Δευτέρα 17/5/2021

Βαρουφάκης: «Δεδομένο ότι θα έρθει 5ο μνημόνιο… Τα νούμερα δεν βγαίνουν»

«Ο μόνος τρόπος για να γίνει βιώσιμο το δημόσιο χρέος είναι το κούρεμα»

«Ασχέτως αν θα το βαφτίσουν με άλλο όνομα, είναι δεδομένο ότι θα έρθει 5ο μνημόνιο, καθώς τα νούμερα δεν βγαίνουν», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και τη διαχείριση της πανδημίας.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 εξήγησε: «Τα επόμενα χρόνια θα κληθούμε να πληρώσουμε στους δανειστές περίπου 10 δις ετησίως σύμφωνα με το 4ο μνημόνιο που έχει υπογράψει ο Τσίπρας και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έχουμε ξεπεράσει το 210% του ΑΕΠ σε ότι αφορά το δημόσιο χρέος. Το 5ο μνημόνιο που θα έρθει θα οδηγήσει σε μείωση τόσο των επικουρικών, όσο και των κύριων συντάξεων, αλλά και σε αύξηση της φορολογίας».

Είναι λύση τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης; Ο κ.Βαρουφάκης απαντά: «Θα είναι περίπου 10 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια και όχι 72 δις που υποστηρίζει η Κυβέρνηση, αλλά και πάλι είναι πολλά και σημαντικά. Δεν μπορούν όμως να πάνε στη αποπληρωμή του χρέους και θα πρέπει να κατευθυνθούν στην ανάπτυξη. Ο μόνος τρόπος για να γίνει βιώσιμο το δημόσιο χρέος είναι το κούρεμα».

Και συνέχισε απαντώντας στο ερώτημα αν κάτι τέτοιο θα το δεχτούν οι δανειστές: «Αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν. Αυτό έγινε και το 2012 όταν ο Βενιζέλος κούρεψε περίπου 100 δις χρέους και το 2018 με τον Τσακαλώτο. Αλλά τα κουρέματα αυτά δεν έγιναν με τον σωστό τρόπο και δεν ήταν θεραπευτικά. Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε κούρεμα των χρεών των μικρομεσαίων, γιατί αν δε το κάνει θα τους οδηγήσει σε πτώχευση. Αν αυτό δεν επιτραπεί από το Eurogroup, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις συνθήκες δημοσιονομικής χαλάρωσής που επικρατούν και αν χρειαστεί να νομοθετήσουμε μονομερώς».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ