Κυριακή 1/8/2021

Οι συνταξιούχοι «γυρνούν την πλάτη» στην προκαταβολή σύνταξης

Τι ρόλο παίζουν οι οφειλές για τους ασφαλισμένους

Μειωμένο είναι μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον των συνταξιούχων για τη χορήγηση της προκαταβολής σύνταξης και αναδρομικών.

Με τη σχετική προθεσμία να λήγει την Τετάρτη 31 Μαρτίου, μόλις 33.000 δικαιούχοι έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής τις ηλεκτρονικές αιτήσεις κι ενώ το υπουργείο Εργασίας εκτιμούσε αρχικά ότι αφορά δυνητικά 100.000 με 105.000 ασφαλισμένους, οι οποίοι, αν και έχουν καταθέσει εδώ και χρόνια αίτηση σύνταξης, δεν λαμβάνουν ούτε την προσωρινή. Ωστόσο, ο πήχης έχει κατέβει σημαντικά και τελικώς εκτιμάται ότι θα χορηγηθεί σε περίπου 70.000 άτομα.

Ο λόγος είναι ότι αρκετοί είναι αυτοί που ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις (όριο ηλικίας, έτη ασφάλισης), δεν έχουν δικαίωμα να λάβουν σύνταξη καθώς έχουν οφειλές άνω του πλαφόν που ισχύει.

Συγκεκριμένα, το ανώτατο όριο προκειμένου να μπορεί να βγει κάποιος οφειλέτης στη σύνταξη ανέρχεται σε 20.000 ευρώ για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΑΕΕ, σε 15.000 ευρώ για τους ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ και στα 6.000 ευρώ για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ.

Τα πρόσωπα που υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος δικαιούνται:

  • 384 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 67ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης ή το 62ο έτος της ηλικίας τους και 20 έτη ή 6.000 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης.
  • 360 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 62ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης ή και χωρίς να έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον πληρούν τη στιγμή της αίτησης τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με βάση τις διατάξεις των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέων κύριας ασφάλισης.
  • 384 ευρώ όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας εφόσον πληρούν τις κατά περίπτωση οριζόμενες ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και έχουν εν ισχύ γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής των ΚΕΠΑ.
  • 384 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης. Για την καταβολή του ανωτέρω ποσού εξετάζεται η συμπλήρωση τόσο των ελάχιστων χρονικών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης του θανόντος ασφαλισμένου όσο και των λοιπών προϋποθέσεων που απαιτούνται.
  • 384 ευρώ επιπλέον για τους λοιπούς δικαιούχους, επιμεριζόμενο ισομερώς μεταξύ τους.

Επομένως, όποιος έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης πριν από 10 μήνες θα λάβει αναδρομικά 3.600 ή 3.840 ευρώ.

Ο ΕΦΚΑ με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι σε περιπτώσεις αιτήσεων που στοιχεία όπως ο αριθμός πρωτοκόλλου κατατεθείσας αίτησης συνταξιοδότησης, η ημερομηνία υποβολής/κατάθεσης αίτησης συνταξιοδότησης ή o τ. φορέας υποβολής/κατάθεσης αίτησης συνταξιοδότησης είναι διαφορετικά από αυτά που έχει στη διάθεσή του ο αιτών, τότε δίνεται η δυνατότητα τροποποίησης και αντικατάστασής τους από τον ίδιο.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ