«Κούρεμα» οφειλών και επανεξέταση των μέτρων στήριξης ζητά ο εμπορικός κόσμος

«Κανένα μέτρο δεν μπορεί να αποκαταστήσει τον χαμένο τζίρο για τις χιλιάδες μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις»

Must Read

Ευπρόσδεκτα, αλλά μη επαρκή, χαρακτηρίζουν οι φορείς της αγοράς τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση.

Σχεδόν όλοι, μάλιστα, ζητούν διαφορετική στρατηγική, με άλλο μείγμα μέτρων, «κούρεμα» οφειλών και άμεσο άνοιγμα της αγοράς, καθώς κάθε μέρα που παραμένει κλειστή μεγαλώνει το πλήγμα στις επιχειρήσεις και στην οικονομία.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, τα νέα μέτρα είναι μεν αναγκαία, αναπαράγουν όμως οικονομικές ανισότητες και κοινωνικές αδικίες που προκάλεσαν όλες οι παρεμβάσεις ανακούφισης από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία. «Συνεχίζουν να διέπονται από μια οριζόντια λογική, όταν ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας έχει φανεί πως υπάρχουν κλάδοι που σήκωσαν δυσανάλογα μεγάλο βάρος (π.χ. εστίαση) και άλλοι που δεν υπέστησαν ζημιές», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η συνομοσπονδία, ζητώντας μεταξύ άλλων «κούρεμα» οφειλών.

Την άποψη ότι κανένα μέτρο δεν μπορεί να αποκαταστήσει τον χαμένο τζίρο για τις χιλιάδες μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, που βρίσκονται κυριολεκτικά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, διατυπώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας. «Χρειαζόμαστε τώρα διαφορετικές λύσεις για να έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα. Η σταδιακή επανεκκίνηση της αγοράς πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μη χαθεί και η πασχαλινή εορταστική περίοδος», σημειώνει.

Μοναδική ρεαλιστική λύση

Άμεσο άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας ζητά και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος δήλωσε: «Μοναδική ρεαλιστική λύση μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργείται είναι το “κούρεμα” οφειλών σε συνδυασμό με ρύθμιση 120 δόσεων για την αποπληρωμή του υπολοίπου».

«Κούρεμα» των χρεών που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας εισηγείται και ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, που καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική της σε ό,τι αφορά τον χρόνο και τον τρόπο που θα επαναλειτουργήσει η αγορά. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, βάζει θετικό πρόσημο στη στοχευμένη στήριξη του λιανεμπορίου, χαρακτηρίζοντας επιτακτικό το άμεσο άνοιγμα των καταστημάτων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς εκτιμά ότι τα μέτρα δίνουν μια πρόσκαιρη ανάσα στις επιχειρήσεις, απαιτείται όμως επανασχεδιασμός και εμπλουτισμός των προγραμμάτων στήριξης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This