Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Ταμείο Ανάκαμψης με μνημονιακή… αύρα! Υπό όρους η αξιοποίηση κονδυλίων

Έλεγχος προόδου από την Κομισιόν σε εξαμηνιαία βάση και... βαθμολόγιο αξιολόγησης!

Εποχές… Μνημονίων θα θυμίζει η διαδικασία για την αξιοποίηση των κονδυλιών από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς η εκταμίευσή τους θα πραγματοποιείται σταδιακά, με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις που θα συμφωνηθούν με την Κομισιόν, η οποία πρόλαβε και έβαλε «στον πάγο» έργα του ελληνικού Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης!

Οι στόχοι και τα ορόσημα θα υπόκεινται σε έλεγχο προόδου σε εξαμηνιαία βάση, προκειμένου να διαπιστωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν πληρούνται οι συμφωνηθέντες όροι. Μάλιστα, η Κομισιόν θα διατηρεί και… βαθμολόγιο για κάθε χώρα με ενδείξεις «Α», «Β» και «C», για να αξιολογεί την πορεία του σχεδίου μιας χώρας.

Διαβάστε ακόμα: Τα βασικά έργα στους τέσσερις πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης

Εφόσον η Ε.Ε. κρίνει πως έχουν εκπληρωθεί τα συμφωνηθέντα, μόνο τότε θα προχωρά στην εκταμίευση των χρημάτων για τα προς υλοποίηση έργα και μεταρρυθμίσεις.

Πρόκειται για μια διαδικασία που δεν είναι άγνωστη στη χώρα μας, καθώς η ίδια «τακτική» ακολουθούταν και κατά τη διάρκεια των Μνημονίων, προκειμένου να εκταμιεύονται οι επόμενες δόσεις προς τη χώρα μας, ενώ έως και σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία αυστηρής επιτήρησης κάθε εξάμηνο.

«Μπλόκο» σε έργα του Ταμείου Ανάκαμψης έβαλε η Κομισιόν

Από… κόσκινο έχει αρχίσει να περνά η Κομισιόν μέρος του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς δεν έχει πάρει ακόμα στα χέρια της το τελικό κείμενο της κυβέρνησης.

Φαίνεται όμως ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βάλει ήδη «στον πάγο» έργα τα οποία είχαν ενταχθεί στο σχέδιο της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να αποσυρθούν την τελευταία στιγμή, προτού παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό και δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Διαβάστε ακόμα: Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: «Η Ελλάδα 2.0. οδηγεί στην δίκαιη ανακατανομή του εθνικού πλούτου» (video)

Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι έχει σχολιαστεί αρνητικά το γεγονός πως από τα συνολικά 32 δισ. ευρώ η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει μόλις 479.000.000 ευρώ για την επανεκπαίδευση των ανέργων για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων. Ως μέτρο σύγκρισης, για την ανάπλαση του κτήματος του Τατοΐου η κυβέρνηση ζητεί 45.000.000 ευρώ.

Αντίρρηση φαίνεται ότι έχει προβάλει και για μεγαλύτερες επενδύσεις, με πολιτικές προεκτάσεις, θεωρώντας ότι πίσω από τα συγκεκριμένα έργα «κρύβονται» ακόμα και πολιτικές ή διπλωματικές «συναλλαγές».

Ίσως αυτό το «μπλόκο» της Κομισιόν να αποτελεί και τον λόγο για τον οποίο η κυβέρνηση έχει βάλει «στον πάγο» την ανακοίνωση μιας πρώτης λίστας με έργα που θα μπορούσαν να προχρηματοδοτηθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και στη συνέχεια να ενταχθούν στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε περάσει και σχετικό νόμο στη Βουλή, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών, ωστόσο στη συνέχεια προέβαλε ατύπως το ζήτημα της διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων ως δικαιολογία για την καθυστέρηση στη χρηματοδότηση των έργων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ