Νέο «Εξοικονομώ» το γ’ τρίμηνο, με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση 80.000 κτιρίων

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει αλλαγές στον τρόπο υποβολής και την αξιολόγηση των αιτήσεων

Must Read

Το τρίτο τρίμηνο του έτους θα προκηρυχθεί το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ετοιμάζει αλλαγές στον τρόπο υποβολής και αξιολόγησης των αιτήσεων.

Με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ, το ΥΠΕΝ φιλοδοξεί να χρηματοδοτήσει την ενεργειακή αναβάθμιση 80.000 κτιρίων, ενώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 θα ακολουθήσει το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του Δημοσίου.

Το νέο «Εξοικονομώ» θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου (2021-2027) και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μετά τα τεράστια προβλήματα που καταγράφηκαν στον πρώτο κύκλο του νέου προγράμματος, η ηγεσία του ΥΠΕΝ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το ΤΕΕ για να προβεί σε τροποποιήσεις και βελτιώσεις. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έχει υπογραμμίσει ότι θα τεθούν κριτήρια αξιολόγησης και προτεραιοποίησης των κτιρίων που θα αναβαθμιστούν, καθώς και εισοδηματικά κριτήρια, προκειμένου να στηριχθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Μοντέλο ανάλογο με εκείνο του επιδόματος θέρμανσης

Ειδικά, το ΥΠΕΝ προκρίνει ένα μοντέλο ανάλογο με αυτό που χρησιμοποιείται για το επίδομα θέρμανσης. Οι αιτήσεις των νοικοκυριών για υπαγωγή στο νέο πρόγραμμα θα αξιολογούνται με κλιματικά και εισοδηματικά κριτήρια. Το ύψος της επιδότησης που θα λαμβάνει ένα νοικοκυριό θα καθορίζεται με βάση τις βαθμοημέρες, δηλαδή θα προσδιοριστεί ένα όριο συγκεκριμένης θερμοκρασίας και, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που χρειάζεται ένα νοικοκυριό για τη θέρμανση ή τη δροσιά του, θα κυμαίνεται το ύψος της επιδότησης.

Επίσης, θα περιληφθούν κριτήρια παλαιότητας του κτιρίου, ενώ δρομολογούνται και σημαντικές αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια, ώστε οι δράσεις να ωφελήσουν αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Στόχος είναι να εντάσσονται κατά προτεραιότητα τα φτωχότερα νοικοκυριά και όσα βρίσκονται σε περιοχές που επικρατούν ακραίες κλιματολογικές συνθήκες.

Παράλληλα, επανεξετάζονται τα ποσοστά επιδότησης των επενδύσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, αλλά και η λίστα των επιλέξιμων παρεμβάσεων που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ενώ μελετώνται μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This