ΥΠΟΙΚ: «Πάγωμα» τεκμηρίων, μειωμένα πρόστιμα για e-αποδείξεις και έκπτωση στην πληρωμή του φόρου εισοδήματος

Έξτρα μέτρα στήριξης, λόγω πανδημίας, αναγκάζεται να φέρει με τροπολογία στη Βουλή το υπουργείο

Must Read

«Πάγωμα» στα τεκμήρια και ριζικές αλλαγές στον τρόπο που υπολογίζονται οι ηλεκτρονικές αποδείξεις αναγκάζεται να φέρει το υπουργείο Οικονομικών, με τροπολογία που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Στον «πάγο» μπαίνει και το πρόστιμο του 22% για όσους φορολογουμένους έχουν πληγεί από την πανδημία, αλλά και για όσους είναι άνω των 60 ετών.

Τεκμήρια

Στον «πάγο» μπαίνουν τα τεκμήρια διαβίωσης για όσους φορολογουμένους έχουν χαρακτηριστεί πληττόμενοι, όπως είναι οι εργαζόμενοι που είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας το 2020. Η άρση της φορολόγησης βάσει των τεκμηρίων θα ισχύσει υπό την προϋπόθεση ότι σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη ο εκάστοτε φορολογούμενος δεν είχε φορολογηθεί με τεκμαρτό εισόδημα.

Ηλεκτρονικές αποδείξεις

Όσοι φορολογούμενοι συγκέντρωσαν λιγότερες αποδείξεις και συγκεκριμένα πάνω από το 20% του ετήσιου εισοδήματός τους και κάτω από το 30% που επιβάλλει ο νόμος, θα καταβάλουν πρόστιμο 11% αντί για 22% που προβλέπει το ισχύον πλαίσιο. Στον αντίποδα, για όσους φορολογουμένους είναι πάνω από 60 ετών, δεν επιβάλλεται προσαύξηση φόρου, εάν το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι μικρότερο του 30% του πραγματικού εισοδήματος.

Απαλλαγή από τα πρόστιμα θα έχουν και όσοι αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία. Από το ελάχιστο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, εξαιρούνται τα έκτακτα εισοδήματα, όπως είναι το επίδομα των 534 ευρώ ή οι ενισχύσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους.

Φορολογικές δηλώσεις

Ο φετινός φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, ενώ η υποβολή των δηλώσεων θα ολοκληρωθεί στις 28 Ιουλίου. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Ιουλίου και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2022.

Ωστόσο, όσοι πληρώσουν εφάπαξ το ποσό του φόρου εισοδήματος μέχρι τις 30 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3%. Εμπρόθεσμες θα θεωρούνται και οι δηλώσεις που θα υποβληθούν έως τις 27 Αυγούστου, ωστόσο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν διπλή δόση, για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, χωρίς δικαίωμα έκπτωσης, σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής.

ΕΝΦΙΑ

Με βάση τις παλιές αντικειμενικές αξίες θα υπολογιστεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα πληρωθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να επεκτείνει το πρόγραμμα στήριξης της εστίασης και σε άλλους κλάδους της οικονομίας εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτίωσης των μέτρων και για τις επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This