Πέμπτη, 22 Απρ 2021

Με μια… νέα γενιά «κόκκινων» δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ μας αποχαιρέτησε το πρώτο τρίμηνο του 2021!

Η ΤτΕ προβλέπει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα φτάσουν στα 8 με 10 δισ. στο τέλος του έτους

Με το ιδιωτικό χρέος να χτυπά επίπεδα-ρεκόρ μέσα στην πανδημία επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για τη δημιουργία ενός νέου ισχυρού κύματος «κόκκινων» δανείων, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, αναμένεται η δημιουργία μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων ύψους 8-10 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2021.

Υπενθυμίζεται πως από την 1η Απριλίου έχουν λήξει και τα τελευταία moratoria της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα χιλιάδες δανειολήπτες να καλούνται να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό της μηνιαίας δόσης τους, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας και λαμβάνουν 534 ευρώ και οι μικρές επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Ήδη έχουν «κοκκινίσει» δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ, τα οποία μέχρι πριν από λίγους μήνες χαρακτηρίζονταν ως ενήμερα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας είτε είχαν τεθεί σε διαδικασία αναστολής πληρωμής για ένα διάστημα εννέα μηνών είτε ήταν μη εξυπηρετούμενα και επαναρυθμίστηκαν στη συνέχεια. Εσχάτως, αυτά τα δάνεια χαρακτηρίστηκαν και πάλι ως μη εξυπηρετούμενα, καθώς οι δανειολήπτες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Το τέλος της πανδημίας όταν εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι ακόμη δεν έχουν αποτυπωθεί πλήρως οι επιπτώσεις από την πανδημία και ενδεχομένως τα νέα «κόκκινα» δάνεια να ξεπεράσουν τα 10 δισ. μέχρι το τέλος της, που οριοθετείται χρονικά από την ΤτΕ όταν εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού.

Τα δάνεια που «πάγωσαν» έφτασαν μέσα στο 2020 στα 27,6 δισ. ευρώ και έως το τέλος του έτους είχαν μειωθεί στα 4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, έως το τέλος Ιανουαρίου του 2021 τα δάνεια που είχαν τεθεί σε διαδικασία αναστολής άγγιζαν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ οι τελευταίες αναστολές ολοκληρώθηκαν στις 31 Μαρτίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ