27/5/2022

Προσοχή: Οι… παγίδες του Covid στις φορολογικές δηλώσεις

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Αλλαγές ετοιμάζει το υπ. Οικονομικών, ωστόσο εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας κινδυνεύουν να φορολογηθούν με βάση το τεκμαρτό εισόδημα και όχι το πραγματικό

Σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανακοινώσει προσεχώς το Υπουργείο Οικονομικών, αφού πρώτα λάβει το πράσινο φως από τα κλιμάκια των δανειστών, στο πλαίσιο της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Επισημαίνεται πως, λόγω της πανδημίας, οι φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2020 χρήζουν πολλών τροποποιήσεων, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά είχαν μείωση εισοδήματος και επιχειρήσεις κατέγραψαν σημαντική πτώση στους τζίρους τους. Το οικονομικό επιτελείο θα αναγκαστεί να αναπροσαρμόσει τις φορολογικές δηλώσεις στα δεδομένα της πανδημίας, μια διαδικασία που θα επιβαρύνει περαιτέρω το ήδη διογκωμένο έλλειμμα, ενώ εκτιμάται πως θα ανεβάσει το κόστος των φετινών μέτρων πολύ πάνω από τα 14 δισ. ευρώ που προβλέπει η πρόσφατη αναθεώρηση του Προϋπολογισμού.

Η πανδημία οδήγησε σε συρρίκνωση των εισοδημάτων, πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης, αλλά και την καταβολή έκτακτων αποζημιώσεων από το κράτος, που είναι αφορολόγητες, με αποτέλεσμα να χρήζουν τροποποίησης μέτρα όπως είναι τα τεκμήρια διαβίωσης, οι ηλεκτρονικές αποδείξεις, έως και τα ανείσπρακτα ενοίκια.

Ποιοι ωφελούνται

Εκτιμάται πως πάνω από 1.000.000 νοικοκυριά θα δηλώσουν ως το μεγαλύτερο εισόδημα του 2020 τα 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και επιχειρήσεις τις κρατικές ενισχύσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής, καθώς παρέμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα κλειστές με κρατική εντολή.

Σύμφωνα με φοροτεχνικούς, από τα εισοδήματα του 2020 που θα δηλωθούν φέτος το καλοκαίρι θα προκύψουν μειωμένες φορολογικές επιβαρύνσεις για χιλιάδες φορολογουμένους λόγω των «ψαλιδισμένων» εισοδημάτων που θα εμφανίσουν. Παράλληλα, προβλέπεται να αυξηθούν και οι πολίτες που θα λάβουν επιστροφή φόρου, με τα ποσά να συμψηφίζονται με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν προκύψει μέσα στην πανδημία.

Οφελος θα δουν εκατομμύρια εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται σε εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ. Την εισφορά θα κληθούν να καταβάλουν κανονικά οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι. Με αυτά τα δεδομένα το κράτος θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσει εκ νέου τις προβλέψεις του για το φετινό έλλειμμα, αλλά και τους στόχους για την πορεία των κρατικών εσόδων.

Προσυμπληρωμένα στοιχεία στο Taxis

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Taxis αναμένεται να αρχίσει να δέχεται δηλώσεις μετά το Πάσχα, με τα περισσότερα στοιχεία να είναι προσυμπληρωμένα στους αντίστοιχους κωδικούς των φορολογικών δηλώσεων, όπως το επίδομα των 534 ευρώ, οι αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια και οι επιστρεπτέες προκαταβολές. Στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται η πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος να πραγματοποιηθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις.

Τεκμήρια διαβίωσης

Χιλιάδες εργαζόμενοι που είχαν τεθεί σε καθεστώς αναστολής εργασίας εντός του 2020 αναμένεται να δηλώσουν χαμηλότερα εισοδήματα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να φορολογηθούν με βάση το τεκμαρτό τους εισόδημα και όχι το πραγματικό. Στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος για να δηλωθούν τα εισοδήματα του 2020 θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους εκ των φορολογουμένων περιλαμβάνονται στους πληγέντες οικονομικά από την πανδημία να επικαλεστούν τα πάσης φύσεως ποσά εκτάκτων οικονομικών ενισχύσεων που έλαβαν από το κράτος.

Με αυτόν τον τρόπο το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να «παγώσει» για φέτος τα τεκμήρια για τους πληγέντες της πανδημίας, χωρίς ωστόσο να λύνει το πρόβλημα στο σύνολό του. Χιλιάδες πολίτες φορολογούνταν έως πέρυσι με πραγματικό εισόδημα και όχι με τεκμαρτό. Ωστόσο, η διαφορά του ονομαστικού μισθού με το επίδομα των 534 ευρώ κρύβει τον κίνδυνο φορολόγησης με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, επιβάλλοντας δυσβάσταχτους φόρους τους οποίους δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν οι φορολογούμενοι με τα μειωμένα εισοδήματα που συνεχίζουν να λαμβάνουν και το 2021.

Ηλεκτρονικές αποδείξεις και ανείσπρακτα ενοίκια

Για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις έχει διαπιστωθεί πως χιλιάδες φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να καλύψουν πέρυσι το 30% του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα, κυρίως λόγω της μειωμένης κατανάλωσης και της κλειστής αγοράς με κρατική εντολή.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να απαλλαγούν οι πληττόμενοι από τον πρόσθετο φόρο 22% που επιβάλλεται στη διαφορά μεταξύ των ηλεκτρονικών πληρωμών που είχε υποχρέωση να πραγματοποιήσει και εκείνων που συγκέντρωσε.

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο έκτακτης μείωσης του ποσοστού για την κάλυψη του αφορολογήτου για τους υπόλοιπους φορολογουμένους, από το 30% που ορίζει ο νόμος στο 20% ή και χαμηλότερα, ακόμα και κοντά στο 10%-15%.

* Σε πονοκέφαλο έχουν μετατραπεί τα ανείσπρακτα ενοίκια για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το σενάριο της πλήρους απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα ενοίκια, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να μην πέσουν στην «παγίδα» της φορολογίας.

Ελαφρύνσεις για εφάπαξ πληρωμές, ειδάλλως οκτώ δόσεις

Ενα μέτρο που υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια του 2020 και φάνηκε πως απέδωσε φαίνεται πως θα επιστρατεύσει και το 2021 το Υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για το bonus που θα προσφέρεται σε όσους φορολογουμένους επιλέξουν να καταβάλουν εφάπαξ τον φετινό φόρο εισοδήματος, χωρίς να κάνουν χρήση δόσεων. Εκτιμάται πως με αυτό το μέτρο θα επανέλθει η κουλτούρα πληρωμών, ενώ μειώνονται οι πιθανότητες για τη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο εξόφλησης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με βάση το περσινό μοντέλο των οκτώ μηνιαίων δόσεων από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, αντί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις (τέλη Ιουλίου, τέλη Σεπτεμβρίου και τέλη Νοεμβρίου) που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιδότηση συσκευών: Όλες οι σωστές κινήσεις για να μην τη χάσετε!

Τι συμβαίνει με τα εισοδηματικά κριτήρια

Αυτά είναι τα νέα κριτήρια για τα αναδρομικά στο ηλεκτρικό

Αφορά σε «φουσκωμένους» λογαριασμούς από Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο

Η Κομισιόν ζητά κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος!

Το μνημονιακό χαράτσι καταβάλλουν ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις και όσοι αμείβονται με μπλοκάκ

Στα ύψη οι τιμές της βενζίνης αλλά στα…. τάρταρα τα έσοδα από τον ΕΦΚ!

Μπούμερανγκ για την κυβέρνησης η εμμονική πολιτική στα καύσιμα

Πανελλήνιες 2022: Αυτοί οι υποψήφιοι δικαιούνται επίδομα 350 ευρώ!

Ποια απαραίτητα δικαιολογητικά χρειάζονται οι δικαιούχοι

Αύξησαν την περιουσία των Ελλήνων για να πάρουν μεγαλύτερους φόρους!

Τι άλλο θα σκαρφιστεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για να μην αφήσει ευρώ στις τσέπες των φορολογουμένων

Νέο ιστορικό υψηλό στην τιμή της βενζίνης – Μέτρα για τη συγκράτησή της «μαγειρεύει» η κυβέρνηση

Παραμένει πάντα εκτός συζήτησης η -πολυπόθητη- μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα

Σταϊκούρας: Δημοσιονομική υπευθυνότητα με ευελιξία το 2023

Την εικόνα της οικονομικής πολιτικής για το 2023 ύστερα από τις ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις για...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι Ρώσοι ισοπέδωσαν το τελευταίο (;) εργοστάσιο που έφτιαχνε κινητήρες για τα Drones

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας με ένα χτύπημα ακριβείας...

Ιδιοκτήτης ψητοπωλείου χτύπησε 14χρονη επειδή έκλεψε σάντουιτς

Στο νοσοκομείο κατέληξε ένα 14χρονο κορίτσι επειδή έφυγε από...

Εξέλιξη στην υπόθεση του 6χρονου Ράινερ: «Tο παιδί βρίσκεται ασφαλές στην Νορβηγία»!

Ο πατέρας του και ο θείος του άρπαξαν το παιδί και μέσω Θεσσαλονίκης διέφυγαν για Νορβηγία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Αθηναμαμπάντ