Τρία νέα «Εξοικονομώ» εν όψει, με το συνολικό κονδύλι να ξεπερνά τα 1,7 δισ. ευρώ!

Τα προγράμματα θα αφορούν νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα για συμπράξεις με ιδιώτες

Must Read

Τη σταδιακή έναρξη τριών νέων προγραμμάτων «Εξοικονομώ» προανήγγειλε μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Open ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Συγκεκριμένα, το πρώτο πρόγραμμα θα αφορά τα νοικοκυριά και προσομοιάζει με εκείνο που έχει τεθεί σε εφαρμογή, το δεύτερο «Εξοικονομώ» θα αφορά κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ το τρίτο πρόγραμμα θα αφορά τον δημόσιο τομέα σε σύμπραξη με ιδιώτες, που θα σχεδιάζουν την εξοικονόμηση και θα συνεισφέρουν με ίδια κεφάλαια.

Το συνολικό κονδύλι των τριών προγραμμάτων, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που έχει περιληφθεί στο ελληνικό σχέδιο, ξεπερνά τα 1,7 δισ. ευρώ.

Εξοικονομώ κατ’ οίκον

Το πρόγραμμα προβλέπει την ενίσχυση των δράσεων ενεργειακής εξοικονόμησης των νοικοκυριών, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας κατ’ ελάχιστον 30%. Περιλαμβάνει αντικατάσταση κουφωμάτων, αναβάθμιση συστημάτων ψύξης και θέρμανσης, ηλιακούς θερμοσίφωνες, αντλίες θερμότητας, «έξυπνα» συστήματα ενεργειακής εξοικονόμησης και διαχείρισης οικιακών συσκευών, φωτοβολταϊκά στις στέγες κ.λπ.

Το έργο θα μειώσει το κόστος θέρμανσης και ψύξης, καθώς και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις κατοικίες, και θα έχει σημαντικές ωφέλειες από πλευράς οικονομικής δραστηριότητας και θέσεων εργασίας για τους παρόχους των εργασιών και τις σχετικές βιομηχανίες. Το κόστος του προγράμματος αγγίζει το 1,08 δισ. ευρώ.

Εξοικονομώ επιχειρώντας

Προβλέπει την ενίσχυση των ενεργειών βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο εξοικονόμηση κατ’ ελάχιστον 30%. Περιλαμβάνονται ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής κ.λπ.

Το έργο θα βοηθήσει στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και θα δημιουργήσει τόνωση δραστηριότητας και θέσεων εργασίας για τους παρόχους των εργασιών και τις σχετικές βιομηχανίες. Το κόστος ανέρχεται στα 450 εκατ. ευρώ.

Εξοικονομώ στο Δημόσιο

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ανακαίνιση και την ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών και κτιρίων του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού, με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα. Το «Εξοικονομώ στο Δημόσιο», πέρα από τις επενδύσεις, τη μόχλευση οικονομικής δραστηριότητας και την επακόλουθη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας που επιβαρύνει σήμερα τον κρατικό Προϋπολογισμό. Το κόστος του προγράμματος φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This