Ο Μητσοτάκης… Πόντιος Πιλάτος: Ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών για το άνοιγμα της αγοράς σε εμπόρους και πολίτες!

«Ας μην ξεχνάμε ότι στους επιχειρηματίες ανήκουν και όσοι απερίσκεπτα επιτρέπουν "κορωνοπάρτι" με ποτά έξω απ' τα μαγαζιά τους»

Must Read

Όλοι οι άλλοι φταίνε, κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τη σημερινή κατάσταση με την πανδημία, εκτός του ιδίου και της κυβέρνησής του! Το επανέλαβε και χθες Τρίτη, κατά τον χαιρετισμό του στο διαδικτυακό συνέδριο της ΕΣΕΕ, όπου ζήτησε από τους εμπόρους στάση ευθύνης στο μέτωπο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης.

Τόνισε ότι είναι ενθαρρυντική η σταδιακή επαναλειτουργία του εμπορίου, σημειώνοντας ωστόσο ότι το επόμενο δίμηνο είναι το πιο κρίσιμο, καθώς, όπως είπε, στη διάρκειά του θα δοκιμαστεί η συνύπαρξη της άμυνας της υγείας με τα προσεκτικά βήματα της οικονομίας και της κοινωνίας. «Κάτι που σημαίνει ότι Πολιτεία, επαγγελματικοί φορείς και πολίτες καλούμαστε μαζί να τηρήσουμε μια νέα συμφωνία εμπιστοσύνης: όσο προφυλασσόμαστε τόσο να εργαζόμαστε. Και όσο πειθαρχούμε τόσο να κυκλοφορούμε. Ώστε ό,τι ανοίγει να μην ξανακλείνει», υπογράμμισε.

«Οι ευθύνες όμως δεν είναι μονοσήμαντες. Η Πολιτεία δεν μπορεί να κατηγορείται και όταν επιτρέπει δραστηριότητες και όταν τις περιορίζει. Ούτε να καταγγέλλεται ταυτόχρονα και για έλλειψη ελέγχων, αλλά και για αυταρχισμό όταν τους πραγματοποιεί», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ας μην ξεχνάμε ότι στους επιχειρηματίες ανήκουν και όσοι απερίσκεπτα επιτρέπουν “κορωνοπάρτι” με ποτά έξω απ’ τα μαγαζιά τους. Αλλά συνάδελφοί τους είναι κι όσοι αναγκάζονται να μένουν κλειστοί, επειδή ο ιός αφανίζει την πόλη τους».

Η Ελλάδα, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ακόμα μία προσπάθεια παρουσίασης του υποτιθέμενου success story, «πέτυχε να περιορίσει την ύφεση στο 8,2%, παρά το ότι το 78% παρουσίασε μείωση στον κύκλο εργασιών του και προστέθηκαν στον κλάδο 19.000 νέες θέσεις εργασίας». Σε λίγο, όπως είπε, «θα έχουμε στη διάθεσή μας και το πανίσχυρο όπλο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, που θα κινητοποιήσει 57 δισ. σε 170 δράσεις».

Η Covid-19 θα επηρεάσει αρνητικά τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων

Σύμφωνα, πάντως, με την Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου, το 88% των εμπορικών επιχειρήσεων θεωρεί ότι η Covid-19 θα επηρεάσει αρνητικά τον κύκλο εργασιών, ενώ το 56% των επιχειρήσεων εκτιμά πως η πτώση του κύκλου εργασιών θα υπερβεί το 40%. Μέσα σε έναν χρόνο ο κλάδος απώλεσε τζίρο 10,1 δισ. ευρώ, ενώ το 53% των επιχειρήσεων υποστηρίζει ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο χρόνια για την επιστροφή στην προ πανδημίας κατάσταση.

Μεγάλο πρόβλημα είναι η αύξηση του αριθμού των απειλούμενων (από 18% σε 35%), που αποκαλύπτει τον μεγαλύτερο κίνδυνο της πανδημίας, δηλαδή τη μετατροπή υγιών επιχειρήσεων σε προβληματικές.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας, η πανδημία απειλεί τη βραχυπρόθεσμη βιωσιμότητα των εγχώριων επιχειρήσεων, οι οποίες ήταν ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένες από τη μακροχρόνια οικονομική ύφεση που προηγήθηκε. Πρόσθεσε πως η αγορά πρέπει να μείνει ανοιχτή και να γίνονται βήματα επαναφοράς στην καθημερινότητα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This