαν την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020 από φυσικά και νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους.

Συγκεκριμένα, οι οφειλές αφορούν τον ΦΠΑ, τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών, τον φόρο κληρονομιάς και τις μηνιαίες δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων, όπως είναι οι 100 ή οι 120 δόσεις. Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών που έχουν «παγώσει» από τον Ιανουάριο του 2022 σε 24 άτοκες δόσεις ή σε 48 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Υπενθυμίζεται πως η πρόβλεψη του περασμένου Οκτωβρίου για τα εν λόγω χρέη ήταν για 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με επιτόκιο ύψους 2,5%. Σημειώνεται πως η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

Τα χρέη που «παγώνουν» έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 υπολογίζονται σε 600.000.000 ευρώ, ενώ, εάν συμπεριληφθούν και οι ρυθμισμένες φορολογικές οφειλές των οποίων παρατείνεται η καταβολή και αναστέλλεται η είσπραξη, το συνολικό ποσό αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Λόγω της πανδημίας αναστέλλεται η είσπραξη των ρυθμισμένων οφειλών προς την Εφορία για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους, καθώς και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων αυτών, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή. Η πληρωμή της δόσης Φεβρουαρίου θα προστεθεί στο τέλος της αρχικής ρύθμισης, ενώ η λίστα των άμεσα πληττόμενων ΚΑΔ είναι η ίδια που ίσχυσε για αναστολή ρυθμισμένων οφειλών κατά τον Ιανουάριο του 2021.

Επισημαίνεται πως, για δημοσιονομικούς λόγους, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει «παγώσει» καμία τρέχουσα φορολογική υποχρέωση, όπως είναι οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος και η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Επιταγές

Στο τραπέζι βρίσκεται και η νέα παράταση στην πληρωμή των επιταγών. Το μέτρο καλύπτεται, προς το παρόν, έως το τέλος Φεβρουαρίου. Σημειώνεται πως η διάταξη για τα αξιόγραφα προβλέπει πως δεν καταχωρίζονται στον «Τειρεσία» όσα εμφανίστηκαν από τις 2/1/2021, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους.

Παράλληλα, για τα αξιόγραφα που θα έχουν ημερομηνία εμφάνισης, λήξης ή πληρωμής έως τις 28/2/2021 οι προθεσμίες θα ανασταλούν κατά 75 ημέρες. Επίσης, για όσα αξιόγραφα είχαν ημερομηνία εμφάνισης από 18/11/2020 έως 31/12/2020 και καλύπτονταν από το μέτρο της αναστολής των προθεσμιών λήξης ή πληρωμής τους κατά 75 ημέρες προβλέπεται η παράταση της αναστολής των εν λόγω προθεσμιών κατά επιπλέον 45 ημέρες.

Σε περίπτωση που το lockdown παραταθεί και τον μήνα Μάρτιο δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί και νέα αναστολή πληρωμής, καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων που διακινούν επιταγές παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο τέλος του τρέχοντος μήνα.

Αναστολές εργασίας

Οι κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις θα έχουν δικαίωμα να θέσουν τους εργαζομένους τους σε αναστολή εργασίας και για το μήνα Φεβρουάριο, υπολογιζόμενη με το ποσό των 534 ευρώ/μήνα. Οι εργοδότες είναι πλέον υποχρεωμένοι να προαναγγείλουν την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021.

Η προαναγγελία μπορεί να αφορά αυτοτελή χρονικά διαστήματα εντός του τρέχοντος μήνα ή μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ οι υπεύθυνες δηλώσεις προαναγγελίας των εργοδοτών-επιχειρήσεων μπορούν να υποβληθούν έως σήμερα 14 Φεβρουαρίου. Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις έχουν ήδη προαναγγείλει την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους για όλο τον Φεβρουάριο ή για χρονικό διάστημα αναστολής που έχει λήξει στις 11 του μηνός, ως πληττόμενες, πρέπει να προβούν στην υποβολή δύο δηλώσεων:

  • Μία δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ως πληττόμενες, ώστε να δηλωθεί ως χρονικό διάστημα αναστολής το διάστημα από 1/2/2021 έως 10/2/2021. Επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται καμιά μεταβολή των δηλωθέντων εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή κατά το διάστημα αυτό.
  • Μια δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους ως κλειστές, ώστε να δηλωθεί ως χρονικό διάστημα αναστολής το διάστημα από 11/2/2021 και όχι πέραν της 28ης Φεβρουαρίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά το διάστημα της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, ισχύουν η ρήτρα απαγόρευσης απολύσεων και η ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Άδειες ειδικού σκοπού

Ενεργοποιούνται εκ νέου οι άδειες ειδικού σκοπού με το κλείσιμο των σχολικών μονάδων. Το μέτρο έχει διάρκεια -κατ’ ελάχιστον- τρεις ημέρες και ακολουθεί η χορήγηση μίας ημέρας κανονικής άδειας, σχήμα το οποίο επαναλαμβάνεται για όσο διάστημα χρειαστεί, μέχρι τη λήξη του έκτακτου και προσωρινού μέτρου.

Η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού δύναται να γίνει είτε από τον έναν γονέα εξ ολοκλήρου είτε και από τους δύο, εφόσον τα μοιράσουν μεταξύ τους. Σημειώνεται πως δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν χρήση της ειδικής άδειας και οι δύο γονείς κατά τις ίδιες ημέρες.

Επιδόματα ανεργίας

Παρατείνεται για δύο μήνες η διάρκεια της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων, του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων – για όσους δικαιούχους το επίδομα ανεργίας έληξε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα, οι καταβολές θα πραγματοποιηθούν ως εξής:

  • Έως τα τέλη Φεβρουαρίου, οι άνεργοι θα πληρωθούν τον δεύτερο μήνα της δίμηνης παράτασης για όσους ανέργους έληξε η καταβολή του επιδόματος ανεργίας εντός του Δεκεμβρίου και τον πρώτο μήνα της δίμηνης παράτασης για όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους εντός του Ιανουαρίου του 2021.
  • Έως τα τέλη Μαρτίου, οι άνεργοι θα πληρωθούν τον δεύτερο μήνα της δίμηνης παράτασης για όσους ανέργους έληξε η καταβολή του επιδόματος ανεργίας εντός του Ιανουαρίου και τον πρώτο μήνα της δίμηνης παράτασης για όσους ανέργους θα λήξει η επιδότησή τους εντός του Φεβρουαρίου του 2021.
  • Έως τα τέλη Απριλίου, οι άνεργοι θα πληρωθούν τον δεύτερο μήνα της δίμηνης παράτασης για όσους ανέργους θα λήξει η καταβολή του επιδόματος ανεργίας εντός του Φεβρουαρίου.

«ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Επεκτείνεται η διάρκεια του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έως τις 31 Μαρτίου 2021. Με το πρόγραμμα ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να μειώσει έως 50% τις ώρες κατά τις οποίες απασχολεί τους εργαζομένους του.

Αναφέρεται αποκλειστικά σε εργαζομένους με πλήρη εργασιακή σχέση και όχι με μερική απασχόληση, ενώ δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι επιχειρήσεις, οι οποίες εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους τουλάχιστον κατά 20%.

Τηλεργασία

Διατηρείται στο 50% το ποσοστό υποχρεωτικής τηλεργασίας, όπου αυτή είναι εφικτή. Η προαναγγελία των εργαζομένων που τίθενται σε καθεστώς τηλεργασίας γίνεται με ειδικό έντυπο στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Η μη τήρηση του ορίου επιφέρει την επιβολή προστίμου ύψους 3.000 ευρώ.

Ευελιξία σε προσέλευση, αποχώρηση, τρίωρη για τεστ Covid

Διατηρούνται σε ισχύ το ειδικό μέτρο της ευελιξίας δύο ωρών στην προσέλευση και αποχώρηση του εργαζομένου από την εργασία του, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, όπως επίσης και η χορήγηση άδειας τριών ωρών -εντός της ημέρας- στον εργαζόμενο για διενέργεια τεστ για τον Covid-19.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ειδική πλατφόρμα υποβολής δήλωσης (στην ψηφιακή πύλη του Δημοσίου, gov.gr), στην οποία οι εργοδότες σε επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων θα μπορούν να δηλώνουν τους εργαζομένους τους και -εφόσον το επιθυμούν- να δηλώνουν την πρόθεσή τους να υποβάλλονται σε rapid tests μέχρι δύο φορές τον μήνα. Επισημαίνεται πως το κόστος των τεστ θα καλύπτεται από το κράτος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This